Sony Ericsson K500: mladší bráška (test)

Sony Ericsson K500 je jeden z nejočekávanějších letošních mobilních telefonů. Za slušnou cenu totiž nabídne funkce, které lze jinak čekat jen od mnohem dražších modelů. Přečtěte si první českou recenzi a prohlédněte více než stovku obrázků.

Co vydrží?

O dostatečně dlouhý chod telefonu bez závislosti na připojení k elektrické síti se stará Lithium Iontový akumulátor s kapacitou 700 mAh. Podle specifikací výrobce má kumulovat dostatek životodárné síly pro tři stovky hodin v pohotovosti nebo pro sedm hodin hlasového hovoru. Moje praktické zkušenosti hovoří o týdnu provozu na jedno nabití baterie při mírně nadstandardním objemu hlasových hovorů. Telefon jsem však neměl k dispozici příliš dlouhou dobu a rovněž baterie neprošla optimálním počtem nabíjecích cyklů. Nabíjení akumulátoru prostřednictvím dodávané cestovní nabíječky netrvá více než jeden a půl hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohled pod zadní kryt... • už žádné papírky; výrobce pod zadní kryt rovnou umítil kousek tenkého pryžového pásku, který zaručuje dokonalou těsnost bez sebemenšího zavrzání

Vítejte v nabídce

Menu mobilního telefonu je graficky provedeno velmi dobře. Stále zde zůstává rozdělení na ikonový pohled známý z ostatních přístrojů značky, ovšem provedení animace při zvýraznění aktuální položky je zkrátka radost sledovat. Nejedná se totiž o pouhou změnu jedné ikonky v druhou nebo o jednoduché několikasnímkové animace; vše je dokonale vyhlazeno, změna velikosti je plynulá a pozvolná. Procházení mezi jednotlivými položkami hlavního menu i jeho jednotlivým podnabídkami se provádí prostřednictvím joysticku; boční tlačítka k tomuto účelu bohužel použít nelze. Hlavní menu je tvořeno dvanácti ikonami uspořádaných v matici po třech v každém ze čtyř řádků.

  
Pohotovostní displej bez pozadí, s pozadím schématu a libovolně zvoleným obrázkem

Z pohotovostního režimu se do menu dostanete stisknutím středu joysticku. To je však někdy problém: joystick je totiž velmi jemný a citlivý a při rychlejším pohybu jej místo stisknutí vychýlíte do stran, čímž vyvoláte některou z nastavitelných funkcí. Chce to hodně zvyku a trpělivosti, ovšem v počátcích používání nebudete nad citlivostí joysticku skákat radostí. Nemusíte si ale zoufat: při hraní her je naopak jemný joystick doslova požehnáním. Že se tomu říká schizofrenie?

  
Hlavní nabídka • položka PlayNow v nabídce jen zavazí • barevné schéma bylo v testovaném telefonu pouze jedno

Ovládání vám zřejmě přijde naprosto přirozené pouze v případě, že je model K500 pouze dalším Sony Ericssonem v řadě vašich mobilů. Utečenci od konkurenčních značek budou v prvních chvílích až týdnech trochu tápat, čas od času se jim podaří omylem smazat nějaký kontakt či textovku při usilovné snaze použít korekční klávesu pro návrat do předchozí nabídky a naopak návratovou klávesou se šipkou se budou snažit usilovně otevřít hlavní menu. Velkou výhodu spatřujeme v zajímavé vlastnosti: pokud je zobrazen spořič displeje, nemá joystick žádnou funkci. Musíte nejdříve stiskem jiné klávesy telefon probudit a teprve pak joystick použít. To oceníte především pokud nosíte telefon jen tak bez obalu například v úzkých kapsách kalhot a zapomínáte zamykat klávesnici (což však lze vyřešit také zapnutím funkce automatického blokování klávesnice při nečinnosti).

Příjemné je možnost použití vlastních grafických témat. Ta si můžete sami vytvořit prostřednictvím osobního počítači nebo si je stáhnout prostřednictvím wapového prohlížeče přímo ze sítě. Personalizace telefonu jde ještě dále a nabízí možnost použít obrázek nebo fotografii nejen jako pozadí displeje (může být i animované), ale i jako spořiče.


Dílčí záložková nabídka, zde na volbě profilů • telefon můžete ovládat hlasem • funkce směrů navigační klávesy lze měnit dle libosti

Telefonování a seznam

Se Sony Ericssonem K500 je opravdu radost telefonovat. Reprodukce zvuku je ze sluchátka tohoto triálního přístroje dostatečně čistá a kvalitní. Je bez zbytečných šumů, také hlasitost lze považovat za dostatečnou pro prostředí domova či běžné kanceláře. Při telefonátech v hlučnějším prostředí supermarketů či obyčejných ulic se již musíte hodně soustředit a na stavbu či do slévárny se SE K500 vůbec nehodí. Přestože k telefonu lze připojit osobní handsfree sadu pro pohodlnější telefonování, budete si ji muset zakoupit samostatně, protože není součástí prodejního balení.

Pokud jsme testovaný telefon v částí věnované klávesnici příliš nechválili, zde na něj budeme asi hodně zlí. Jednou z hlavních a nejdůležitějších vlastností moderního mobilního telefonu, která přímo souvisí s telefonováním, je provedení telefonního seznamu. Ukazuje se, že Sony Ericsson je nepoužitelný ze svých přešlapů a také v modelu K500 si dovoluje uživatelům nabídnou seznam disponující „pouhými“ 510 položkami. Ale pozor!


Telefonní seznam • vyhledávání stále jen podle prvního znaku • vybrabné číslo můžete přiřadit tlačítku numerické klávesnice

Jedná se opět pouze o položky, nikoli o samostatné pozice. Kontakty jsou pochopitelně vícepoložkové, tudíž pokud ke každému z nich přiřadíte pět telefonních čísel či jiných informací, uložíte do telefonu pouze sto kontaktů. A přiznejme si, že to je žalostně málo. Nedokážeme pochopit, proč Sony Ericsson již dávno telefonní seznam nevylepšil. Vždyť vzhledem k celkové paměti telefonu o velikosti dvanácti megabajtů určitě není problém v úložném prostoru. A další neodpustitelnou nectností je vyhledávání pouze podle prvního písmene.

  
Zadání nového záznamu..

V základním nastavení se do telefonního seznamu dostanete stiskem joysticku dolů, přesto toto nastavení můžete později snadno změnit. Trochu podivně působí nemožnost použít v jednom pohledu seznam telefonu a SIM karty; vždy je pouze jeden aktivní a do druhého se dostanete neprakticky prostřednictvím kontextového menu. Proč, když spojené seznamy umí i nejlevnější Samsungy? Samozřejmostí již jsou základní možnosti filtrování hovorů v jednotlivých profilech (blokují se čísla mimo telefonní seznam). Potěší také možnost volby řazení při synchronizaci podle jména či příjmení a v nových verzích firmwaru rychlé a praktické vyhledávání podle frází.

Skupiny volajících nelze pro filtrování hovorů použít, slouží pouze pro hromadné odesílání textových zpráv - stejně jako u modelu K700. Ke jménům v seznamu lze přiřadit obrázek nebo fotografii, která se pak zobrazí při příchozím hovoru na displeji.


Další kapitolu začneme psaním zpráv, poslechneme si vyzvánění a prohlédneme si přehrávač MP3 souborů. Nakonec prozkoumáme organizaci času.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson T630, Dobrá podpora, Požehnání, Bráška, Rozhodující argument, Dobrá koupě, Eri, Relay, Starý problém, Automatické blokování, Son, Běžná velikost, Mobilní život, Test