Sony Ericsson K700: živý velký test nejlepšího mobilu

Sony Ericsson K700 je jeden z nejvíce očekávaných mobilních telefonů. Patří do nejvyšší třídy a podle redakčního hodnocení je to nejlepší mobil současnosti. Přečtěte si netradiční recenzi, do které jste při její přípravě mohli sami zasáhnout, a prohlédněte spoustu obrázků.

V pravé části telefonu je malé tlačítko pro spuštění wapového prohlížeče. Je určitě výhodou, že je poměrně zapuštěné a nestisknete ho omylem. I v takovém případě se ale stejně vyvolá stránka z vyrovnávací paměti, telefon se nepřipojuje.

Klepněte pro větší obrázek Pravý bok s tlačítkem pro přístup k wapu

Na horní hraně je jen vypínač telefonu, který je pro zapnutí nebo vypnutí nutné chvíli přidržet. Někde v lesklém černém pruhu je také schovaný infraport. Na telefonu není ani žádná systémová kontrolka, která by oznamovala různé stavy. Informace o zmeškaném hovoru nebo příchozí zprávě tak zůstane pouze na displeji. Při zhasnutí podsvětlení si toho často nevšimnete. Je ale chvályhodné, že v případě zmeškaného hovoru nebo nepřečtené zprávy se na spořiči displeje vedle digitálních hodin objeví příslušné ikonky.

Klepněte pro větší obrázek Vypínač na horní ploše a pruh s infraportem

Ve spodní části telefonu najdeme obvyklý datový port a konektor pro nabíječku. Poprvé v historii Sony Ericssonu je chráněný odnímatelnou pryžovou krytkou. Z jedné strany je uchycena, takže ji neztratíte, toto řešení ale přesto není příliš vhodné. Po připojení sluchátek je totiž odsunutá krytka velmi nevzhledná. Do očka, které na pohled ani není vidět a zpřístupní se až po odsunutí krytu baterie, se dá provléknout poutko pro pověšení mobilu na krk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor není téměř vidět • skrývá se ale za odnímatelnou krytkou • a takhle škaredě
krytka vypadá po připojení sluchátek

Zadní straně telefonu dominuje zvýrazněný objektiv vestavěného digitálního fotoaparátu. Až by se mohlo zdát, že uvnitř je čtyřmegapixelový digitál a ne foťáček s rozlišením 640 × 480 bodů. Je zde také zrcátko pro autoportréty, světelná dioda pro přisvětlení scény, konektor pro externí anténu chráněný gumovým špuntíkem a výrazná škvíra hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ne, je to opravdu standardní fotomobil • přisvětlovací diody • otvor hlasitého reproduktoru

Kryt baterie má vzhled broušeného kovu, je však plastový s prolisovaným nápisem Sony Ericsson a malým logem ve spodní části. Baterie je typu Li-Ion a má kapacitu 700 mAh. Karta SIM se zasouvá do drážek, vyjímání je celkem snadné. Všimněte si čtvercového bloku nad ní – nesou se zvěsti, že v příštím modelu zde bude paměťová karta. Nechce se mi tomu ale věřit. Sony Ericsson sice určitě přijde s mobilem vybaveným paměťovou kartou, do tohoto prostoru se ale nevejde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt • pohled na baterii • umístění karty SIM

K výdrži mohu sdělit jen oficiální údaje: až 300 hodin v pohotovostním režimu nebo až 300 minut v pohotovosti, nabíjení trvá asi hodinu a půl. Telefon se příliš dlouho nepřipomíná o příděl energie. Zkusí to jen párkrát, potom vydá srdceryvný skřípavý zvuk a vypne se.

Vestavěný fotoaparát: falešný megapixel

Sony přestává vyrábět nejlevnější digitální fotoaparáty, protože věří, že je brzy nahradí fotomobily. Sony Ericsson K700 je první telefon vyrobený podle marketingového konceptu dvou stran: z jedné strany mobil, z druhé fotoaparát. Má to ale i něco do sebe. Telefon lze při fotografování držet naležato oběma rukama jako běžný digitál, prst přímo padne na spoušť a kolébkovým tlačítkem lze ovládat kompenzaci expozice. Nevýhodou je ale méně praktické focení na výšku a nutnost otáčet obraz, pokud nechcete při prohlížení telefon otáčet. Jinak lze ale samozřejmě fotit i s telefonem v jedné ruce stisknutím joysticku.

Klepněte pro větší obrázek 
Tak takhle to zrovna nepůjde. Telefon je třeba vzít i do druhé ruky, 
jinak se převáží. Prst na této oficiální fotografii navíc sahá přímo do objektivu

Rozlišení snímače fotoaparátu je jen 640 × 480 bodů, z telefonu lze ale přesto dostat snímky s rozlišením 1 280 × 960 bodů. Tento formát je však dopočítaný, na výsledku je to dost vidět; Sony Ericsson K700 není megapixelový fotomobil.

 
Prostředí digitálního fotoaparátu • kontextová nabídka

To ovšem nic nemění na tom, že obrázky ve standardním rozlišení jsou velice dobré, K700 je jeden z nejlepších fotomobilů. Kromě přepočítaného a standardního rozlišení si můžete vybrat ještě z dalších dvou, na výběr jsou dva stupně kvality obrázků. U rozlišení 640 × 480 bodů se snímek ukládá asi tři sekundy, u megapixelového formátu asi osm sekund. S vestavěnými efekty lze pořizovat černobílé, negativní, sépiově zabarvené snímky, je zde také solarizační efekt. Obrázky můžete zkombinovat s různými vtipnými rámečky.


Nastavení velikosti obrázků • vtipné rámečky a motivy

Noční režim příliš nedoporučuji používat, scéna je s ním sice trochu světlejší, ale nepoužitelně zašuměná. Lepší je zapnout přisvětlovací diodu – je ale jasné, že pomůže jen na malou vzdálenost, na noční ulici si s ní akorát přisvítíte na cestu. U nejmenších rozlišení můžete použít digitální zoom: jeden nebo dva stupně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přisvětlovací dioda v akci • světlo je silné, porovnejte scénu ve tmě a po přisvětlení diodou
Sony Ericssonu (tyto snímky jsme fotili běžným fotoaparátem)

Velmi unikátní funkcí fotomobilu je panorama. Vyfotíte tři snímky, které na sebe navazují a telefon z nich sestaví dlouhou nudli. Pro snadnější navazování snímků se část předchozího vždy jemně zobrazí na displeji.

Klepněte pro větší obrázek
Panoramatický obrázek


V další kapitole najdete množství ukázkových snímků, které demonstrují možnosti a jednotlivé funkce fotoaparátu. Napíšu zde i o nahrávání videa a dočtete se o paměti telefonu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola V600, Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T630, Sony Ericsson T68i, Velký test, Automatické opakování, Mobil, Perfektní zvuk, Test, Velký, Gumový špuntík, Nepatrný pohyb, Živý, Celkový součet, Přijatá textovka