Sony Ericsson: jaký si koupit? (přehled modelů)

Minulý měsíc jsme vám detailně představili Nokii, největšího výrobce mobilů na světě. Dnes je čas na Sony Ericsson. Jaké telefony u nás nabízí? Připravili jsme přehled všech prodávaných kousků.
Kapitoly článku

Je to zhruba měsíc, co jsme vydali přehled mobilů značky Nokia. Dnes jsme dali prostor Sony Ericssonu. Zatímco finský výrobce se může pochlubite více než třicítkou modelů, švédsko-japonský výrobce má zhruba třikrát menší nabídku telefonů.

Sony + Ericsson = nedoceněný hráč?

Společnost Sony Ericsson vznikla k prvnímu říjnu roku 2001 sloučením mobilních divizí výrobců Sony a Ericsson. Relativně nová firma se zaměřuje na funkčně vysoce vybavené mobily za relativně zajímavou cenu. Výsledky bohužel nejsou takové, jak by výrobce očekával. V celosvětovém žebříčku zaujímá páté místo, o které se navíc dělí s asijským tygrem LG. Sony Ericsson se trápí už delší dobu, na čtvrtý Siemens a třetí Samsung ztrácí poměrně hodně.

Značka tržní podíl počet prodaných
kusů (mil.)
Nokia 34,20% 45,3
Motorola 14,70% 19,5
Samsung 11,20% 14,8
Siemens 9,10% 12,1
LG 5,30% 7,1
Sony Ericsson 5,30% 7,1
ostatní 20,20% 26,9
celkem 100,00% 132,8
(zdroj: Gartner Dataquest)

Přehled modelů

Jak si můžete všimnout, v našem Katalogu mobilů máme technická data k většině mobilů se zelenou kapkou ve znaku, z toho celých osm je aktuálně k dostání u operátorů nebo velkých prodejců. Některé typy potom stojí na pomezí - někde ještě jsou, jinde už ne.

Sony Ericsson T100 | Sony Ericsson T230 |  Sony Ericsson T310  |  Sony Ericsson T600  |  Sony Ericsson T68i  |  Sony Ericsson Z600 | Sony Ericsson P800  |  Sony Ericsson P900

Přejděme k věci. Základem článku je opět přehledná tabulka s kompletními technickými parametry. V naší tabulce naleznete pouze mobily, které jsou v prodeji, nikoli výprodejové ani čerstvě nové kousky (Z200, T630 apod.). Díky odkazům do naší databáze mobilů můžete snadno zjistit cenu, technické údaje a třeba recenzi nebo další informace.

Jak jistě víte, u chytrých telefonů bereme v úvahu dva různé ukazatele - hodnocení na základě parametrů pro běžné mobily a taky zohlednění funkcí chytrých telefonů a komunikátorů podle jejich specifického katalogu. Druhý případ se týká modelů P800 a P900 - ačkoli jsou to schopné komunikátory, pokud je budeme využívat jako běžné mobily, hodně tím ztratí. Proto jsme je nezařadili do tabulkového srovnání, jejich parametry si můžete podrobně prostudovat v Katalogu mobilů. Tabulku naleznete v druhé kapitole nebo pod tímto odkazem v HTML formátu:

  • Telefony Sony Ericsson, které jsou v prodeji, řazené dle abecedy

          

      

    SE T100: Spíše starší kousek výrobce s prvky ovládání starých Ericssonů. Displej má černobílý, výbavu základní, potěší ale malá velikost a nízká hmotnost. Vhodný pro nenáročné uživatele

    SE T230: Tento mobil je jeden z posledních modelů, i přes své relativní mládí jasně říká, že za málo peněz lze získat hodně muziky... třeba barevný displej nebo přídavný fotoaparát.

    SE T310: Vylepšený model T300. Má elegantnější design, ale jinak je vše stejné. Na klávesnici se píše lépe než na T300. V této třídě je zajímavá přítomnost infračerveného portu a e-mailu.

    SE T610: Sony Ericsson se svým současným vlajkovým modelem T610 pokračuje ve strategii mnoho funkcí za velmi dobrou cenu. V současné době se jedná o druhý nejvybavenější telefon na trhu.  Nechybí mu integrovaný fotoaparát ani třeba Bluetooth.

    SE T68i: Tento přístroj vychází z modelu T68m, jako jeden z prvních nabídnul třeba MMS. Má velmi dobré funkce a stal se technologickou předlohou pro T610.

    SE Z600: První véčko Sony Ericssonu s integrovaným fotoaparátem pro evropský trh. Je poměrně velké a těžké, má stejné funkce jako T610, rozdílem je kromě provedení také aktivní displej.

    SE P800: Chytrý telefon s velkým displejem a odklopnou numerickou klávesnicí. Ovládá se dotykovým perem, v jeho útrobách se skrývá Symbian 7. P800 má výborné komunikační i organizační funkce, umí přehrávat video i MP3.

    SE P900: Nástupce chytrého telefonu Sony Ericsson P800 má trochu jiný design, lepší displej a více paměti. Vylepšeny byly také různé drobnosti.

    Jaké máte zkušenosti s mobilními telefony (Sony) Ericsson? Podějte se o vlastní zkušenosti v diskusi.


    V další kapitole nás čeká tabulka s cenami, výbavou a technickými parametry.
  • Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson T100, Sony Ericsson T230, Sony Ericsson T310, Sony Ericsson T600, Sony Ericsson T68i, Sony Ericsson Z600, Ano Ano Ano, Eri, Model, Starý Ericsson, Jak, Mode, Son, Přehled, Americká síť, Pře