Sony Ericsson K300i: šampion na léto (test)

Nový Sony Ericsson K300i je levný a elegantní telefon s integrovaným fotoaparátem, mnoha zajímavými funkcemi a čertovsky rychlou Javou. Designem navazuje na legendární model T610, cena ale byla nastavena pod pět tisíc korun.

Daleko více barviček

Pasivní displej je na první pohled úplně stejný, jako displej v levném stylovém véčku Z200. Oba displeje jsou vyrobeny (téměř) stejnou technologií – STN u Z200 a DSTN u K300i, nabízí také stejné rozlišení 128 x 128 obrazových bodů a stejné jsou také jejich fyzické rozměry 29 × 29 milimetrů. Jediným rozdílem je podpora pětašedesáti tisíc barevných odstínů, oproti čtyřem tisícům u Z200. O poznání lepší je také kvalita zobrazení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej za tmy.. • ..a na přímém světle

Displej je jedním z hlavních rozdílů vůči Sony Ericssonu K500i. U tohoto modelu byl totiž aktivní a také větší: na plochu 31 × 39 mm vměstnal rozlišení 128 × 160 bodů.

Překreslování informací na displeji Sony Ericssonu K300i je dobré, ani při rychlejších pohybech se s „duchy“ nepotkáte. Čitelnost displeje v místnosti či šeru je dobrá, na slunci pak toho příliš neuvidíte. Podsvětlení by mohlo být rovnoměrnější.

Bubliny v nabídce

Grafické provedení prostředí svých telefonů uměli vývojáři v Sony Ericssonu vždy velmi dobře. Nejinak je tomu také v tomto případě. Základní obrazovkou nabídky je ikonový pohled známý z jiných modelů značky, zde máte na výběr z devíti ikon zobrazenými ve čtvercové matici. Zvolení každé položky je efektně animováno. Ikona se plynule zvětší a jakoby vystoupí na oválné bublině.

 
Hlavní nabídka

Z pohotovostního režimu se do nabídky dostanete stisknutím středu joysticku. Naštěstí již není joystick tak jemný a citlivý jako u modelu K500i. Nechtěné vychýlení do stran místo potvrzení téměř nehrozí, ani při rychlém pohybu.

  
Hlavní displej s různým pozadím • funkce navigační klávesy lze nastavit

Ovládání vám zřejmě přijde naprosto přirozené pouze v případě, že je model K300i pouze dalším Sony Ericssonem v řadě vašich mobilů. Utečenci od konkurenčních značek budou v prvních chvílích trochu tápat, ovládání ale zakrátko dokonale přejde do krve.

Chvályhodná je možnost použít vlastní grafická témata. Ta si můžete sami vytvořit v počítači nebo je stáhnout prostřednictvím wapového prohlížeče přímo z internetu.


 
Ukázka grafických témat

Stále chudý seznam

Hlasitost sluchátka při telefonování je dostatečná. Telefon nabízí také hlasité handsfree, které je na telefon této třídy až překvapivě kvalitní. Hlas je i při maximální úrovní hlasitosti nezkreslen, s přiměřenou basovou složkou. Také protistrana si při testovacích hovorech nestěžovala na ozvěny nebo přeslechy a kvalitu hlasu hodnotila jako mírně nadprůměrnou. Hlasitost lze v průběhu hovoru měnit v několika úrovních pohybem joysticku do stran.

Vnitřní telefonní seznam Sony Ericssonu K300i pojme až 510 čísel, nikoli jmen. Je to stejné jako u modelu K500i: pokud ke každému z kontaktů přiřadíte pět telefonních čísel, uložíte do telefonu pouze sto kontaktů. A přiznejme si, že to je žalostně málo. Proč Sony Ericsson telefonní seznam vylepšuje až u nejnovějších drahých modelů? Vždyť vzhledem k celkové paměti telefonu o velikosti dvanácti megabajtů určitě není problém v úložném prostoru. A to lze ke každé položce přiřadit až osmnáct záznamů! Naštěstí již lze vyhledávat v seznamu podle více počátečních písmen, i když společný náhled na seznam SIM karty a seznam telefonu stále chybí.

 
Vyhledávání v telefonním seznamu • horizontálními směry rolujete mezi položkami kontaktu • editace kontaktu  

Do telefonního seznamu se rychle dostanete stisknutím joysticku dolů, toto nastavení však můžete později snadno změnit. Samozřejmostí jsou možnosti filtrování hovorů v jednotlivých profilech: buď podle celého seznamu, jmen nebo skupin. Ty lze použít také pro hromadné rozesílání textových zpráv. Potěší také možnost volby řazení při synchronizaci podle jména či příjmení. Ke jménům v seznamu lze přiřadit obrázek nebo fotografii, která se pak zobrazí při příchozím hovoru na displeji.

