Sony Ericsson K750e: konečně EDGE

Tak už je to tady. Sony Ericsson nejprve avizoval, že do konce roku u něj nemáme s EDGE v žádném případě počítat. Konkurence ale nespí, tak bylo lepší vytáhnout trumfy o pár měsíců dříve.
Do redakce jsme dostali prototyp Sony Ericssonu K750e. Označení „e“ na konci je počáteční písmeno slova EDGE. Výrobce jej ale chápe poněkud jinak než ostatní značky. Podpora rychlých datových přenosů se stále nekoná.

Není EDGE jako EDGE

Anglický výraz „EDGE“ se Sony Ericsson rozhodl vzít po svém: vysvětluje ho jako „břit“. Označení „Razr“ přitom nechtěl z pochopitelných důvodů použít. Popisek na krabici stručně vysvětluje: „Sony Ericsson with the EDGE makes your skin smoother than ever before“.

Fotografie balení jsme vám nemohli přinést, protože jeho grafický design není ještě finální. Distributor se obával, že by to snížilo reputaci výrobků Sony Ericsson. Podařilo se nám ale získat pár detailních snímků samotného prvku, který z K750i dělá K750e.

Telefon se vyrábí ve stejném barevném provedení jako původní K750i, tedy v černé barvě. I funkce mají společné. Do výbavy přibyla spíše hardwarová část – dvoubřitá žiletka na zadní straně. Toto umístění se nám zdá být poněkud nešťastné. Dva členové redakce se při dychtivém zkoumání zranili; opřeli prst o břit.

Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K750e Twice

Pro každého něco

Podle dostupných informací se bude Sony Ericsson K750e dodávat ve dvou variantách. První nese kódové označení Twice a jde o zmíněný typ s dvoubřitou hlavicí. Druhý se prozatím jmenuje K750e Elderly. O něm se zmíníme za chvíli.

Hlavice modelu Twice je k tělu telefonu přichycena důmyslným mechanismem: na spodní straně zadního krytu jsou dva magnety malých rozměrů, ovšem velké síly. Krajní části hlavice s žiletkami jsou kovové. Stačí je tedy přiblížit k tělu K750e a magnety se o zbytek postarají samy. Šířka žiletek a telefonu je téměř identická.

Klepněte pro větší obrázek
Detail hlavice

Holicí hlavice drží na svém místě znamenitě. Nechybí napřimující lamely ani zvlhčovací proužek. Vadilo nám jen, že při holení podléhají vousy rozmarům statické elektřiny a zachytávají se na břitech. Viníkem je stříbrný plastový pásek, který je uložen v prostoru původní opory pro prst při focení. „Lepivé“ vousy se ale dají odpustit, když si uvědomíme, že na plastovém proužku se při tření o tvář indukuje náboj a vytvořená elektřina putuje přímo do akumulátoru telefonu.

Opravdové retro

Sony Ericsson K750e Elderly je určen vyznavačům klasických nástrojů. Kdo si potrpí na jednoduché žiletky, pro toho je tato varianta jako stvořená. Místo magnetků pro uchycení hlavice je ve spodní části zadního krytu velmi úzká štěrbina, do které lze žiletku zasunout.

Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K750e Elderly

Vyzkoušeli jsme i tuto variantu a fungovala spolehlivě. Jen směr holení je opačný. Vnitřní uchycení žiletky nemohlo být řešeno jinak, kolidovalo by totiž s místem pro konektor Fast-Port.

Veškeré krácení vousů probíhá samozřejmě nasucho, jinak by se mohl telefon poškodit. Zvlhčovací pásky ale udělají své, po prvních zadrhnutích se rozmáchnete do nebývalých tahů po tváři. K telefonu dostanete sadu náhradních žiletek ve velmi originálním pouzdře. Připomínalo nám krabičku od sirek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylové pouzdro pro náhradní žiletky

Který je lepší?

Více se nám zamlouval model K750e Twice. Dvě žiletky ušetří práci a líbil se nám i mechanismus čištění. Oholené vousy padají pod hlavici, po skončení procedury stačí telefonem slabě zatřepat a „odpad“ poputuje malými chodbičkami v těle telefonu až k vývodu pod fotoaparátem. Tento otvor plní zároveň funkci mřížky hlasitého reproduktoru. O „zdraví“ zvukovodu se netřeba bát, je potažen průzvučnou tkaninou, kterou vousy neproniknou. Jednou za čas je ale vhodné pustit hlasitější hudbu, aby se chodbičky zbavily nečistot.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vývod čisticích chodbiček

Na levém boku je pod pryžovou krytkou schován úložný prostor pro náhradní zvlhčovací pásky. Podařilo se nám zjistit, že se chystají i hlavice s jedním břitem navíc. Na trhu se objeví v sadě po čtyřech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náhradní zvlhčovací pásky • sada hlavic se třemi břity

Sony Ericsson K750e se bude ve variantách Elderly a Twice vyrábět od října letošního roku, a to výhradně na zakázku. Cenové navýšení oproti stávajícímu modelu bude šest set korun za sadu žiletek plus tři tisíce korun za dopravu z Japonska.

Redakce děkuje oblíbenému autorovi za další nevšední článek.

Diskuze (73) Další článek: Můj mobil: deset nejčtenějších uživatelských recenzí

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola Razr, Edge +, Holení, Počáteční písmeno, Twice, Eri, Son