Sony Ericsson MBW-150: modrý zub na zápěstí

Vibrace na zápěstí nepřeslechnete, ocel se neokouká, pro hudbu už nebudete sahat do kapsy a odlišíte se od davu.
Kapitoly článku

Trocha historie

Před více než rokem uvedl Sony Ericsson na trh hodinky s označením MBW-100. Důvody, pro které se tak stalo, nebylo těžké vysledovat, mobilní telefony sice umí ukazovat čas a postupně tak hodinky z našich zápěstí ve spoustě případů vytlačily, na druhou stranu hodinky zůstávají symbolem. Není mnoho věcí, podle kterých rozlišíte člověka, se kterým jednáte, ale hodinky jsou jednou z nich. Často v diskuzích čtu názor, že při setkání s neznámým člověkem si lidé kromě jiných věcí všimnou i hodinek a podle nich si udělají částečný obraz o jejich nositeli. Na zájem trhu v roce 2006 Sony Ericsson reagoval právě modelem MBW-100. Hodinky se prodávaly ve dvou barevných variantách a jejichž recenzi si můžete přečíst jak na MobilManii, tak na SEmanii.

Vzhled původního modelu se někomu líbil více, jinému méně. Mou přízeň si nezískaly, jejich vzhled mi přišel příliš strohý, i když na druhou stranu jim elegance nešla upřít. Nyní po přibližně roce se na trh dostal jejich nástupce, model MBW-150. Kromě dalších inovací je potěšitelné, že se hodinky prodávají ve více verzích a to Music Edition, Classic a Executive Edition. Dnešní recenze bude o poslední zmíněné verzi, tedy o verzi Executive Edition, která představuje pomyslný vrchol v produktové řadě MBW-150. Podobně jako u původního modelu i zde platí fakt, že výrobcem hodinek není samotná firma Sony Ericsson, ale nechává si je vyrábět firmou Fossil, která je v oblasti výroby hodinek a módních doplňků dosti známá. Tento fakt je zárukou kvalitního provedení.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Sony Ericsson MBW-150 Classic, Music Edition a Executive Edition. Modely se liší především provedením pásku. Celokovová varianta Executive váží 180 gramů, ostatní dva jsou o celých 100 g (a 2 000 Kč) lehčí

Hlavní výhody:

  • Výborný vzhled
  • Reprezentativnost
  • Výborné zpracování
  • Vysoká výdrž
  • Pohodlné ovládání hudebního přehrávače
  • Luxusní krabička, ve které se hodinky dodávají
  • Příjemná hmotnost

Hlavní nedostatky:

  • Vyšší tloušťka samotných hodinek
  • Bez nasvícení není možno potmě vidět rafičky
  • Hodinky neumí zobrazit odesílatele příchozí SMS

Obsah balení:

  • Hodinky MBW-150 Executive edition
  • Nabíječka Sony Ericsson CST-70
  • Redukce (klip) na nabíjení hodinek
  • Exkluzivní krabička
  • Návod

Vybalujeme nové hodinky

Hodinky se prodávají ve velmi pěkném balení. Doporučuji prohlédnout si přiložené fotografie, přeci jen snímky mnohem lépe vystihnou, jak balení vypadá, než bych toho byl schopný já pomocí stovek slov. Hodinky dostanete v malé luxusní krabičce, která na svém těle nese hrdý nápis Sony Ericsson. Po otevření uvidíte jednak samotné hodinky, které jsou navlečeny na koženém polštářku a na vnitřní straně víka jste informováni o příslušné edici hodinek, v mém případě tedy Executive Edition. Na displeji se nachází fólie, to aby nedošlo k poškrábání cestou k zákazníkovi. Nechybí ani kousek látky, který zabraňuje otloukání hodinek o stěny krabičky při nešetrném transportu. Krabička na mě skutečně udělala dojem, její provedení je naprosto precizní a design odpovídá tomu, co zákazník očekává uvnitř. Kdykoliv jsem doma a hodinky nemám na ruce, hned putují právě do krabičky, protože v ní vypadají skutečně výborně. Samotná krabička se nachází ve větší papírové krabici, která již luxusní dojem rozhodně nenavozuje, ale svůj účel plní dobře. Kromě samotné krabičky s hodinkami naleznete v krabici také ostatní součásti standardního balení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vzhled je na prvním místě

