Sony Ericsson Cedar: levný 3G ekolog

Sony Ericsson doplňuje portfolio svých ekologických mobilů o klasika s názvem Cedar. Za nízkou cenu nabídne vazbu na sociální sítě a podporu 3G.

Po přísunu dotykových novinek Xperia X8 a walkmanu Yendo nezapomíná Sony Ericsson ani na ty uživatele, kterým dotykové ovládání mobilu nevyhovuje. Připravil pro ně další lowend ze své ekologické rodiny GreenHeart. Pro tu je charakteristické například použití recyklovaných plastů, energeticky úsporná nabíječka, kompaktní balení či využití vodou ředitelných barev.

Model nazvaný Cedar (celá ekosérie nese anglické názvy stromů, což je pořád lepší varianta než podivně znějící japonské názvy ostatních produktů) bude patřit opět mezi jednoduché telefony, do jisté míry jej můžeme chápat jako odlehčenou variantu modelu Elm.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Stejně jako všechny mobily Sony Ericssonu v poslední době, je i novinka Cedar vyvedena v organických liniích (design připomínající křivky lidského těla), které jsou praktické zejména pro dobré držení telefonu v ruce. Cedar je mobil klasické konstrukce s běžnou numerickou klávesnicí, na první pohled typický Sony Ericsson. Aktivní TFT displej má úhlopříčku 2,2" a rozlišení QVGA, zobrazí 262 tisíc barev. Rozměry celého přístroje činí 111 × 49 × 16 mm, hmotnost 85 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ačkoli Sony Ericsson Cedar patří mezi lowendy a neohromí pokročilými funkcemi, dostal do vínku alespoň podporu sítí 3G včetně rychlých dat HSDPA. Datová výbava souvisí s podporou sociálních sítí, na kterou se Cedar jako spousta jiných současných lowendů, zaměřuje. K pohodlnému přístupu k sociálním sítím přímo z pohotovostního režimu slouží Widget Manager 2.0, který podporuje nejoblíbenější komunity Facebook, Twitter a MySpace. V sítích GSM se Cedar hlásí na příjmu na všech čtyřech používaných frekvencích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozlišení fotoaparátu činí pouhé 2 Mpx, neočekávejte přisvětlení ani automatické ostření. Poměrně kvalitní papírové předpoklady má ale natáčení videa, v rozlišení VGA rychlostí 30 snímků za sekundu. Od levného Cedaru nemůžeme dále čekat ani Wi-Fi nebo GPS, konektivitu zajistí Bluetooth, USB (se standardním konektorem microUSB) a zvukový výstup 3,5mm audio jack. Překvapením je možná podpora synchronizace se servery Exchange včetně push e-mailu.

Sony Ericsson Cedar se do prodeje dostane ve třetím čtvrtletí 2010, na vybrané trhy dorazí v černo-červeném a černo-stříbrném barevném provedení. Mezi cílovými zeměmi by neměla chybět ani ČR, dostupnost i cenu pro český trh zjišťujeme. Podle našeho odhadu by Cedar neměl stát více než 4 tisíce korun.

Diskuze (9) Další článek: Vodafone razantně zlevňuje roaming

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson Cedar, Eri, Kompaktní balení, Dobré držení, Son