Sony Ericsson K700: živý velký test nejlepšího mobilu

Sony Ericsson K700 je jeden z nejvíce očekávaných mobilních telefonů. Patří do nejvyšší třídy a podle redakčního hodnocení je to nejlepší mobil současnosti. Přečtěte si netradiční recenzi, do které jste při její přípravě mohli sami zasáhnout, a prohlédněte spoustu obrázků.

Živá megarecenze ... proč?

V posledních měsících se s novými mobilními telefony roztrhl pytel; nikdy v historii jich nebylo víc. Tuny stejných recenzí jsou ale už poměrně nudné, tak jsme pro vás i pro sebe připravili experiment: živou megarecenzi. Může to být první a zároveň poslední pokus, třeba se ale tento typ testu zalíbí a občas ho můžeme zopakovat.

V současné době je článek už hotový. Vznikal ale trochu jiným způsobem, kdy čtenáři do diskuse psali, co jim v textu chybí. V takovém případě jsem se vrátil zpět a informace do recenze doplnil. Reakce v článku jsou totiž užitečné pro všechny čtenáře, v diskusi se informace ztratí.


Sony Ericsson K700:
nejlepší současný mobil

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Sony Ericsson pravidelně svými novinkami nejvyšší třídy okupuje přední místa hitparády mobilních telefonů, kterou tvoříme pomocí redakční srovnávací metodiky. Už od modelu R520 přes T68, T610 a T630 až po nejnovější Sony Ericsson K700: všechny tyto telefony byly první. Ale zatímco dřív byl od druhého mobilu v pořadí větší rozestup, dnes je už situace více vyrovnaná. Od druhé Nokie 6230 dělí Sony Ericsson pouze procento.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Sony Ericssonu K700 (další najdete zde)

Sony Ericsson K700 je mobilní telefon nejvyšší třídy. Na podzim se sice začne prodávat ještě vyšší model S700, na současném trhu jsou ale výš už jen chytré telefony. Výrobce model K700 uvedl letos v březnu s tím, že se začne prodávat ve druhém čtvrtletí. V zahraničí to už stihl, u nás si ale ještě musíme počkat – snad jen do konce června. Zatím ještě neznáme ani oficiální cenu, počítá se ale přibližně s třinácti tisíci korunami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naše vlastní fotografie Sony Ericssonu K700

Občas se objevují diskuse, jestli je K700 nástupcem současného nejvyššího modelu T630 nebo ne. Přikláním se k první možnosti. Je to totiž telefon, který vychází ze Sony Ericssonu T630 a přidává mu nové vlastnosti a funkce. Cena, za kterou se začne prodávat, přibližně odpovídá počáteční ceně T630. Sony Ericsson samozřejmě připravuje další telefony, které budou ještě lepší, v současné době je ale K700 opravdu logický nástupce starších mobilů nejvyšší řady.

Sony Ericsson T630 Sony Ericsson T610 Sony Ericsson T68i
Pro připomenutí: předchůdci nového telefonu

Zde bychom možná dostali první připomínku od čtenářů: jak je to s označením mobilů? Někde je vidět K700i, jinde K700c, v článku přitom používáme pouze zjednodušený název K700... Zjednodušení je ale na místě, protože v Evropě se setkáte pouze s mezinárodním modelem K700i a verze s označením „c“ je určena pro Čínu. Má jiný potisk tlačítek, jiný slovník pro rychlé psaní, kvůli podpoře čínských znaků má zřejmě i méně paměti. Když tedy v článku budeme psát o K700, rozumí se tím model K700i.

Sony Ericsson K700 je jeden z nejočekávanějších letošních telefonů. Je to moc dobře vidět na čtenosti článků a bleskovek, které jsme o něm doposud napsali. Podobně silný zájem byl o Nokii 6230 a bude také o Siemens S65.

Rakvička

Při srovnání rozměrů (99 × 47 × 20 mm) a hmotnosti (93 g) Sony Ericssonu K700 s ostatními mobilními telefony zjistíme, že je malý a lehký. Nedosahuje tedy na nejmenší stupeň, kdy k hodnocení přidáváme ještě slovo „velmi“. Do tabulky jsem připravil srovnání s vybranými telefony stejné třídy.

Telefon rozměry hrubý objem hmotnost
Sony Ericsson K700 99 × 47 × 20 mm 93 cm3 93 g
Sony Ericsson T630 102 × 43 × 17 mm 75 cm3 93 g
Nokia 6230 103 × 44 × 20 mm 97 cm3 97 g
Siemens S65 109 × 48 × 18 mm 94 cm3 98 g
Motorola V600 88 × 48 × 24 mm 101 cm3 116 g

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s platební kartou

Z telefonu mám v ruce velmi dobrý pocit. Snad proto, že nemá výměnné kryty, je dokonale pevný. Jedinou pohyblivou části je zadní kryt baterie, který má silně sevřené dlouhé vodicí lišty a před uzavřením ještě přijdou ke slovu přítlačné prvky. Odsouváním se ale tyto pryžové válečky trochu odírají, pro zachování pevné konstrukce bych proto asi doporučil manipulovat s krytem co nejméně. Sony Ericsson K700 je každopádně ukázkový příklad, jak má vypadat drahý telefon nejvyšší třídy. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon na pohled působí velmi masivně a pevně; stejný je i ve skutečnosti • dlouhá
dráha krytu při nasouvání na telefon je také zárukou pevné konstrukce

Osobně oceňuji změnu designu. Oproti elegantnímu, ale spíše nepraktickému černému povrchu starších modelů je nový Sony Ericsson členitější. Jednotlivé části jsou vyrobeny z různých stříbrných matných plastů, pouze střední část je černá. Na telefonu tak s výjimkou plochy s displejem nezůstávají žádné otisky prstů. Zatímco dříve Sony Ericsson volil spíše evropský design, u novinek se víc prosadil japonský hranatý a technický styl, který se mi velmi zamlouvá. Samozřejmě ale můžete mít úplně jiný názor.

Při pohledu na čelní plochu telefon vypadá jako obdélník se zakulacenými rohy. Z boku a ze stran jde ale o lichoběžník – takovou rakvičku. Díky zkoseným bočním plochám mobil dobře padne do ruky. Hrany všech částí, ze kterých je K700 složený, přesně navazují na sebe; nejsou ostré.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohledy z pravých úhlů


V další kapitole
popíšu displej a klávesnici nového telefonu. Zejména displej je jedna z největších inovací, které jsou vidět na první pohled

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola V600, Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T630, Sony Ericsson T68i, Přijatá textovka, Nepatrný pohyb, Eri, Celkový součet, Test, Pravidelná kontrola, Perfektní zvuk, Nejrychlejší telefon, Velký test, Velký, Nejlepší mobil