Sony Ericsson K750i: rozplývejme se (velký test)

Jeden z nejočekávanějších a nejdůležitějších mobilních telefonů letošního roku je tady: Sony Ericsson K750i. Je to opravdu špičkový přístroj, kterému mnozí vůbec nenajdou konkurenci. A takový mobil samozřejmě nemůžeme odbýt jen tak ledajakou recenzí ... je trochu delší, mohu to tak nechat?

Ve standardním pohledu je v adresáři vidět pouze první číslo, na které se stisknutím tlačítka rovnou zavolá. Šipkami ale lze horizontálně listovat ve všech číslech anebo i adresách. Při vkládání nebo editaci jména si můžete vybrat mezi pěti typy čísel, každé se ale u jednoho kontaktu může objevit pouze jednou; nelze tak přidat třeba dva mobily. Ke každému číslu zvlášť pak můžete přiřadit odlišnou nahrávku pro hlasové vytáčení.

 

Šest záložek jednoho kontaktu

V adresáři je pak prostor i pro další údaje: e-mail, ID pro rychlé posílání zpráv, webovou adresu, titul, firmu, poštovní adresu, poznámku a datum narození. Ten se dá rovnou zkopírovat i do kalendáře. Každé osobě můžete přiřadit obrázek, který se při hovoru ukáže na displeji, a také individuální vyzváněcí melodii.

Trochu pozor při synchronizaci. V nastavení si můžete zvolit, jestli se má na prvním místě v adresáři zobrazovat jméno nebo příjmení. Musíte to ale vybrat předem, následná volba nestačí a museli byste synchronizaci nastavit znovu. Připravte se také na to, že některé položky v telefonu jsou poměrně krátké a údaje, které máte v Outlooku, budou zkráceny: typicky titul nebo textová poznámka. Jména, která začínají na Č a Š, najdete po synchronizaci až úplně na konci seznamu.

Nastavení řazení při synchronizaci

Jména ze seznamu lze sdružovat do skupin. Slouží pro hromadné posílání zpráv, dají se podle nich ale také filtrovat hovory. Lidem, kteří nejsou v povolené skupině, se do sluchátka automaticky pošle obsazovací tón.

Vyzváněcí melodie se nastavuje centrálně, nemají na ni vliv vyzváněcí profily. V nich jde jen o hlasitost a typ vyzvánění, o další zvuky, můžete také individuálně v každém profilu nastavit přesměrování. Do tichého režimu se telefon rychle přepne podržením tlačítka s křížkem.

Zprávy: T9 bez obrácených čárek

Sony Ericsson K750i nabízí tyto typy zpráv: textové, EMS, MMS, samostatné zvukové MMS, e-mail a rychlé zprávy.

 
Hlavní nabídka zpráv • menu nové zprávy

Při psaní textových zpráv telefon používá jiné, méně úsporné písmo než dřív. Na displej se tak vejdou jen čtyři řádky a trochu nepříjemné je i neúsporné posouvání slov na další řádek, pokud se už nevejdou na předchozí. U příchozích zpráv Sony Ericsson používá pro změnu velmi malé a tenké písmo. Do paměti se údajně vejde sto SMS, v telefonu ale není počítadlo.


Píšeme textovku • nabídka slov • lze psát i česky

Při psaní lze používat slovník T9 a nastavit, jestli má psát s diakritikou a zkracovat zprávy asi na polovinu, nebo jestli se bez čárek a háčků obejdete. V takovém případě Sony Ericsson dokonce opustil starší metodu, kdy používal obrácené čárky, které jsou v základní znakové sadě. Slovník T9 lze i úplně vypnout, je ale velmi inteligentní a dokáže zrychlit práci. Při nabízení slov vychází z těch, které opravdu používáte – přesouvá je na první pozice.

 
Přehled příchozích zpráv • čteme textovku

Sony Ericsson zachoval i starší způsob psaní, kdy se lze k dalším znakům na tlačítku dostat stisknutím horní nebo spodní části klávesy pro ovládání hlasitosti. Ta se ale přestěhovala na pravý bok telefonu a pokud píšete pravou rukou, je takřka nepřístupná.

Editor textovek tradičně odpočítává zprávy až při posledních znacích. Při přechodu do další části se na displeji krátce objeví upozornění. Psaní je rychlé a nezpomaluje se ani při velmi dlouhých textovkách. Příjemce lze vybrat z adresáře, případně rovnou zadat telefonní číslo. Jména nebo čísla posledních lidí, kterým jste posílali zprávu, se ukážou v rychlém seznamu, odkud je lze rovnou vybrat.

Novinka: také u textových zpráv si už můžete vybrat vlastní vyzvánění. Tato možnost je docela skrytá, v nabídce jsou vidět jen standardní zvuky jako dřív, na posledním místě je ale položka, se kterou můžete sáhnout třeba i po MP3 souboru v paměti.


Na posledním místě se ukrývá volba vlastních zvuků pro zprávy

Editor multimediálních zpráv je velmi přehledný. Do MMS můžete vkládat obrázky, videa, zvuky a samozřejmě i text. Zpráva může mít velikost až 300 kB, dvoumegapixelovou fotku do ní ale nedostanete; všechny snímky, které jsem vyfotil, byly větší. Navíc není stoprocentně jisté, jestli se vám tak velkou zprávu podaří doručit, takové objemy v MMS ještě všichni operátoři nepodporují. Z T-Mobilu (Sony Ericsson) na Eurotel (Nokia) ale téměř třísetkilobajtová zpráva došla. Při nastavování MMS jsem si nechal z konfigurátoru operátora poslat nastavovací textovku pro Sony Ericsson K700i – všechno funguje.


Editor MMS

V nabídce telefonu stojí samostatně položka Hlasová zpráva, což je ale v podstatě zvuková MMS. Sony Ericsson opět nabízí službu Moji přátelé pro rychlé posílání zpráv (je k tomu ale potřeba server poskytovatele).

E-mail i pro 2 Mpx

Na e-mailový prohlížeč se podívejme zvlášť. Jestli si ze starších Sony Ericssonů pamatujete na horší práci s přílohami, tak to už rozhodně není pravda. E-mailový klient s nimi umí pracovat a zvládne obsluhovat až deset účtů na serverech POP3 nebo IMAP4. Na rozdíl od ostatních aplikací telefonu není e-mailový klient zrovna rychlý. I při listování přijatými e-maily se setkáte se znatelnými prodlevami.

Přehled e-mailů

V nastavení si můžete vybrat, jestli se mají stahovat jen hlavičky nebo rovnou celé zprávy. V případě hlaviček potom stáhnete jen ty e-maily, které vás zajímají – buď jednotlivě, nebo všechny vybrané položky najednou. Nastavit lze také pravidelnou kontrolu schránky ve zvolených intervalech (min. 5 min, max. 12 h). Zprávy se přenášejí po blocích, najednou se nestáhne obsah celé schránky. Když e-mail smažete s telefonu, při dalším spojení se odstraní i ze schránky na serveru.


V příští kapitole rychle projdeme funkce pro organizaci času. Podrobněji se podíváme na vestavěné rádio s funkcí RDS a také na nový MP3 přehrávač

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola E398, Nokia 6230i, Nokia N90, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson S600i, Sony Ericsson T630, Slepý test, Operátorský telefon, Standardní hodnota, Malá změna, Špičkový zvuk, Tmavá scéna, Velký styl, Puzzles, Test, Konkurenční nevýhoda, První stisknutí