Sony Ericsson K660i: bobule a citrusy (test)

Spojuje osvědčené a inovativní prvky nejen v konstrukci, ale i ve funkcích. Střední třída, která zaujme především mladší uživatele.

Ani Walkman, ani Cyber-shot

Netřeba ani uvádět, že telefon bez problémů nahradí váš MP3 přehrávač a poradí si i s různými multimediálními formáty. Ovládání multimédií přebrala inovovaná sekce Média, kterou známe již od modelu K850i. Ovšem kromě přehrávače médií, prohlížeče fotek a jednopoložkového nastavení v ní není vůbec nic. Při bližším zkoumání lze pod položkou Hudba najít ještě odkazy na zvukové knihy a podcasty, které lze stahovat pomocí RSS. FM rádio, které umožňuje příjem informací pomocí kanálu RDS a uložení až dvaceti stanic, si našlo svoje výsostné postavení přímo v základním maticovém menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylově vyvedená nabídka Média

V krabici s telefonem naleznete samozřejmě i stereofonní handsfree sadu. Jde klasické pecky a neočekávejte kvalitu stejnou jako u řady Walkman, ačkoli reprodukce je na poměrně slušné úrovni. Zdířka na 3,5 mm jack chybí. Vedle systémového konektoru se alespoň schovalo stříbrné očko na poutko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sluchátka nepřináší nic nového a výrobce se stále zarputile drží svého širokého konektoru

K multimédiím patří neodmyslitelně i fotoaparát. U K660i má jeho snímač rozlišení 2 Mpx. Kvalitou snímků bohužel nenadchne. Výrobce totiž nepřináší žádné inovace a naopak ponechává staré známé nedostatky jako je například absence zoomu u maximálního rozlišení. I možnosti nastavení jsou podprůměrné a zobrazení nabídek je pouze horizontální. Fotografie trpí rozdílnou ostrostí, mdlým podáním barev a celkovou nevýrazností. Vše zachraňuje funkce automatické opravy, kterou lze spustit hned po zachycení snímku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chromem zdobená optika fotoaparátu bohužel postrádá autofokus
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při používání fotoaparátu se dění na displeji převrátí

Pochválit snad mohu jen rychlost ostření a zobrazení scény i za horších světelných podmínek. U videa je situace obdobná. Může být natáčeno v rozlišení až 320 × 240 obrazových bodů a se zvukem. Jeho kvalita je průměrná a bojuje především se sytostí barev. Chválím možnost využití zoomu i při natáčení. Ve výbavě samotného fotoaparátu chybí krytka čočky i blesk a tvoří ji v podstatě pouze malé zrcátko pro autoportréty. Mnohem zajímavější by však k tomuto účelu bylo využít čelní kamerku, která je však výhradně určena na videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové snímky pořízené vestavěným fotoaparátem 

Se Sony Ericssonem K660i se také určitě nebudete nudit. V základu disponuje třemi hrami a díky podpoře Javy 2.0 není problém další aplikace nahrát. Telefon navíc nenutí instalovat vše do složky hry, ale nabídne i možnost umístění odkazu mezi aplikacemi. Samotná programová výbava asi majitele telefonů tohoto výrobce nepřekvapí. Neschází žádná ze známých funkcí jako je třeba TrackID na rozpoznávání písniček, FaceWarp na výrobu obličejových karikatur anebo známá DJ trojka – VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ. Organizační funkce se od předchozích modelů neliší. Nechybí mezi nimi například léty prověřený kalendář a budík s možností nastavení až pěti časů buzení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Také některé hry vám otočí telefon v dlani

Hledání jehly v kupce sena

Model K660i přináší však i některé novinky. První z nich jsou Služby určení polohy. Jde o speciální položku v nabídce, která se specializuje na navigaci. Pokud si však myslíte, že je tento hloupý telefon vybaven mapami, navigačním softwarem a snad i dokonce GPS modulem, pak vás zklamu. Služby určení polohy totiž využívají k lokalizaci telefonu GSM síť, ve které lze polohu orientačně určit z rozmístění okolních základnových stanic BTS. Problém je v tom, že odchylka může být v řádu několika kilometrů. Proto nečekejte, že byste mohli tuto službu využít k navigaci nebo dokonce geocachingu. Sony Ericsson je však opravdu vaši polohu schopen s jistou přesností, o které vás informuje, nalézt a zobrazit na zabudované aplikaci Google maps, která je velmi podobná známé Javové verzi. Mapy proto nejsou obsaženy přímo v telefonu, ale jsou stahovány prostřednictvím datového připojení. Program disponuje některými základními funkcemi jako je hledání, přepnutí mezi běžnou a satelitní mapou a dokonce i nalezení cesty mezi dvěma body. Na celém softwaru je však ještě cítit pach novoty a některé funkce vrací poměrně nesmyslné hlášky nebo prostě nefungují. V sekci navigačních služeb najdete i položky určené pro připojení GPS modulů, se kterými by měl umět telefon nativně spolupracovat.

