Sony Ericsson MPS-60 na vlastní uši: nečekaně dobré

Měli jsme na pár chvil v ruce nové miniaturní reproduktory Sony Ericssonu k jeho walkmanům. Repro MPS-60 na to, jak je malé, hraje velmi dobře. Měniče velikosti dvoukoruny předvádějí kus muzikálnosti.
Už v článku týkajícím se nově představeného walkmanu W810i jsme se na konci zmínili, že výrobce připravil i dva další bojovníky na poli hudebním, totiž malé externí reproduktory. Na oficiálních fotografiích se povalují na dece v parku a jsou tak titěrné, že vypadají spíš jako hračky. Mohou vůbec splnit svůj účel obstojně, nebo to budou další vyhozené peníze?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson MPS-60

Vlníme v bocích

Reproduktory nesou prostá označení MPS-60 a MDS-60. První jmenovaný model je přenosnější, jsou to dvě bedýnky o velikostech 30 × 55 × 42 milimetrů na kablíku. Ten jsme měli na chvíli v ruce a můžeme se s vámi podělit o pár zážitků. Druhou řadou je model MDS-60 s rozměry 54 × 120 × 200 milimetrů. Tvar rozevřené knihy stojí nejlépe asi na stole, zvukové membrány jsou tu celkem čtyři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson MDS-60

Dva prckové na oranžovém drátku nebudí na pohled bez kontaktu zrovna seriózní dojem. Skutečně jako hračka, snad jen neodymové měniče zaujmou absencí kaloty hned. Jaké bylo ale moje překvapení, když jsem vzal repráčky do ruky. Perfektní torzní tuhost a zpracování, hmotnost není také tak „plastová“, jak se zdála odhadem být. To přispívá jednak dojmu, ale zejména stabilitě reproduktorů na věcech pod nimi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Skutečně miniaturní

Celé tělo drží pohromadě čtyři šrouby. Lákalo mě je odstranit a podívat se do útrob, jestli tam nečeká třeba tlumicí materiál a zvukovod. Zapůjčené vzorky byly ale jen o prototypy a tak se může ledacos konstrukčně změnit. Plasty jsou příjemné na omak a kopírují „walkmanovské“ barvy značky: černou, bílou a oranžovou. Výtvarnicky pěkné je prohnutí přední stěny směrem dovnitř ozvučnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tím se háže, nebo to hraje?

Metr muziky v kapse

Průměr membrán je 21 milimetrů, průměr české dvoukoruny. Spočívají v měkkém pryžovém zavěšení a při zkoušení mě udivil jejich mohutný rozkmit (v poměru k velikosti celého reproduktoru) v basových složkách hudby – celé dva milimetry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily měniče a loga

Zvukové vlastnosti jsme vyzkoušeli za asistence Sony Ericssonu D750i. Oranžový drát umožňuje roztáhnout od sebe bedýnky až na délku jednoho metru. Na půli cesty mezi nimi je konektor typu Fast-Port. O přívod elektřiny se netřeba starat, veškerá energie potřebná k reprodukci je čerpána přímo z mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor Fast-Port • vývod kabelu z reproduktoru

A teď už si pustíme nějakou skladbu. Ještě jednou předesílám, že jsme měli k dispozici prototypy, zvuk může být ve finále jiný. Vzletné kytarové plochy nahrávek MTV Unplugged jsou perfektně čisté. Neuvěřitelné, kolik MPS-60 dávají při dobrém rozestavění vůči posluchači prostoru. Mrzí mě, že jsem na místě neměl nějakou MP3 s vážnou hudbou. Myslím, že bych byl překvapen stejně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zkoušeli jsme s D750i (ekvivalent W800i)

Ani při více nástrojích funkových kapel se hráči neztrácí, vzájemně nemažou. Velmi dobré je i podání anglických popovek, riffy mají dokonce víc řízu než leckteré systémy 2.1 pro připojení k počítači. Těm totiž často chybí střední pásmo, které mají MPS-60 dobře prokreslené. Výšky jsou krásně čitelné a bez agrese, takže i tady je hodnocení kladné. I linky baskytaristů a průšlapy bubeníků jsou dobře slyšet. Zní to jako samozřejmost, jenže mnoho reproduktorů k mobilům si zřejmě myslí něco jiného.

Klepněte pro větší obrázek
Větší, než se zdají

Když jsem používal funkci Mega-Bass a hnal hlasitost vysoko, dostavilo se chrčení membrán docela brzo. Ledacos ale vyřeší korekce ekvalizéru při minimální ztrátě původní kvality reprodukce. Výrobce neudává ani kmitočtovou charakteristiku, ani výkon reproduktorů , ale v uzavřené místnosti byly MPS-60 tak hlasité (a při dobrém nastavení i nezkreslené), že jsme na sebe museli hulákat. Testování na otevřeném prostranství jako na propagačních obrázcích si necháváme až na finální verzi.

Cena zvedne, cena potopí

Velmi kladně tedy hodnotím čistý přednes hlasu a výborné výšky. Prostorové podání je na taková prťata vynikající. Sony Ericsson MPS-60 hrají lépe než nejlevnější „plasťáky“ k počítačům nebo pecková sluchátka do čtyř stovek. Tyhle repráčky by se mohly směle měřit s „klepety“ IMS-700 od Siemensu. Rozdíl ve velikosti je přitom ohromný. Zkoušel jsem MPS-60 přenášet i v kapse, oba reproduktory i konektor společně v jedné. Bylo to asi stejné, jako když v ní mám velký smartphone. Jen bych uvítal třeba oranžové krycí síťky, takhle jsou nahé membrány příliš náchylné k poškození.

Klepněte pro větší obrázek
Siemens IMS-700

Reproduktory se dostanou do prodeje současně s W810i, do konce tohoto čtvrtletí. Jenže cena není zatím známá, přitom kdyby byla rozumně nízko, bylo by to pro majitele walkmanů od Sony Ericssonu extrémně lákavé příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson MPS-60 a MDS-60

Diskuze (12) Další článek: Zyxel Prestige 2000W v2: jak se volá přes Wi-Fi? (test)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Son, Velký smartphone, NEC, Eri, Prostorové podání, USI