Polyfonické vyzvánění hraje čtyřiceti hlasy. Díky použití samostatného reproduktoru je dostatečně hlasité i pro hlučná prostředí. Vyzvánění lze rychle ztlumit stisknutím klávesy s křížkem, její podržení v pohotovostním režimu zapne či vypne tichý režim telefon. Vyzvánět vám mohou i oblíbené skladby uložené ve formátu MP3. Vlastní melodii můžete vytvořit v komfortním prostředí skladatele MusicDJ.

 
Telefon si poradí s MP3 soubory • tvorba vlastního vyzvánění • svá multimediální data máte vždy pod kontrolou

Na zprávy ideální

Sony Ericsson K300i je pro běžné psaní zpráv téměř ideální mobilní telefon. Zvládá obyčejné textovky i modernějši MMS a prostředí editoru je opět graficky velmi pěkně vykresleno. Psát zprávy můžete jak prostřednictvím českého slovníku T9, tak i klasickým systémem Multitap. Zprávy lze psát včetně české diakritiky s použitím kódování Unicode i klasicky bez háčků a čárek (pouze s použitím opisných značek). Daní za plně české prostředí je pak omezená délka odesílané zprávy na pouhých sedmdesát znaků. Slovník T9 však funguje i s vypnutou diakritikou.

Při psaní textovky máte k dispozici pouze čtyři řádky textu, i když na displej by se alespoň jeden řádek běžné velikosti ještě vešel. Dobrá tedy, někde se daň za líbivou grafiku projevit musí. Velikost písma je dostatečná, při čtení příchozích zpráv máte k dispozici textových řádků pět. Do vnitřní paměti telefonu můžete uložit sto textovek běžné velikosti.

Kvalitní editor zpráv se již po několik modelů Sony Ericssonu téměř nemění. Stále zde nacházíme staré dobré funkce, jako je například „Odpovědět a odstranit“, náhled na odesílanou zprávu nebo automatickou nabídku čtyř naposled odeslaných kontaktů při volbě adresáta zprávy. Nově příchozí zprávy jsou stále ukládány do vnitřní paměti telefonu, SIM karta se používá pouze jako archiv, do kterého musíte zprávy kopírovat ručně.


Psaní textové zprávy • tvroba multimediální zprávy

Telefon si poradí samozřejmě i s MMS. Vnitřní paměť pro multimediální zprávy je sdílená s ostatními daty. Úplně stejný zůstává editor, vkládat můžete obrázky, fotografie nebo hudební doprovod (ten může být klidně ve formátu mp3). Na vkládání objektů do zprávy reaguje Sony Ericsson K300i svižněji, než starší model K500i; žádný velký sprinter to však ale není. Otevírání větších zpráv s několika obrázky je stále docela pomalé.

Stále stejný je také vestavěný e-mailový klient, který umožňuje vytvořit až deset různých poštovních účtů. Klient podporuje kromě POP3 také IMAP, zabezpečené protokoly telefon stále neumí. To může překážet především ve firemním prostředí, kam však tento telefon rozhodně namířen není. Stále chybí také podpora ověření na odchozí poštovní SMTP server jménem a heslem uživatele.


Nabídka e-mailového klienta • čtení e-mailu

Poštovnímu klientu nejsou cizí ani přílohy poštovních zpráv, protože dokáže bez problémů přiložit k e-mailu jakýkoli soubor z vnitřní paměti telefonu. Také přílohy v příchozí poště lze do telefonu uložit i v případě, že s nimi žádná z vestavěných aplikací neumí pracovat. Při příjmu zpráv s přílohami obsahujícími otevřený text telefon stále odmítá zobrazovat – stejně, jako u staršího modelu K500i. Velikost e-mailové zprávy je podle našich zjištění omezena tisíci znaky, se zobrazováním českých znaků telefon nemá.


V další kapitole se zaměříme na nabídku organizéru a doplňkových funkcí. Prohlédneme si také ukázkové fotografie z vestavěného fotoaparátu.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K300i, Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson T610, Sam, Drahý model, Omezená kapacita, Šampión, Rozmazaná fotografie, Nezaměnitelný rukopis, Test, Elegantní displej, Léto, Eri, Testovací hovor, Son