Sony Ericsson K530i: vylepšená K610i (test)

K530i je pohledný telefon střední třídy. Zalíbí se hlavně konzervativním uživatelům. Nabídne videohovory i dobrou výbavu.

Zábavný společník

Funkce pro zábavu jsou zastoupeny hudebním přehrávačem, vestavěným FM rádiem a Java hrami. Hudební přehrávač si podle specifikace rozumí s formáty MP3, WMA, AAC, AAC+ a eAAC+. Skladby si můžete nechat roztřídit podle interpreta nebo zobrazit seznam všech skladeb najednou. Samozřejmostí je tvorba playlistů. Přehrávač hraje i na pozadí a nabízí přehrávání s opakováním stejně jako v náhodném pořadí. Pro úpravu zvuku využijete rozšíření sterea a ekvalizér, který nabízí tři přednastavené křivky i možnost vytvořit si křivku vlastní.

IMG_0220.jpg IMG_0231.jpg IMG_0232.jpg IMG_0241.jpg
Nabídka zábavních funkcí • hudební přehrávač a FM rádio

Kromě hlasitého reproduktoru si hudbu můžete pustit do standardně dodávaných sluchátek. Jedná se o stejná sluchátka, která Sony Ericsson přikládá již několik let ke všem telefonům kromě těch z řady Walkman. Hrají vcelku obstojně, díky mikrofonu na válečku uprostřed kabelu je lze použít i jako handsfree. K telefonu lze připojit i bezdrátová sluchátka s podporou profilu A2DP nebo nová sluchátka HGE-100 s integrovaným GPS modulem.

IMG_8787.jpg IMG_8788.jpg
Sluchátka dodávaná k telefonu jsou stejná jako u jiných modelů

Jedna z ikonek hlavní nabídky patří vestavěnému FM rádiu s RDS. Stanice je možné vyhledávat ručně, přímým zadáním frekvence i automaticky. Nejsilnější stanice v okolí dokáže telefon automaticky uložit do dvaceti paměťových pozic. Pojmenovat si ale musíte sami. RDS zobrazí jméno stanice nebo vyhledá silnější signál z jiného vysílače. U rádia nelze bohužel využít ekvalizér. K dispozici je ale nucený monofonní příjem. Rádio může hrát i z hlasitého reproduktoru nebo na pozadí, ale vždy jen s připojenými sluchátky, které slouží jako anténa. U rádia asi také nejvíce využijete známou funkce TrackID, která vám běham pár okamžiků rozpozná právě hrající skladbu. Budu vás to ale stát peníze za datové přenosy.

IMG_0217.jpg IMG_0219.jpg 
Funkce TrackID pro rozpoznávání skladeb • přehrávač videa

Telefon dokáže přehrávat také video ve formátu MP4 a 3GP. Můžete si jej roztáhnout na celý displej nebo ho přetáčet. Java hry jsou v telefonu přeinstalovány dvě. Jedná se o hru, kde se snažíte vyřešit různé detektivní případy a známý trojrozměrný tenis s možností zahrát si nově proti kamarádovi přes Bluetooth. Mezi standardní výbavu všech Sony Ericssonů patří aplikace MusicDJ, PhotoDJ a VideoDJ pro úpravu fotek a videa a tvorbu vyzváněcích melodií. Najdete je i zde.

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:      11 080 bodů
  • jBenchmark 2.0:       1 728 bodů

P1030488 (2).jpg
Předinstalovaná Java hra

Opět bez EDGE

Jak je u telefonů švédsko-japonského výrobce zvykem, technologie EDGE musela opět ustoupit rychlejšímu UMTS. Většina uživatelů u nás by ale jistě kvůli lepšímu pokrytí dala přednost právě pomalejšímu EDGE. Spokojit se tak budou muset se zastaralým GPRS ve třídě 10. Na komunikaci s blízkým okolím využijete Bluetooth nebo systémový konektor Fast port. Po připojení k počítači pomocí datového kabelu, který je součástí standardního balení, vás telefon vyzve k výběru režimu. K dispozici je režim Telefon pro synchronizaci, Tisk pro tisk fotografií přes standard PictBridge a Přenos souborů. Po zvolení tohoto režimu se paměť paměťové karty v počítači objeví jako samostatná disková jednotka. Díky podpoře USB Mass Storage není potřeba instalovat žádné ovladače. V tomto režimu ale s telefonem nelze pracovat, ani se na něj nikdo nedovolá.

IMG_0214.jpg
Internetový prohlížeč NetFront

Datové technologie využijete zejména pro přístup na wap nebo internet přes prohlížeč NetFront. Ten je velmi propracovaný a nabízí široké možnosti nastavení včetně prohlížení webu s displejem na šířku. Při vstupu do prohlížeče se jako první objeví obrazovka pro vyhledávání pomocí Googlu, které pracuje spolehlivě. Jedinou nevýhodu prohlížeče NetFront vidím v nemožnosti jej minimalizovat.

Telefon samozřejmě nabízí i synchronizaci kalendáře a telefonního seznamu s programem MS Outlook. Potřebný software pro synchronizaci i připojení počítače k internetu přes telefon naleznete na přiloženém CD. Kromě toho se na cédéčku nachází i program pro přehrávání videozáznamů natočených telefonem QuickTime Player a program pro přenos hudby z hudebního cédéčka do telefonu s názvem Disc2Phone.

Klídek a pohoda

Tak nějak to musí vypadat ve vývojovém centru Sony Ericssonu. Zatímco designéři musí pro každý model vymyslet nový vzhled, vývojáři firmwaru, uživatelského prostředí a funkcí se u Sony Ericssonu příliš nezapotí. Důkazem budiž nejen Sony Ericsson K530i ale prakticky všechny současné telefony z dílen tohoto výrobce. Již dlouhou dobu totiž výrobce nepřinesl s výjimkou nejdražších modelů žádnou zásadní inovaci. To samé ovšem platí i o telefonech z dílny Nokie. Stále opakované výtky tak zůstávají nevyslyšeny. Je tedy jasné, že drtivé většině majitelů současných telefonů se značkou Sony Ericsson se na novinku přecházet nevyplatí.

Sony Ericsson K530i se navíc velmi podobá modelu K610i, který jsme testovali přesně před rokem. Kromě lehce vylepšeného designu je jedinou zásadnější inovací pouze přidání rádia, Bluetooth profilu A2DP a funkce Track ID. Je toto opravdu ten ospravedlňující důvod ke zvýšení ceny o více jak tisíc korun? Sony Ericsson si totiž za model K530i řekl předběžnou cenu 6 490 Kč. První zájemci by si jej měli moci pořídit během několika týdnů.

Plusy a mínusy

+ povedený design
+ Bluetooth s profilem A2DP
+ aplikace pro předpověď počasí

- oproti modelu K610i minimum inovací
- špatné řazení jmen s diakritikou
- absence EDGE

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K530i, Kanál připravený, Zaznamenaný zvuk, Ohraná písnička, Eri, Test, Son, Natočený telefon, Noční snímek, Potřebný software, Panoramatická fotografie, Klasický konektor, Slabá výbava