Sony Ericsson K750i: rozplývejme se (velký test)

Jeden z nejočekávanějších a nejdůležitějších mobilních telefonů letošního roku je tady: Sony Ericsson K750i. Je to opravdu špičkový přístroj, kterému mnozí vůbec nenajdou konkurenci. A takový mobil samozřejmě nemůžeme odbýt jen tak ledajakou recenzí ... je trochu delší, mohu to tak nechat?

Když je telefon připojený kabelem, nemůžete z něj přistupovat k obsahu na paměťové kartě. Týká se to také například vyzváněcích melodií, které jsou na ní uložené. Připojený telefon bude vyzvánět standardním tónem. Po odpojení kabelu se ale vše vrátí zpět.

Jak rychle se dají kopírovat data do telefonu? Přenos 38 MB souborů MP3 trval 115 sekund. To odpovídá rychlosti 1 MB za 3 s, případně 20 MB za minutu. Není to pomalé, větší rychlosti ale dosáhnete při použití čtečky paměťových karet.

Prohlížíme obrázky

Při prohlížení obrázků v telefonu si můžete vybrat, jestli se náhledy mají zobrazovat v matici 2 × 2 nebo 3 × 3, ryze textový pohled zde ale není. Generování náhledů chvilku trvá, takže pohyb mezi nimi není úplně plynulý; rozhodně ale rychlejší než na K700i.

  
Obrázky v matici 2 × 2 a 3 × 3 • prohlížení obrázku

Klepnutím se obrázek zvětší na celou plochu displeje. V případě fotografií, které jsou standardně focené na šířku, je pak vhodné stisknout tlačítko pro zobrazení naležato, aby vyplnily celý displej. V prohlížeči nově můžete používat zoom a zvětšit si část obrázku, kterou potřebujete. Telefon opět musí počítat, takže zvětšování není plynulé. Výřez, který vidíte na displeji, potom můžete uložit do samostatného souboru – jedině touto cestou lze obrázek ořezat a protože zoom postupuje po krocích, zcela uživatelsky definovaného výřezu nedosáhnete. V této nabídce lze také z několika možností volit výslednou velikost snímku.


Prohlížení obrázku naležato • zoomování (tlačítkem Uložit se provede ořez)

Sony Ericsson nabízí funkci pro prezentaci obrázků na displeji. Funkce Vzdálená obrazovka udělá totéž, ale fotografie pošle přes Bluetooth na vzdálené zařízení. Hodí se to třeba u modulu připevněnému k televizoru.


Nabídka pro vzdálené ovládání přes Bluetooth

Díky konceptu QuickShare lze položky snadno odeslat e-mailem, v multimediální zprávě, přes Bluetooth nebo infraport. Můžete označit více souborů a poslat je nebo smazat najednou. Soubory se dají kopírovat nebo přesouvat mezi vnitřní pamětí a paměťovou kartou.

Telefonování: zvuk a věci kolem

Jsme v části, která dělá telefon telefonem a kde se většinou už nic nemění. Zvuk při telefonování se Sony Ericssonem K750i je velmi kvalitní a dostatečně basový. Hlasitost je také na slušné úrovni, ale určitě bychom snesli ještě víc. Hlasité handsfree se aktivuje z kontextové nabídky, v běžném prostředí jeho hlasitost stačí, jinde raději dejte do ucha sluchátko. Přímo k telefonu dostanete osobní handsfree kombinované se stereofonními sluchátky. Zvuk z něj je výrazně hlasitější než s telefonem u ucha, zvlášť když použijete obě sluchátka.


Zadávání telefonního čísla • vytáčení

Hovor se dá nahrávat, diktafon opět spustíte z kontextové nabídky. Je velmi jednoduchý, nenabízí žádné další funkce než začátek a ukončení nahrávání. Každých dvacet sekund se ozve pípnutí, aby druhá strana věděla, že ji nahráváte. Délka nahrávky je závislá jen na volné paměti, výsledkem je mírně zahuhlaný soubor AMR.

Seznam hovorů je společný, zvlášť se ale dá podívat na přijaté, odchozí i zmeškané hovory. Někdy může být trochu nepříjemné, že hovory na stejné číslo v jednom dni se zaznamenají pouze jednou, s posledním časem. Při hovoru je na displeji vidět obrázek človíčka s telefonem, případně fotografie, je-li přiřazena ke kontaktu. Nezobrazí se přes celý displej, využije jen jeho šířku. Úplně stejné je to i při příchozím hovoru. U něj pak můžete vyzvánění utlumit stisknutím bočního tlačítka pro ovládání hlasitosti.

 
Seznam hovorů • filtr pro zmeškané hovory • obrázek volajícího

Pro vyzvánění lze použít běžný formát MID (40 hlasů) nebo také skladby MP3 nebo AMR. Mohou být uložené v telefonu nebo i na paměťové kartě. Kvalita empétrojek při zvonění ale není dobrá: úplně chybí basy a výšky jsou nepříjemně štiplavé. Je to zvláštní: při poslechu MP3 ve vestavěném přehrávači je zvuk kvalitní i v hlasitém reproduktoru. Rozdíl nejlépe poznáte, když si vyzvánění pustíte v přehrávači a na telefon potom zavoláte: je to nebe a dudy. Hlasitost vyzvánění je dostatečná, záleží zde ale i na hlasitosti zdrojového MP3 souboru.

 
Výběr vyzváněcí melodie, ikona značí umístění v paměti • aplikace MusicDJ pro tvorbu vlastních melodií

Konečně pořádný telefonní seznam

Adresář starších Sony Ericssonů býval často hlavním důvodem, proč telefon nedoporučit. Pět set čísel (nikoli jmen) bylo velmi málo, zejména pokud používáte synchronizaci s počítačem. Model K750i je první z modelů, které nabídnou víc: 500 jmen a ke každému řadu čísel. Stále to ještě není ideální, adresář z Outlooku se mi do telefonu stále nevejde, s pěti sty jmény se ale už dá žít. Adresáře na kartě SIM a v telefonu se zobrazují odděleně.

 
Pohled na telefonní seznam • informace o paměti

Sony Ericsson K750i vyhledává postupným psaním, což je také stále nová funkce, která se do modelu K700 dostala až v průběhu prodeje. Ano, dá se říct, že adresář je nyní chvalitebný. Známku výborný schovávám až pro Sony Ericsson S600i, který v adresáři nabídne kapacitu pro tisíc jmen.


V příští kapitole zjistíte, že Sony Ericsson konečně vylepšil adresář. Najdete v ní také část věnovanou zprávám a samostatně e-mailovému prohlížeči

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola E398, Nokia 6230i, Nokia N90, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson S600i, Sony Ericsson T630, Konkurenční nevýhoda, Velký test, Rychlé nasazení, Pravý obrázek, Oblíbená funkce, Test, Silná zbraň, Morse, Velký styl, Vzdálené zařízení, První stisknutí