Sony Ericsson K610i: EDGE vezmi čert! (test)

Už se prodává nástupce „plechovky“ K600i. Přibyl slot pro paměťové karty, ztratila se krytka fotoaparátu. EDGE chybí stále a zmizel infraport, fotoaparát má větší rozlišení a klávesnice je neskonale lepší. Nad tím vším září příznivá cena sedm tisíc korun.

Dva megapixely, těch dnes po světě běhá!

Když jsme se teď dívali na práci druhé kamery, pojďme si představit tu hlavní. Její maximální rozlišení je 1 632 × 1 224 pixelů, tedy 2 Mpx. Dají se použít ještě další dvě rozlišení, 1 Mpx či VGA. Možnost nastavení kvality snímků je dvojí. Fotoaparát nabízí kromě klasického ještě panoramatické a shlukové snímání, je možné vkládat rámečky. V nabídce je ještě noční režim či samospoušť a vyvážení bílé, pohybem hlavní klávesy doleva a doprava se reguluje kompenzace expozice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný 2Mpx fotoaparát nemá blesk a není ničím chráněn

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti v nastavení barevnosti

Snímání se realizuje v režimu na šířku, tlačítko pro vyvolání aplikace fotoaparátu na boku telefonu slouží zároveň jako spoušť závěrky (softwarové). Tato klávesa nemá namáčknutí, protože vestavěný fotoaparát nedisponuje automatickým zaostřováním. Jakmile pořídíte snímek, můžete jej okamžitě odeslat do blogu; Sony Ericsson ve spolupráci s portálem Blogger připravil ojedinělou službu – můžete vytvářet blog prostřednictvím mobilního telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Orientace mobilu při focení

K vybranému obrázku dopíšete nadpis a nějaký průvodní text a za pár vteřin bude vše vystaveno na internetu. Při prvním odeslání fotografie do blogu bude tento blog automaticky založen. SMS zprávou vám následně přijdou přihlašovací údaje, abyste si mohli svůj blog prostřednictvím počítače nakonfigurovat. Samozřejmě můžete z počítače také přispívat. Všechno je jednoduché a přehledné, ovšem internetové stránky služby jsou bohužel jen v angličtině.

Zpátky k nabídce fotoaparátu. Je orientována rovněž na šířku a už nějaký čas si Sony Ericsson drží její vzhled. To přispívá k dobré orientaci původních uživatelů starších modelů. Celou tu dobu ovšem nevyřešil výrobce jeden neduh: když změníte nastavení v libovolné části nabídky, celé menu se automaticky zavře. Raději bych jej zavíral ručně, když už měním nastavení snímání, je to většinou záležitost více položek, a tak musím do nabídky vstupovat zas a znova.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka fotoaparátu • vyvážení bílé • popiska "Vybrat" není vyhlazena a působí rušivě

Výsledné fotografie se dají na žebříčku kvality mezi fotomobily jen těžko zařadit. Nejsou špatné, ovšem rozhodně známe lepší. Při dobrém světle se ukáže přílišná saturace barev, takže působí pro oko sice lahodně, ovšem ne už tak přirozeně. Jakmile se však dostanete do ne zcela ideálních podmínek světla, přihlásí se o slovo vyšší citlivost snímače a vystoupí nepříjemný šum. Se vzdáleností razantně ubývají detaily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky v plném rozlišení (klikněte na náhled)

Fotoaparát nemá makrokrežim, takže všechno, co se ocitne v blízkosti osmdesáti a méně centimetrů od čočky bude nezaostřené. Text tak dopadl příšerně. Dvojnásobný digitální zoom tvoří pouze výřezy, takže je použitelný jen v nejnižším rozlišení. Video snad ani nestojí za zmínku, je vhodné snad jen do multimediálních zpráv. Co jiného byste dělali s QCIF (176 × 144) rozlišením? Když videozáznam pořizujete, můžete si nechat automaticky omezit jeho délku telefonem tak, abyste měli jistotu, že bude pasovat do MMS zprávy.


V nabídce telefonu je i aplikace, která vám poradí, jak pořizovat pěkné snímky (v angličtině)

Malý správce

Správce souborů v Sony Ericssonu K610i patří mezi nejlepší svého druhu, tedy mezi mobilními telefony bez operačního systému. Dovolí soubory označovat (jednotlivě i více najednou), kopírovat je, přesouvat, vytvářet a mazat adresáře podle přání uživatele. V základním stavu se dělí na tři záložky – jedna je pro soubory v paměti telefonu, druhá pro ty na paměťové kartě a třetí slučuje všechny dohromady.

 
Tři záložky správce souborů • zobrazení snímků v matici 3 × 3

Pomocí správce jsem se pokusil dopátrat velikosti interní paměti K610i, výrobce o tomto čísle nikde nemluví. Napočítal jsem celkovou kapacitu 21 MB.

Práce s obrázky je velmi intuitivní. Je možné je spravovat jako strohý výpis či seznam s náhledy. V obojím je vidět název souboru, u zobrazení s náhledy i datum pořízení. Anebo si je necháte zobrazit jako mřížku 2 × 2 či 3 × 3 obrázky. Pak se ovšem názvy souborů ztratí. Stejným způsobem se pracuje i s videi. Při náhledu obrázku si jej můžete nechat přiblížit až dvaatřicetkrát.


Ve čtvrté kapitole: adresář, zprávy, organizace času, data

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K610i, Podporovaná funkce, Test, Pravý multitasking, Celý blok, Eri, Son, Dobrý kontrast, Chybějící infraport, Čert, Edge +, CERT, Strohý výpis, Kompletní adresa