Sony Ericsson K750i: co by stálo za vylepšení (zkušenosti)

Ani tak úspěšný telefon, jako je Sony Ericsson K750i, se nevyhne drobným chybám. Jaké jsou nedostatky, které trochu ztrpčují práci s tímto mobilem? Sepsal je jeden z dlouhodobých a jinak spokojených uživatelů.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
parametry telefonu v katalogu fotomobilů 
 
• megarecenze telefonu
 •
nerozdělený článek v textové verzi

Sony Ericsson K750i je mobil, který mi svými funkcemi a ovládáním velmi vyhovuje. Především v oblasti ovládání je několik věcí, které bych provedl jinak a poněkud logičtěji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K750i

Vstup do nabídky

Nastavení mobilu je v pohotovostním režimu takové, že levé funkční tlačítko zobrazuje hovory, pravé funkční tlačítko umožňuje – stejně jako stisk kurzoru – vstup do nabídky. Osobně bych ale přivítal, aby byly tyto funkce navzájem prohozeny. Proč? Protože, když menu procházíte, do zvolené položky vždy vstoupíte levým tlačítkem. Pokud byste se chtěli dostat do podnabídky zpráv, jednoduše byste stisknuli levé tlačítko pro vstup do hlavního menu, pak opět levé tlačítko pro vstup do zprávy atd. Nyní musíte stisknout pravé funkční tlačítko a pak přehmátnout levé. Je to detail, nevadí mi, ale určitě bych přivítal nějakou konzistentnost.

 
Jednou napravo • podruhé nalevo

Tlačítko událostí

Speciální funkční tlačítko umístěné uprostřed pod displejem je výborná věc. Umožní vám vstoupit do speciální nabídky se třemi záložkami, kde je seznam nových událostí (jako třeba nepřijaté hovory, nepřečtené zprávy), vaše vlastní zkratky k vybraným položkám v nabídce a také záložky oblíbených internetových stránek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko událostí pod displejem

Jenže, háček je v tom, že v nové verzi firmware už toto nenajdete – tlačítko událostí už neslouží pro urychlení přístupu k některým funkcím a položkám nabídky, ale pouze k přístupu na wap. To je dost hloupé, omylem jej stisknete a bez jakékoliv výstrahy se vám načítá domovská stránka. Nechápu logiku této změny a nic mě proto už nedonutí, abych si aktualizoval firmware ve svém mobilním telefonu. Moje přítelkyně měla tu smůlu, že se jí stejný typ telefonu chvíli po zakoupení pokazil, a když se vrátil ze servisu opravený, byl v něm nahrán nový firmware s novou funkcí tlačítka událostí.

  
Nabídka dostupná pod tlačítkem událostí, ovšem bez nového firmwaru

Pokud máte nový firmware a nechcete, aby se mobil připojoval na wap při každém stisku prostředního funkčního tlačítka, nemáte moc možností, co s tím udělat. Změnit funkci tohoto tlačítka nejde. Pokud chcete eliminovat nechtěné přístupy na wap, z příslušného nastavení datového profilu smažte heslo. Mobil jej pak před samotným připojením bude chtít zadat.

Poznámka: problém s firmwarem se týká pouze telefonů zakoupených a "updatovaných" u operátora. Nejnovější firmware dodávaný přímo od výrobce funkci tlačítka událostí zachovává.

Pořadí funkcí v nabídce

Uniká mi logika řazení některých položek v nabídce. Například menu Zprávy, které obsahuje tyto položky – Napsat novou, Doručené zprávy, Moji přátelé, E-mail, Volat hlasovou schránku, Koncepty, Zprávy k odeslání, Odeslané zprávy, Uložené zprávy, Šablony a Nastavení. Na co narážím? Velmi důležitá položka Odeslané zprávy je až kdesi dole. Osobně se často potřebuji podívat na poslední odeslanou SMS, a rozhodně jsem tuto funkci využil vícekrát, než třeba funkci Moji přátelé, E-mail či Volat hlasovou poštu. Upřímně, když si tak vzpomínám, tyto tři jmenované položky jsem nevyužil nikdy. K odeslaným zprávám se proto dostávám raději pohodlně přes tlačítko událostí a nastavené zkratky.

 
Kde jsou odeslané zprávy? 


Druhá kapitola bude věnována nedostatkům při práci se zprávami

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Siemens S55, Sony Ericsson K750i, Son, Chronologický seznam, Dvojnásobný stisk, Eri, Malé srovnání, Celková kapacita, Grafický smajlík, Zkušenost, Ostatní zvuk, Vylepšení