Sony Ericsson K750i: rozplývejme se (velký test)

Jeden z nejočekávanějších a nejdůležitějších mobilních telefonů letošního roku je tady: Sony Ericsson K750i. Je to opravdu špičkový přístroj, kterému mnozí vůbec nenajdou konkurenci. A takový mobil samozřejmě nemůžeme odbýt jen tak ledajakou recenzí ... je trochu delší, mohu to tak nechat?

Co ještě najdeme na telefonu?

Na pravém boku Sony Ericssonu je dvojtlačítko, jehož hlavní funkcí je ovládání hlasitosti. V pohotovostním režimu se jeho stisknutím na displeji objeví informační okno Stav telefonu. Kromě jiného je zde vidět volná paměť v telefonu a na paměťové kartě, k tomu i stav baterie v procentech (dříve to Sony Ericsson uměl odhadnout i časově).

Klepněte pro větší obrázek Klávesa pro ovládání hlasitosti

 Informace o telefonu včetně stavu baterie

Kousek níž je potom tlačítko vyhrazené fotoaparátu. Delším podržením se aktivuje aplikace pro focení, jednodušší je ale odsunout kryt objektivu (stejně to musíte udělat). Po odsunutí tlačítko blikne – resp. bílá světelná dioda, která je pod ním. Z telefonu mimochodem zmizela klávesa vyhrazená pro rychlý přístup k wapu.

Klepněte pro větší obrázek Speciální tlačítko pro ovládání fotoaparátu

A jsme na zádech Sony Ericssonu. Odsuvná krytka kromě objektivu odhalí i malé zrcátko pro autoportréty. Pod malým štítkem, který lze vyloupnout, se pak ukrývá konektor pro externí anténu. O stříbrný oblouk se při focení mohou opřít prsty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka fotoaparátu • objektiv a zrcátko • konektor pro externí anténu • plocha pro opření prstů při focení

Dvě světelné diody přisvětlí snímanou scénu a mohou zastat i funkci svítilny. Sony Ericsson s tím v nabídce telefonu počítá a diody lze zapnout neomezeně, na jednu minutu a také vysílat morseovkou signál SOS. I když svítilnu můžete přidat do vlastního menu, určitě by bylo lepší, kdyby se dala aktivovat třeba delším podržením některého tlačítka. Dvě diody jsou pěkně silné a funkci svítilny zastanou bez větších kompromisů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přisvětlovací diody


Ovládání svítilny 

Na zadní straně mobilu je mřížka, pod kterou se ukrývá hlasitý reproduktor. Protože je přesně na hraně vystupující stříbrné části s objektivem, nedotýká se plochy stolu. Není v podstatě žádný rozdíl v kvalitě zvuku, jestli je telefon při hlasitém hovoru nebo přehrávání hudby otočen displejem nahoru nebo dolů.

Klepněte pro větší obrázek Otvory hlasitého reproduktoru 

A ještě baterie. Jde o typ Li-Pol s kapacitou 900 mAh. Zadní kryt telefonu se nedá sejmout celý, ale jen malá část. Baterie se proto zasouvá do otvoru. Karta SIM je umístěna pod ní a moc dobře se nevytahuje. Co dodat k výdrži? Zatím jen udávané parametry: až 400 h v pohotovosti, nebo až 540 min hovoru. Skutečnou výdrž si nedovolím odhadnout, SEMania ale ve své recenzi nebyla příliš nadšená, nad dva dny se asi nedostanete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie je částečně zasunutá v tunelu

Telefon se ale dobije už za dvě hodiny a navíc se dá dobíjet i z USB portu počítače prostřednictvím dodávaného datového kabelu. Na rozdíl od telefonů Siemens, kde lze dobíjení ovládat přepínačem na kabelu, si tady nemůžete vybírat. Telefon se dobíjí v každém případě a navíc v tomto případě nejde o optimalizované nabíjení.