Rovně nebo vleže?

Poslední novinkou, kterou se Sony Ericsson K660i chlubí, je přechod do horizontálního zobrazení. To lze aplikovat například na přehrávání videa a u některých her. Problém je ovšem v absenci výběru naklopení, což rozhodně nepotěší leváky, protože většina orientací je s klávesnicí vpravo. Nejzajímavější je asi možnost horizontálního zobrazení v internetovém prohlížeči, kde zdatně sekunduje zmiňovaná nápověda alfanumerických tlačítek. Bohužel zdaleka ne všechny nabídky jsou na obracení displeje připraveny. Například při zadávání textu do políčka vyhledávání je potřeba zase telefon otočit zpět do vertikální polohy. Na zajímavý nápad v podobě snímače polohy se u modelu K660i taky nedostalo.

Samotný prohlížeč NetFront se tváří velmi zdatně, ale občas mu dělá problémy kódování některých stránek a i zobrazení neprobíhá většinou postupně, ale až po načtení téměř celé stránky. Novinkou je ukazatel myši, který je obsluhován pomocí čtyřsměrného ovladače, díky čemuž nemusíte spoléhat pouze na poskakování mezi odkazy. Neschází samozřejmě ani zoom nebo možnost označení a zkopírování textu. Datové připojení také nezklame, protože kromě již standardního GPRS a EDGE je možné se spojit i pomocí HSDPA. Konektivitu s počítačem a dalšími zařízeními, jako je třeba tiskárna, lze zajistit pomocí Bluetooth s A2DP profilem nebo přiloženého datového kabelu, protože telefon samozřejmě podporuje i USB Mass Storage.

Možnosti nastavení telefonu nedoznaly téměř žádných změn. Ze zajímavých funkcí bych vypíchl volbu upozornění na události, kde si lze vybrat mezi zobrazením klasického okna a rychlým menu činností. Neschází ani oblíbená a u Sony Ericssonu velmi propracovaná schémata, kterých je v základní výbavě hned pět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní barevné schéma vidíte na okolních displejích, tady je ochutnávka dalších čtyř

Mobilní popík pro všechny

Sony Ericsson K660i je opravdu telefonem pro masy. Má vše, co průměrný uživatel na běžném telefonu hledá. Staví na klasické kvalitní konstrukci s netradičním designem tlačítek, který však nemusí každému vyhovovat. Dalším pilířem je velmi kvalitní displej a graficky povedené prostředí, které trochu bojuje s rychlostí zobrazení. Funkčně je třeba vypíchnout především úžasnou datovou konektivitu v podobě HSDPA a EDGE a i multimediální vybavenost, ve které neschází FM rádio a ani kvalitní multimediální přehrávač. Zklamáním je ovšem fotoaparát, který svou kvalitou nedosahuje na jiné modely Sony Ericssonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Svou pozornost si K660i také zaslouží díky pokusům o inovativní funkce v čele se Službami určení polohy a přímou podporou horizontálního prohlížení webových stránek. Ovšem o kvalitách a využitelnosti obou lze spíše pochybovat. Osobně bych vyzdvihnul obě barevná provedení, která se mi velmi líbí, protože nabízejí možnost výběru mezi konzervativnější vínovou a optimismem zářící limetkovou. Odmyslíme-li si drobné nedostatky, pak lze směle říci, že za cenu asi pět a půl tisíce korun dostáváme velmi slušně vybavený telefon téměř pro všechny běžné uživatele.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K660i, Test, Značný úspěch, Bob, Průměrný uživatel, Vrchní okraj, Povedené prostředí, Standardní rychlost, Inovativní funkce, Eri, Cit, Kruhový ovladač, Laděný telefon, Son, Retro design, Dostatečná kapacita, Retro model, Džus