Design je jedním z hlavních důvodů, proč mě neoslovily původní hodinky Sony Ericsson MBW-100. Toho, že nebyly právě přitažlivé, si pravděpodobně byla vědoma i společnost Sony Ericsson a u nového modelu se z chyb poučila. Nový model získal mnohem decentnější, příjemnější vzhled. I tady odkážu především na fotografie. Hodinky jsou vyrobené z nerezové oceli, displej je chráněn proti poškrábání minerálním sklíčkem, které navíc odráží sluneční paprsky a napomáhá tak k výborné čitelnosti displeje i za silného sluníčka. V dolní části ciferníku naleznete decentní OLED displej, u kterého mě zaujala především výborná čitelnost. Písmena a ikonky jsou světle zelené (až bílé), takže nijak neruší decentní vzhled.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celým hodinkám dominuje stříbrná barva, zadní strana hodinek s údaji o výrobku je z větší části černá. Velikým plus pro mě je kulaté provedení ciferníku, obdélníkové u předchozího modelu se mi vůbec nelíbilo. To samé mohu říci i o samotném ciferníku a rafičkách, která jsou nyní mnohem hezčí. Nad displejem se nachází malý decentní nápis Sony Ericsson, který naleznete také na kovovém pásku hodinek. Tolik slova, nyní už se podívejte na fotografie. Pro zajímavost nechybí ani srovnání s původním modelem MBW-100.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
MBW-100 vs. MBW-150

Drobná vylepšení ve funkcích potěší

Pravděpodobně hlavním funkčním vylepšením je možnost velmi pohodlně ovládat přehrávání hudby. Osobně bych mnohem více ocenil některé jiné funkce, ale výrobce se rozhodl jinak. Na levé straně hodinek se tedy nově nachází trojice tlačítek, pomocí kterých je ovládání hudebního přehrávače skutečně pohodlné a příjemné. Můžete přehrávač spustit, pozastavit, korigovat hlasitost případně přeskakovat o jednu skladbu vpřed nebo vzad. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Novější model dostal komfortní ovládání hudebního přehrávače

Zbytek funkcí zůstal stejný jako u původního modelu. Umí tedy pomocí vibrací a také vizuálně pomocí displeje upozornit na příchozí hovor, případně SMS nebo MMS zprávu. Příchozí hovor může přímo pomocí hodinek odmítnout nebo ztlumit, pokud vám volá někdo z vašeho telefonního seznamu, jeho jméno se zobrazí na displeji. Pokud je jméno delší, než dokáže displej najednou zobrazit, bude na displeji pomalu rolovat. Samozřejmě umí také zobrazit aktuální čas a to dvěma způsoby. Digitální čas zobrazovaný na displeji je synchronizován s telefonem, zatímco ručičky a jejich správný a přesný chod je zajištěn Quartz strojkem. Díky němu není třeba mít o přesnosti hodinek žádné pochybnosti.

 
Hlavní nabídka funkcí


Číslo volajícího není v telefonu uložené


Volá někdo ze seznamu


Oznámení o nové zprávě


Přerušení přehrávání


Přeskakujeme o skladbu vpřed

Líbí se mi funkce auto pairing, díky které je připojení hodinek k telefonu, ke kterému už dříve připojeny někdy byly, skutečně bleskové. Potěší také indikace vzdálení se od telefonu. Pokud hodinky ztratí signál, zavibrují. Pokud poté ve svém okolí znovu zachytí telefon, se kterým jsou spárované, znovu se připojí. V nastavení hodinek můžete určit, zda chcete být upozorňováni na příchozí zprávy (pokud ne, budou vás hodinky informovat pouze o příchozích hovorech) a také zdali chcete být informování o ztrátě signálu hodinek. Posledními údaji, které hodinky zobrazí je aktuální datum a stav baterie. Suma sumárum, vítám vylepšení v ovládání hudebního přehrávače, na druhou stranu funkčních vylepšení mohlo podle mě být i více. Uvítal bych především zobrazení odesílatele u příchozí SMS zprávy, případně i možnost volat odmítnutý hovor. Třeba se dočkáme v některém z budoucích modelů.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Poslední údaj, Číslo volajícího, Quartz, Zápěstí, Vysoká výdrž, Modrý, Výborná hodnota, Kleště, Pomyslný vrchol, Son, Kvalitní provedení, Luxusní dojem, Eri, Funkční vylepšení, Vylepšené ovládání, Zub