Sony Ericsson P1i: to nejlepší z M600 a P990

Nový zástupce řady P je malý, lehký, ale výkonný. Sebral to nejlepší z modelů P900i a M600i, nabídne 3MPx fotoaparát i Wi-Fi.
Kapitoly článku

S internetem velký kamarád

V základu dostanete díky Symbianu UIQ dávku propracovaných funkcí. Předně je to velký adresář se sdílenou pamětí a také e-mailový klient. Ten si kromě klasických protokolů POP3, IMAP4 a SMTP poradí i s mnoha standardy push e-mailových služeb: AlteXia, RIM – BlackBerry Connect 4.0, Ericsson Mobile Office, Intellisync, Microsoft Exchange ActiveSync, Seven, Visto, Sybase/iAnywhere.

09.jpg 11.jpg 12.jpg
Práce se Sony Ericssonem P1i

Dále je k dispozici internetový prohlížeč Opera 8.0 pro operační systém Symbian UIQ a nechybí ani RSS čtečka. Samozřejmostí je také propracovaný organizér s kalendářem, úkolovníkem a poznámkami.

V telefonu by mělo být vše připraveno pro volání přes internet. Podobně jako u symbianových Nokií s Wi-Fi bude možné využívat bez nutnosti instalace dalšího softwaru VoIP.

Možnosti využití datového připojení jsou široké. Proto trochu zamrzí chybějící podpora datových přenosů EDGE. K dispozici je GPRS třídy 10 nebo UMTS. To ale u nás využijete pouze u jednoho operátora. Podpora Wi-Fi samozřejmě ledacos vyřeší, ale na dostupnost Wi-Fi se nemůžete v neznámém prostředí spolehnout.

S vyladěným systémem

Na poslední model řady P se dlouho čekalo. Když pak P990i přišel na trh, bylo mnoho zákazníků zklamáno nedoladěným firmwarem s nestabilním provozem. Výrobce záhy uvolnil firmware nový, který už byl celkem bezproblémový, nicméně pověst modelu P990i byla pošramocena. Později se objevila další verze firmwaru, která vylepšila správu paměti, rychlost a přinesla další drobnosti, které používání přístroje dále zpříjemnily a zefektivnily. S takto vyladěným systémem se měl model P990i objevit na trhu hned... A to platí i pro model M600i.

Podobně krušné začátky by neměly model P1i potkat. Model P990i byl prvním s novou platformou UIQ 3.0 a tak se dalo nějaké dolaďování za provozu očekávat. Novinka bude mít stejný operační systém, tedy již důkladně otestovaný a propracovaný. Jedná se o Symbian 9.1 s platformou UIQ 3.0.

Drobnou změnu v uživatelském prostředí však můžeme vypozorovat už z prezentačních obrázků. Na pohotovostním displeji vidíme tři řádky po pěti ikonách, které vedou k oblíbeným funkcím. U modelu M600i je pouze jedna taková řada, u P990i také, a to jen se čtyřmi ikonami.

Chceme navigaci

Sony Ericsson P1i je povedený přístroj. Sebral si to nejlepší z modelů M600i a P990i, něco bylo ještě vylepšeno. Fandové značky získají novou modlu, ale není to žádná bomba. P1i vznikl na základě spojení dvou starších modelů, po kterém uživatelé už dlouho volali. Nepřináší ale žádnou zásadní inovaci.

U vrcholného modelu bychom čekali především vestavěný GPS modul. Navigace je dnes v kurzu a konkurence nespí. Nokia bude mít vestavený GPS modul u svého nového komunikátoru, přístrojů s Windows Mobile vybavených navigačním modulem najdeme celou řadu. Sony Ericssonu P1i by vestavěná navigace velmi slušela – velký dotykový displej je pro autonavigaci jako stvořený.

Nový P1i přijde na trh ve třetím čtvrtletí roku 2007. Cena nebyla doposud stanovena, ale odhadujeme ji na patnáct tisíc korun.

Sony Ericsson P1i ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 106 × 55 × 17 mm, 124 g
  • displej: rozlišení 240 × 320 bodů, dotykový, aktivní TFT, 262 tisíc barev
  • sítě: GSM (900/1800/1900 MHz), UMTS
  • datové přenosy: GPRS, UMTS, Wi-Fi
  • konektivita: Bluetooth 2.0 (podpora A2DP), infraport, USB 2.0 (podpora Mass Storage)
  • fotoaparát: rozlišení 3,2 MPx, automatické zaostřování, diodový blesk
  • paměť: vnitřní paměť 160 MB, slot pro paměťové karty Memory Stick Micro (M2), 512MB karta v balení
  • operační systém: Symbian 9.1, UIQ 3.0
  • multimédia: přehrávač hudby a videa, streaming videa, FM rádio s RDS, rozpoznávání hudby Track ID
  • internet: přímá podpora VoIP, internetový prohlížeč Opera 8.0, e-mailový klient (POP3, IMAP4, SMTP) s podporou push e-mail klientů (AlteXia, RIM – BlackBerry Connect 4.0, Ericsson Mobile Office, Intellisync, Microsoft Exchange ActiveSync, Seven, Visto, Sybase/iAnywhere), RSS čtečka, přímá podpora blogování
  • zvláštní funkce: sdílená paměť pro adresář, zprávy a kalendář, synchronizace, standardní doplňkové funkce, skener vizitek
  • výdrž: až 440 hodin v pohotovosti v síti GSM nebo 350 hodin v síti UMTS; až 10 hodin hovoru v síti GSM nebo 3,5 hodiny v síti UMTS

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Huawei P9, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson P1i, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson P990i, Neznámé prostředí, Son, Eri, Vyladěný systém, Epizoda