Sony Ericsson K850i: velký test

Nabídne 5Mpx fotoaparát, datové přenosy EDGE i HSDPA, čidlo polohy a spoustu funkcí. Otestovali jsme nejlepší Sony Ericsson.

Pánem svého času

Organizační funkcím kraluje budík, který si vysloužil i položku v hlavní nabídce. Můžete mít nastaveno až pět nezávislých budíků, u každého jinou melodii buzení, zprávu nebo obrázek na displej nebo opakování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Budíky

Kalendář je stejný jako u předchozího modelu, žádné inovace. Nabídne měsíční, týdenní nebo denní přehled událostí. Ty mohou být pouze jednoho druhu, ale s bohatým nastavením včetně opakování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka organizéru a kalendář

Kalendáři sekunduje jednoduchý úkolovník umožňující zadat dva typy úkolů – poznámku nebo volání. V obou případech můžete zadat popisek a čas připomenutí. Důležitost úkolů nelze nastavit. Podobně jednoduchá je funkce pro psaní textových poznámek – můžete je napsat, uložit a poté smazat, případně někam poslat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úkolovník • poznámky • čtení poznámky • další funkce

Zastoupeny jsou i tradiční doplňkové funkce jako je diktafon (lze využít i pro nahrávání hovoru), kalkulačka, paměť kódů, odpočet nebo stopky. Mezi javovými apliakcemi je pak od výrobce připraveno ještě trio programů – HP Print pro tisk fotografií, návod pro správné fotografování Photo Mate a zábavná aplikace FaceWarp pro deformaci obličeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stopky • kalkulačka • diktafon • nabídja doplňkových funkcí a doinstalované JBenchmarky

Užitečná může být funkce Světlo, která trvale rozsvítí přisvětlovací diody na zadní straně. Ty se mohou rozzářit trvale, na jednu minutu nebo začnou blikat signál SOS. Telefon je sice vybaven xenonovým bleskem, ale zároveň je přítomna trojice bílých diod, které usnadňují fotoaparátu zaostřování v šeru. A právě tyto diody vám mohou posloužit jako svítilna.

S počítačem kamarád

Telefon nabídne 40 MB paměti, rozšíření je možné prostřednictvím paměťových karet typu Memory Stick Micro (M2) nebo MicroSD. Oba typy karet se zasouvají do stejného slotu jen s tím rozdílem, že u M2 směřují kontakty směrem k zadní straně telefonu a u MicroSD k přední. Správu paměti v telefonu obstarává přehledný správce se třemi záložkami (veškerá dostupná paměť dohromady, vnitřní paměť, karta).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon si poradí s kartamy M2 i MicroSD • správa paměti v telefonu

V balení najdete 512MB kartu M2. A také tu je datový kabel, který je na jednom konci opatřen systémovým konektorem Fast-port a na druhém USB. Pokud telefon připojíte, můžete zvolit jeden ze čtyř režimů připojení. V režimu přenosu dat se z telefonu stane běžný přenosný disk – nejsou potřeba žádné zvláštní ovladače. Takto se vám otevře nejen paměťová karta, ale jako druhý disk i vnitřní paměť telefonu.

V krabici s telefonem najdete také CD s obslužným softwarem Sony Ericsson PC Suite ve verzi 3. Instalace a připojení telefonu k počítači je bezproblémové. Jakmile je telefon připojen, můžete využívat všechny funkce, které program nabízí. Základem je synchronizace, u které lze nastavit složky k synchronizaci, řešení konfliktů nebo automatické spouštění. Synchronizovat můžete kontakty, kalendář, úkoly, poznámky i webové záložky. Hodit se může také funkce pro zálohování a obnovení paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instalace obslužného softwaru a navázání spojení s telefonem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Telefon je připojen • nabídka programu • správa kalendáře a kontaktů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy z telefonu dostanete do počítače • správa souborů 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Synchronizace a její nastavení

Prostřednictvím Sony Ericsson PC Suite se také snadno připojíte k internetu. Stačí kliknout na tlačítko s popiskem Připojit a je to. Nic není nutné nastavovat – stačí jen vybrat z roletky odpovídající datový profil. Informační okénko vás informuje o dostupné síti, síle signálu, dobu trvání připojení a počítadlo přijatých a odeslaných kilobytů. Telefon vám umožní připojení prostřednictvím datových přenosů GPRS, EDGE, UMTS a také HSDPA až do rychlosti 3,6 Mb/s.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kliknete na Připojit, zvolíte datový profil a jste připojeni

Na CD dále naleznete program Media Manager, který slouží pro přenos hudby, fotografií a videí, aktualizační služba (pro nahrávání nových firmwarů), přehrávač QuickTime Player pro přehrávání videí ve formátu MP4 a také Adobe Photoshop Album SE pro správu obrázků v počítači.

Multimediální mašinka

Bude se o něm hodně mluvit a najde si své příznivce i zaryté odpůrce. Sony Ericsson K850i je zkrátka trochu kontroverzní telefon. Přináší nové řešení ovládání, které je ale více přizpůsobeno designu a efektu než ergonomii. Nabízí vyšší rozlišení fotoaparátu, ale kvalita snímků je srovnatelná s předchozími modely. Má vylepšený adresář, ale stále s drobnými nedostatky. Těch „ale“ se najde dost, jsou však výjimky. Třeba možnosti datových přenosů nebo podpora paměťových karet dvojího typu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V krabici najdete kromě telefonu také 512MB kartu, datový kabel a kožený řemínek

Každopádně je to elitní mobil s ohromnou výbavou. Cílovou skupinou pro Sony Ericsson jsou lidé, kteří telefon nemají jen pro práci. Rádi fotí, poslouchají hudbu, prohlédnout si video. Vše jim přístroj nabídne ve vysoké kvalitě. Za nejvybavenější model Sony Ericssonu však zaplatí téměř čtrnáct tisíc korun.

Tip: druhý pohled na Sony Ericsson K850i přináší podrobný test serveru SEmania

Obsah balení:

  • Sony Ericsson K850i + Li-Pol baterie
  • nabíječka s průchozím konektorem
  • datový kabel USB
  • stereofonní sluchátka s mikrofonem (HPM-60)
  • 512MB paměťová karta Memory Stick Micro (M2)
  • kožený řemínek na zápěstí
  • CD se softwarem
  • návod

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson K810i, Sony Ericsson K850i, Elitní model, Video + Music, Zapnutý telefon, Online služba, Výrazný rámeček, Konec seznamu, Pořádná dávka, Jediné jméno, Test, Úprava obrázků, Velký kontrast, Kanál připravený, Automatické spouštění, Velký