Sony Ericsson MPS-70: kvalitní hudba na cesty (test)

Nové miniaturní reproduktory od Sony Ericssonu vás překvapí svou kvalitou. Hrají skvěle a díky jejich malým rozměrům je můžete mít všude s sebou.

Když jsme přibližně před rokem testovali nové miniaturní reproduktory k mobilním telefonům značky Sony Ericsson s označením MPS-60, byly jsme přímo ohromeni jejich kvalitou. Na to, jak byly malé, hrály opravdu skvěle a nezalekly se ani náročných skladeb. V současné době přicházejí na trh jejich nástupci v podobě repráčků MPS-70.

MPS_70.jpg
Reproduktory Sony Ericsson MPS-70 na oficiálním snímku

Tip: přečtěte si test dalšího hudebního příslušenství od Sony Ericssonu

Design se zlepšil

Oproti předchůdcům mají nové repráčky vylepšený design. Dle mého názoru již nevypadají tak plastově a levně. Bílá barva z čelní plochy zmizela, takže jsou bedničky kompletně černé. Jejich vzhled navíc příjemně oživují dvě oranžové linky, které jsou vzájemně rovnoběžné a obíhají dokola celý reproduktor. Při pohledu z boku je dobře viditelné, že reproduktory nemají přesný tvar kvádru. Aby hudba lépe směřovala přímo k uším posluchače, jsou mírně nakloněny směrem vzad. Rozměry jedné bedničky jsou 55 × 32 × 42 mm, což je stejně jako u předchozího modelu. Při první manipulaci s reproduktory vás také překvapí svou hmotností. Je vyšší než byste očekávali. Oba repráčky dohromady váží 125 g. Vyšší hmotnost zajišťuje jejich lepší stabilitu.

SE_prislusenstvi_09.jpg SE_prislusenstvi_10.jpg SE_prislusenstvi_05.jpg
Design je povedený • stříbrné měniče mají průměr dvoukoruny • pro připojení slouží konektor Fast port

Spojení kabely doznalo změn. Místo jednoho kabelu s konektorem uprostřed tu máme kabely dva. Spojovací kabel mezi reproduktory je tenčí a má délku kolem jednoho metru. Z levého reproduktoru pak vychází ještě tlustější kabel s konektorem Fast port pro připojení telefonu. Jeho délka je asi čtyřicet centimetrů. Je potěšitelné, že konektor již nemá u sebe takový velký kvádřík, jak tomu bylo dříve. Proti vytržení z reproduktoru jsou kabely chráněny efektní oranžovou bužírkou.

SE_prislusenstvi_08.jpg
Pohled z boku odhalí náklon vzad

Přední strana bedniček je oproti okraji mírně zapuštěna, což jejich vzhled ještě vylepšuje. Nad plastickým logem výrobce a jeho jménem pak najdete to hlavní: neodymové měniče s průměrem membrán jedenadvacet milimetrů. To je průměr české dvoukoruny. Stejně jako u předchozího modelu jsou uloženy v měkkém pryžovém zavěšení.

Hrají jako o život

Při reprodukci jsou bedničky napájeny přímo z mobilního telefonu, což má své výhody i nevýhody. Žádné další baterie sice nejsou potřeba, na baterii v telefonu je to ale velká zátěž. Z hlediska kvality zvuku jsou repráčky shodné se svými předchůdci. Když je uslyšíte poprvé, budete určitě překvapeni, jak plný zvuk může z takových prcků vycházet. Bedničky nemají problémy s podáním žádné části hudebního spektra. Výšky jsou čisté, pouze při vysoké hlasitosti mírně agresivní. Střední pásmo je dobře prokreslené, basy překvapí svou razancí. U telefonů Walkman ale nedoporučuji používat funkci Mega Bass, která je již nad jejich síly. Rozkmit měničů se u basových složek pohybuje okolo jednoho až dvou milimetrů, což je vzhledem k jejich velikosti obdivuhodný výkon.

SE_prislusenstvi_06.jpg SE_prislusenstvi_07.jpg
Vyzkoušeli jsme je nejen se Sony Ericssonem K810i

Udiveni budete zřejmě také nad maximální možnou hlasitostí, při které bedničky bez problémů ozvučí celý pokoj. Ta s sebou ale přináší již dobře znatelné zkreslení hudby. Dlouhý spojovací kabel umožní repráčky roztáhnou daleko od sebe. Tím vytvoříte velmi solidní prostorový zvuk.

SE_prislusenstvi_01.jpg SE_prislusenstvi_02.jpg SE_prislusenstvi_03.jpg SE_prislusenstvi_04.jpg
Takto si je přinesete z obchodu • plastová krabička je praktická na cesty

S rádiem jsou kamarádi

V kabelu reproduktorů je integrována anténa, takže po jejich připojení si můžete zapnout i vestavěné FM rádio. Jinak se ale bedničky nechovají jako standardní handsfree. Jejich připojení není na displeji indikováno žádnou ikonkou. Nelze je tedy použít jako hlasitý reproduktor při telefonním hovoru. I když jsou připojeny, neuslyšíte z nich vyzváněcí melodii ani jiné provozní zvuky telefonu, například zvonění budíku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Starší reproduktory MPS-60 se prodávají za stejnou cenu

Přenosné reproduktory Sony Ericsson MPS-70 jsou povedeným příslušenstvím nejen k hudebním telefonům Walkman. Konektor Fast port ale bohužel neumožňuje jejich použití i s telefony od jiných výrobců. Bedničky najdou využití zejména při cestování. I když hrají skvěle, doma si z nich hudbu asi příliš často pouštět nebudete. Pro přepravu jsou vybaveny praktickou pevnou plastovou krabičkou. Protože je jejich cena, funkčnost i kvalita produkce srovnatelná s předchozím modelem MPS-60, doporučuji se při rozhodování mezi těmito dvěma reprosoustavami zaměřit zejména na design. Obojí koupíte za částkou pohybující se okolo osmi set korun.

Diskuze (10) Další článek: Oficiálně: nové turistické Garminy s citlivým GPS přijímačem

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Hud, Test, Plastová krabička, Velký kvádr, Velká zátěž, Hudba, Reprosoustava, Son, Vylepšený design, Miniaturní reproduktor, Eri