Fotoaparát: nejlepší dva megapixely

Mám v ruce nejlepší současný fotomobil, v nejbližší době mu bude moci konkurovat pouze Nokia N90. Nebudu zatím srovnávat fotografie obou telefonů, protože Nokia ještě není ve finální verzi. Sony Ericssonu ale už teď patří body za to, že své dva megapixely vměstnal do velmi malého telefonu. Smartphone od Nokie je už trochu přerostlý.

Fotografie jsou na mobilní telefon vynikající. Už dříve jste si mohli prohlédnout fotogalerii a srovnání s ostatními špičkovými fotomobily. Pro tuto recenzi jsem s K750i moc nových snímků nefotil, o fotoaparátu připravíme samostatný článek, kde budou hlavně fotografie. Tady si povíme o možnostech fotoaparátu.

Tip: všechny parametry vestavěného fotoaparátu najdete v samostatném katalogu fotomobilů.

Sony Ericsson K750i dokáže fotit v rozlišení 1 632 × 1 224 bodů, jde tedy o dvoumegapixelový fotomobil. Můžete si ale vybrat i menší rozlišení: 640 × 480 nebo 160 × 120. Na výběr je také ze dvou možností kvality. Soubor JPEG v nejvyšším rozlišení a nejlepší kvalitě má velikost kolem čtyř set kilobajtů.


Prostředí fotoaparátu

Abyste začali fotit, stačí odsunout kryt objektivu na zadní straně. Displej se hned změní v hledáček, telefon otočíte naležato a ukazovák rovnou sáhne na spoušť. Ta je dvouúrovňová. Sony Ericsson K750i totiž jako první fotomobil, který se u nás prodává, nabízí automatické zaostřování, které aktivujete namáčknutím spouště. Počkáte, až se ozve pípnutí a až tečka na displeji zezelená. Potom spoušť stisknete naplno a fotoaparát exponuje. Vždy se při tom ale ozve zvuk napodobující závěrku. Pípnutí ani tohoto zvuku se nijak nezbavíte, ve verzi firmwaru, kterou máme k dispozici, je slyšet i v tichém režimu.

 
Video: práce s fotoaparátem – spuštění aplikace, zaostření a zachycení snímku (0,81 MB)

Kvůli autofokusu je Sony Ericsson K750i trochu pomalejší než ostatní fotomobily:

  • první snímek: 4,11 s
  • rychlost reakce po stisknutí spouště: 2,32 s
  • interval mezi dvěma snímky: 7,35 s

Výhodou je ale přesné zaostřování, hlavně v makrorežimu. Pomocí K750i lze bez problémů fotit text nebo jiné blízké předměty a vše je dokonale ostré, včetně rohů snímků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka fotografií zblízka: silná zbraň Sony Ericssonu K750i 

Fotoaparát nabízí pouze digitální zoom. Ten je téměř plynulý, nabízí třicet kroků, ovládá se dvojtlačítkem pro hlasitost. Pro přisvícení tmavé scény je zde blesk: dvě diody v okamžiku stisknutí spouště dokážou ještě zvýšit intenzitu světla. K telefonu lze navíc připevnit i přídavný blesk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V šeru: standardní režim • noční režim • blesk

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svítící diody • tmavá scéna • dvakrát scéna osvětlená Sony Ericssonem (vše je foceno studiovým fotoaparátem)

Pomocí joysticku můžete při focení ovládat kompenzaci expozice. Určitě si s touto možností zvykněte pracovat, snímky jsou jinak často přesvětlené.


V následující kapitole dokončíme část věnovanou fotoaparátu a zmíníme i možnost natáčení videa. Zjistíte, že Sony Ericsson se zamiloval do animací, a podrobně probereme paměť a záležitosti, které s ní souvisí

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola E398, Nokia 6230i, Nokia N90, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson S600i, Sony Ericsson T630, Frekvenční rozsah, Pravý obrázek, Velký test, Konkurenční nevýhoda, Tmavá varianta, Malá změna, Test, Špičková kvalita, Tmavá scéna, Špičkový zvuk, Vzdálené zařízení