Sony Ericsson K800i: zažít nudu, vadí! (velký test)

Mobilní telefon s možností videohovorů, digitální fotoaparát s rozlišením 3MPx, přehrávač hudby, kvalitní přehrávač videa, herní konzole, rádio s RDS, správce obrázků, kapesní internetový prohlížeč, čtečka RSS kanálů, ale také užitečný organizér. To vše je Sony Ericsson K800i. Podrobný test, více než 200 obrázků a 15 videí!

Fotografie: do blogu s nimi

Vytvářené fotografie jsou asi tím nejlepším, co dnešní fotomobily nabízené u nás dokáží. Slůvko „asi“ je vnořeno kvůli Nokii N80, která je kvalitou srovnatelná. Oproti modelu K750i je patrné zlepšení především v potlačení šumu a ve vyšší sytosti barev. Každopádně je vše ostré, líbivé, pěkné. Však si prohlédněte fotografie sami.

Velmi dobrou službu odvádí xenonový blesk, který má stejnou účinnost, jako integrované blesky běžných kompaktních digitálů. Diody jsou oproti němu jen blikající ozdobou. Blesk se přitom zdá být docela úsporný. Zkusmo jsem vyfotografoval třicet snímků s bleskem za sebou a z ukazatele energie neubyl ani dílek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Fotografie bez použití blesku • a s bleskem • funkce redukce červených očí funguje, zdá se, spolehlivě

Vedle blesku je přeci jen ještě dioda. Ta slouží k osvětlení tmavé scény při zaostřování a září načervenalým světlem. Bohužel ji nelze trvale rozsvítit a tak oblíbená funkce Světlo z modelu K750i zůstává zapomenuta.

Z pohotovostního režimu vyvoláte galerii fotografií nejrychleji stiskem jednoho z tlačítek nad displejem. To pravé zobrazí mozaiku 5 × 5 nebo 3 × 3 obrázků, levé zobrazí náhled poslední obrázek. Měl bych spíše psát horní a dolní tlačítko, protože zobrazení se automaticky změní na horizontální. Z nabídky telefonu však můžete vyvolat i běžnou galerii zobrazenou na výšku.

 
 
Prohlížení fotografií v telefonu

Při prohlížení fotografií se vybraná fotka zobrazí nejprve rozostřeně a až zhruba po vteřině se doostří. Dělají to i některé digitální fotoaparáty a zřejmě se jedná o dvoufázový přepočet zmenšeného obrázku, aby bylo prohlížení galerie rychlejší.

Vybraný obrázek můžete rovnou odeslat prostřednictvím infraportu, Bluetooth, multumediální zprávy nebo e-mailu. A je tu také volba přímého odeslání na tiskárnu nebo Do blogu. Sony Ericsson ve spolupráci s portálem Blogger připravil ojedinělou službu – můžete vytvářet blog prostřednictvím mobilního telefonu. K vybranému obrázku dopíšete nadpis a nějaký průvodní text a za pár vteřin bude vše vystaveno na internetu.

 
Vybrali jsme obrázek a do blogu s ním

Při prvním odeslání fotografie do blogu bude tento blog automaticky založen. SMS zprávou vám následně přijdou přihlašovací údaje, abyste si mohli svůj blog prostřednictvím počítače nakonfigurovat. Samozřejmě můžete z počítače také přispívat. Všechno je jednoduché a přehledné, ovšem internetové stránky služby jsou bohužel jen v angličtině.

K čemu je takový blog dobrý? Asi se nenajde mnoho těch, kteří by vytrvale plnili internetový deníček ze svého mobilu. Ale když pojedete někam na dovolenou nebo na společnou akci s přáteli, jen řeknete svým známým a kamarádům, kde od vás najdou fotky a vzkazy a můžete se snadno podělit o své zážitky s ostatními. Ještě bych však ocenil, kdyby bylo možné z mobilu odesílat i samotné textové vzkazy.

Jak takový blog vytvořený Sony Ericssonem K800i vypadá si prohlédněte zde

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka blogu a jeho editace přes počítač

Natáčení videa: ostuda

U tak výjimečného fotomobilu je zarážející, že si výrobce nedal trochu více záležet na podpoře videa. To může mít maximální rozlišení jen 176 × 144 bodů a kvalitou zrovna neoplývá. Že si při natáčení můžete zapnout stabilizátor je sice pěkné, ale mnohdy to ani nepoznáte. Nokia už nabízí možnost natáčení videa v rozlišení VGA, Sony Ericsson K800i svým videem nepokryje ani plochu displeje. Do MMS to stačí, ale čekali bychom něco víc.

 
Hledáček v režimu natáčení videa

Prohlédněte si ukázkové video natočené Sony Ericssonem K800i:

 


Další kapitola

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Nejoblíbenější funkce, Test, Son, Skvrna, Denní plán, Malé okénko, Hlasová zpráva, Nová nabíječka, Přesný stav, Velký, Oblíbená funkce, Kožené poutko, Vroubek, Dolní tlačítko, Světlé pozadí, Kovová mřížka, Nejrychlejší způsob