Sony Ericsson K750i: rozplývejme se (velký test)

Jeden z nejočekávanějších a nejdůležitějších mobilních telefonů letošního roku je tady: Sony Ericsson K750i. Je to opravdu špičkový přístroj, kterému mnozí vůbec nenajdou konkurenci. A takový mobil samozřejmě nemůžeme odbýt jen tak ledajakou recenzí ... je trochu delší, mohu to tak nechat?

Displej Sony Ericssonu K750i je opravdu špičkový. Mezi jednotlivými body nejsou žádné viditelné předěly, takže zobrazení neruší rastr. Snad u žádného displeje ale není bílá úplně bílá a u K750i jde malinko do růžova. Podsvětlení je naprosto rovnoměrné, na bílé ploše nespatříte žádného ducha. Pouze při úplně černé tapetě jsou kraje displeje kvůli podsvětlení o něco světlejší. Na displej se dá dívat i z ostřejších úhlů, ideální je ale samozřejmě pohled kolmo. Vrstva pod displejem je částečně reflexní, takže se ani na slunci zobrazení nezmizí. V nastavení lze u displeje nově regulovat jas.

Vítejme zpět Vlastní menu

Protože displej je na telefonu posazen poměrně vysoko, zůstal pro klávesnici dostatek místa. Tlačítka funkční části jsou rozmístěna tak, jak to od Sony Ericssonu vyšší třídy čekáme. Chybí zde červené a zelené sluchátko, hovory se ovládají tlačítky těsně pod displejem. Potom je zde ještě klávesa pro návrat zpět a korekční tlačítko C.

Mezi funkčními tlačítky je pod displejem ještě jedna klávesa s neidentifikovatelnou ikonou. Dovolím si předpovědět, že u operátorských telefonů se jejím stisknutím dostanete bez okolků na wap. V ostatních telefonech otevře nabídku, která se skládá ze tří záložek:

Klepněte pro větší obrázek
Nové tlačítko vyvolá menu rychlého nasazení

Nové události: zde se soustřeďují příchozí nepřečtené zprávy, zmeškané hovory nebo upozornění na události v kalendáři. V nastavení si můžete vybrat, jestli chcete využívat tuto novou funkci, nebo jestli chcete být na události upozorňováni standardně v samostatném okně.

 
Ukázky nových událostí

Vlastní zkratky: Oblíbená funkce je zpět. Do této nabídky si můžete sami poskládat nejčastěji využívané funkce. Potom se k nim dostanete rychleji.


Vlastní menu

Záložky: odkazy na oblíbené wapové a internetové stránky.


Internetové záložky

Levé funkční tlačítko pod displejem je napevno přiřazeno seznamu hovorů (všechny, přijaté, odchozí, zmeškané), pravým se – stejně jako stisknutím joysticku – vstoupí do hlavní nabídky.

Citlivé ovládání

Na joystick jsem si ještě úplně nezvykl, stále mi připadá až příliš citlivý. Jeho vršek přesně lícuje s okolním povrchem, takže se nedá stisknout omylem. Kruhová prohlubeň kolem je ale dostatečně velká na to, aby se prst dokázal opřít o ostrou hranu joysticku. Ovládání je ale skutečně velmi jemné a přestože jsem se nesetkával s překlepy, o jistotě bych nemluvil. Joystick je ve skutečnosti devítisměrný, rozezná i diagonální směry, až na pár aplikací ale využijete jen základní čtyři světové strany. Všem čtyřem lze přiřadit uživatelské zkratky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick je hodně citlivý

Rovnou už napíšu, jak se u Sony Ericssonu volí zkratkové funkce. Není zde textový seznam všech možností, ale jednoduše procházíte nabídkou a až se dostanete k požadované funkci, označíte ji tlačítkem.

Číslicová tlačítka jsou seskupena do obdélníku. Sama jsou rovněž obdélníková, s výjimkou klávesy s číslem 2, kterou omezuje joystick. Samotná tlačítka jsou dobrá, ale kvůli minimálním hranicím, které by se daly odlišit hmatem, není psaní úplně pohodlné. Na klávesnici se ani po několika dnech ještě stoprocentně neorientuji. Všechna tlačítka jsou vyrobena z pevného plastu. Neprohýbají se, ve svém uložení se jen mírně viklají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Až na tlačítko s dvojkou je klávesnice přísně obdélníková

Klávesnici lze zamykat manuálně nebo automaticky. V prvním případě funguje zkratka hvězdička – pravé funkční tlačítko. Odemykání probíhá stejným způsobem. Pro automatické zamknutí stačí jen dvacet sekund nečinnosti, což mi připadá trochu krátký interval.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má syté bílé podsvětlení

Novinka: paměťová karta

Tři otvory sluchátka se vešly do malého prostoru mezi horní hranou telefonu a displejem. Je zde rovněž logotyp výrobce. Na přední straně zaujme ještě štítek QuickShare těsně pod klávesnicí. V našem případě je nalepený trochu křivě a na tmavé ploše prosvítá jeho stříbrná hrana.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro sluchátko a logotyp už nezbylo moc místa • křivě nalepený štítek

Telefon má integrovanou anténu a je schopný práce v pásmech 900, 1 800 a 1 900 MHz. Na horní plošce je jednoúčelový vypínač, půlkruhové okénko infraportu a prohlubeň pro držák.

Klepněte pro větší obrázek
Horní ploška s vypínačem a infraportem

Na spodní straně je nový systémový konektor Fast Port, o kterém jsme už podrobněji psali v bleskovce. Je jiný než dřív a bohužel nekompatibilní se starším příslušenstvím. Lze přes něj ale rychle přenášet data, a to byla hlavní příčina změny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový konektor Fast Port a zástrčka sluchátek s dlouhými „noži“

Na spodní straně je také mikrofon a v rohu otvor pro provléknutí poutka. Na levé straně je tlačítko, které spouští přehrávač hudebních souborů nebo rádio. Mezi těmito dvěma možnostmi si můžete vybrat v nastavení, případně zvolit, že se tlačítkem spustí poslední hudební aplikace, kterou jste použili. Bez připojených sluchátek ale nelze pustit ani MP3 přehrávač, přestože z hlavní nabídky to jde bez problémů (hraje potom přes hlasitý reproduktor).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otvor pro poutko • hudební tlačítko

Ve spodní části je slot pro paměťovou kartu Memory Stick Duo (včetně verze Pro). Chrání jej pryžová krytka, karta sama vyskočí, když na ni zatlačíte. Dá se vyměňovat i bez vypínání telefonu. K Sony Ericssonu K750i se bude standardně dodávat karta s kapacitou 64 MB, za vyšší kapacity si musíte připlatit. V současnosti se dá jít až do kapacity dva gigabajty. Karty jsou ale poměrně drahé, značkový gigabajtový Memory Stick stojí i v levných internetových obchodech přes čtyři tisíce korun. Pro srovnání: kartu MMC se stejnou kapacitou seženete za poloviční cenu. Sony Ericsson do balení přidává i adaptér, se kterým lze malý Memory Stick Duo použít i ve čtečkách pro karty standardní velikosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu • karta a adaptér


V další kapitole rychle projdeme, co se ještě skrývá na telefonu. Nejvíc se zde ale bude mluvit o vestavěném dvoumegapixelovém fotoaparátu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola E398, Nokia 6230i, Nokia N90, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson S600i, Sony Ericsson T630, Operátorský telefon, Velký styl, Malá změna, Velký, Velký test, Textový dokument, Puzzles, První stisknutí, Son, Eri, Pravý obrázek