Sony Ericsson J120i: nejlevněji s rádiem

Test jednoho z nejlevnějších a nejjednodušších telefonů na trhu. Kromě základních funkcí disponuje jen vestavěným FM rádiem.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • moderní design
  • sympatické rozměry
  • pevná konstrukce
  • barevný displej
  • paměť na 200 kontaktů a 100 SMS
  • integrované FM rádio s RDS
  • budík, kalkulačka a upomínky
  • nápověda téměř u každé funkce
  • jeden z nejlevnějších telefonů na trhu

Hlavní nedostatky

  • telefon se nabízí jen v černé barvě
  • rozlišení displeje mohlo být vyšší
  • telefonní seznam není vícepoložkový
  • žádná indikace zmeškaných událostí
  • chybějí vyzváněcí profily
  • pomalé reakce
  • nepodporuje MMS ani Javu
  • žádné datové funkce

SE_J120i_001.jpg SE_J120i_002.jpg SE_J120i_004.jpg SE_J120i_003.jpg
Sony Ericsson J120i

V dnešní době je většina telefonů nabita rozsáhlou funkční výbavou. Mobilní telefony už toho umějí mnohem více než jen telefonovat a posílat zprávy. I mezi nimi ale najdeme modely, které si zakládají hlavně na své ceně. Honba za megapixely, gigabajty a datovými technologiemi je jim zcela cizí. Ve vitrínách obchodů se sice krčí někde v ústraní, ale některým nenáročným uživatelům postačí. Jedním z nich je i nový Sony Ericsson J120i.

Černý a hranatý

Telefony z nejnižších pater cenového pásma si vždy našli své místo i v nabídce švédsko-japonského výrobce. Kromě modelu J120i nabízí Sony Ericsson i prakticky zcela identické dvojče s označením J110i bez vestavěného FM rádia. Oba tyto telefony navazují na model J100i, který se ale na našem trhu příliš neuchytil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předchozí model J100i je novince podobný

Oproti předchůdci se příliš nezměnil ani design. Ten si stále zachovává technické rysy s převahou hranatějších detailů, které jsou pro telefony Sony Ericsson typické. To způsobuje, že novinka působí svěžím moderním dojmem. Nedostatkem ale zůstává, že Sony Ericsson telefon nenabízí i v živějších barvách. Jediné barevné provedení je černé a ke zvýšení prodejnosti příliš nepřispěje. 

Černá barva má ale za následek to, že se telefon jeví ještě menší, než ve skutečnosti je. Oficiální specifikace mluví o těchto rozměrech: 99 × 44 × 17 mm. Hmotnost pak činí velmi příjemných 75 g.

SE_J120i_005.jpg SE_J120i_006.jpg SE_J120i_010.jpg
Boky telefonu jsou zcela bez ovládacích prvků

Na svých bocích nenese telefon žádné ovládací prvky. Černé boční strany oživuje jen lomený okraj krytu baterie. Zajímavě řešená je horní strana telefonu, která je zcela plochá. Telefon na ni můžete postavit „vzhůru nohama“. Spodní strana pak obsahuje klasický konektor Fast port pro připojení nabíječky.

SE_J120i_007.jpg SE_J120i_008.jpg SE_J120i_009.jpg
Konektor Fast port na spodní straně • na plochou horní stranu lze telefon postavit

Také zadní strana je řešena zcela jednoduše. Celou ji tvoří kryt baterie, na kterém najdete jen logo výrobce a mřížku hlasitého reproduktoru. Kryt baterie není zcela plochý, a tak se telefon na stole mírně houpe. Kryt drží na svém místě velmi dobře a ani při silnějším stisku se neprohýbá. Od telefonu se tak zavrzání nedočkáte.

SE_J120i_020.jpg SE_J120i_021.jpg
V krabici společně s telefonem najdete jen monofonní sluchátko a nabíječku

Po odjištění zámku a sejmutí krytu objevíte Li-Pol baterii o kapacitě 900 mAh. Oficiální dobu výdrže výrobce neuvádí. V praxi telefon na jedno nabití dovede fungovat přibližně čtyři dny. SIM karta se zasouvá do slotu pod baterií a pro její vyjmutí jsou lepší delší nehty.

SE_J120i_017.jpg SE_J120i_018.jpg SE_J120i_019.jpg
Mřížka hlasitého reproduktoru a odjišťovací zámek krytu baterie na zadní straně • po vyjmutí baterie

Příliš tuhá klávesnice

Všechna tlačítka klávesnice jsou umístěna do jednoho bloku bez mezer a tvoří je jednolitý výlisek z gumy. Klávesy mají dostatečné rozměry a jejich kaskádovitý tvar zajistí dobré hmatové odlišení. Dobrý dojem z klávesnice tak kazí jen zbytečně vysoká tuhost tlačítek. Pro stisk je nutno vynaložit větší sílu.

SE_J120i_016.jpg SE_J120i_015.jpg SE_J120i_014.jpg
Klávesnice nabízí dostatečně rozměrná tlačítka • klávesy mají kaskádovité uspořádání

Funkční části klávesnice vévodí čtyřsměrné navigační tlačítko, kterému ovšem schází potvrzovací střed. I díky svému vypouklému tvaru je dobře ovladatelné a jeho chromovaný okraj vkusně oživuje černou přední stranu telefonu. Navigační klávese dělá společnost dvojice kontextových tlačítek a klávesy pro ukončení a zahájení hovoru. Pro Sony Ericssony tradičním tlačítkům s „céčkem“ a zpětnou šipkou se výrobce u nejlevnějších modelů vyhýbá.

SE_J120i_011.jpg SE_J120i_012.jpg SE_J120i_022.jpg
Navigační klávese chybí potvrzovací střed • podsvícení je kvalitní

Podsvícení klávesnice je provedeno sytým modrým světlem, které je dostatečně výrazné i rovnoměrné.

Displej vhodný jen na text

U levného telefonu nelze očekávat kvalitní displej, v této oblasti ale Sony Ericsson tak moc šetřit nemusel. Rozlišení 96 × 64 bodů je totiž na samé hranici použitelnosti. I přes malé rozměry displeje 28 × 19 mm jsou jednotlivé pixely velmi dobře patrné. Displej zobrazí 65 tisíc barev a disponuje technologií STN. Malé rozlišení jej ale předurčuje jen k zobrazování textu a velmi jednoduchých obrázků.

SE_J120i_013.jpg
Displej příliš nevyrostl

Překvapila mě ale velmi dobrá čitelnost displeje na přímém slunci, ke které přispívá jeho vysoký jas. Ten lze regulovat v nabídce. Na displej ale nelze umístit spořič ani v podobě digitálních hodin. Po určité době nečinnosti displej zcela pohasne a pro kontrolu zmeškaných událostí je nutné telefon oživit.

SE_J120i_023.jpg SE_J120i_024.jpg
Jednotlivé pixely snadno rozeznáte okem

Displej chrání sklíčko, které překrývá celou horní polovinu přední strany. Ve své spodní a horní části nese ozdobné šedé tečky. Sklíčko je bohužel náchylné na otisky prstů.

Kapitoly článku

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Nokia 2310, Samsung C140, Sony Ericsson J120i, Eri, Klasický konektor, Nastavit datum, Son, Vitrína, Rychlost reakce