Sony Ericsson P1i: velký test

Sony Ericsson P1i je špičkový nástroj pro náročné. Má své mouchy, ale nabízí se za velmi lákavou cenu. 2× video a druhý pohled!

Pisálci si přijdou na své

Možností vložení textu do zprávy je několik. Hardwarová klávesnice napadne každého jako první, využít můžeme i malou softwarovou nebo psát přímo na displej. V pravé části se zobrazuje šipka, která dělí prostor na dvě části. V horní píšeme číslice, ve spodní malá a přes celý displej velká písmena.

Při psaní může podat pomocnou ruku prediktivní slovník který odhaduje co chcete napsat a nabízí dokončení rozepsaného slova. Psát můžete i s českou diakritikou.

zpravy 01.jpg zpravy 02.jpg zpravy 03.jpg 
Přehled zpráv • vytvoření nové zprávy • psaní SMS

Do ultimediální zprávy lze přidat obrázek, zvuk nebo video, které přímo vytvoříte, nebo použijete uložené. Obrázek lze i přímo nakreslit. E-maily do telefonu dostanete přes POP3 nebo IMAP a to v nastaveném intervalu nebo v danou hodinu. Sony Ericsson stáhne celé zprávy, pouze záhlaví, nebo e-maily menší než vámi určený limit, počet stahovaných zpráv lze také omezit. Odchozí zprávy putují přes SMTP, u obou směrů se nastavuje skupina připojení, ve které podle priorit telefon zkouší jednotlivé účty. Podle konfigurace tak může využívat dostupné WiFi a nemusí se mořit s megabajtovou přílohou přes GPRS.

zpravy 04.jpg zpravy 05.jpg zpravy 06.jpg 
MMS • e-mail(s nabídkou dokončení rozepsaného slova) • příchozí SMS

Plánuje a pracuje

Kalendář se podle nastavení spouští v měsíčním, týdenním nebo denním pohledu. U týdenního pohledu lze nastavit zobrazovaný časový interval, pro nově vkládané události můžeme definovat výchozí délku a předstih upozornění. Pod měsíčním pohledem se zobrazují události vztahující se k aktuální pozici v měsíci, týdenní rozvržení rozdělí plochu displeje na šestiny, víkend vmáčkne do jedné. Při zadávání nové události máme na výběr mezischůzkou, upomínkou, celodenní událostí a výročím. V detailech specifikujeme datum a čas začátku, konce, připomenutí, opakování, poznámku a pro větší přehlednost i složku. Jednotlivé dílčí informace jsou dostupné podle typu události.

kalendar 01.jpg kalendar 02.jpg kalendar 03.jpg kalendar 04.jpg

Měsíční • týdenní • denní pohled • editace události

Možnosti kalendáře doplňuje aplikace Čas, která seskupuje nastavení času a hlavně tří budíků. Ty lze pojmenovat, každému nastavit jinou melodii a zvolit opakování – jednou, příštích 24 hodin, denně, v pracovní dny a týdně. Stopky s devíti mezičasy a minutka na 100 hodin mohou běžet na pozadí, konvertor převede základní fyzikální veličiny a pro jednoduché počty máme základní kalkulačku. Pro rychlou orientaci v souborech uložených v telefonu a na kartě slouží správce souborů, který řadí podle názvu, data, velikosti nebo typu, umí zobrazit detaily souboru a v nich změnit atributy (jen pro čtení, skryté). Samozřejmě zvládá obvyklé souborové operace – přejmenování, kopii, přesun a mazání. Vybrané soubory lze přímo ze správce odeslat přes Bluetooth, infraport, MMS nebo e-mail. Pro rychlé zaznamenání geniální myšlenky je určen diktafon.

doplnky 01.jpg doplnky 02.jpg doplnky 03.jpg doplnky 04.jpg
Čas • budík • stopky • běžící odpočet (minutka)

doplnky 05.jpg doplnky 06.jpg doplnky 07.jpg 
Převodník jednotek • kalkulačka • diktafon

doplnky 08.jpg doplnky 09.jpg doplnky 10.jpg
Správce souborů

Co by to bylo za smartphone, kdyby si neporadil s Office dokumenty. Aplikace Quickoffice nabídne ve čtyřech záložkách dostupné soubory – všechny, Word, Excel a PowerPoint, roletkou se volá mezi pamětí telefonu a kartou. Všechny tři typy lze prohlížet, prvních dva i editovat a vytvářet. Ani na formát PDF u Sony Ericssonu nezapomněli, pdf+ si s těmito soubory hravě poradí. Při prohlížení všech zmíněných dokumentů lze pro větší přehlednost využít zobrazení přes celý displej či naležato.

qo 01.jpg qo 02.jpg qo 03.jpg qo 04.jpg
Nabídka kanceláře • Word • Excel • PowerPoint

Složka Kancelář skrývá kromě Quickoffice a pdf+ také textové poznámky a úkoly. Ty se řadí podle priority, data začátku nebo data konce. Úkolu nastavíme název, prioritu (1-3), můžeme přidat delší textovou poznámku, datum začátku, splnění, čas a datum připomenutí. Hotové úkoly lze označit jako dokončené, větší přehlednosti přispějí složky. Úkol se po přenesení do kalendáře stává upomínkou a v seznamu úkolů již nefiguruje. Poznámky mají dvě záložky, první slouží k vložení textu (umí tučné písmo a odrážky), druhá jako jednoduché kreslítko se čtyřmi tloušťkami pera, šestnácti barvami a gumou.

ukoly 01.jpg ukoly 02.jpg poznamky 01.jpg poznamky 02.jpg
Seznam úkolů • detail úkolu • psaná poznámka • kreslená poznámka

Poslední kancelářskou aplikací je skener vizitek. Jeho funkčnost hodně závisí na grafice skenované navštívenky, čím jednodušší návrh a kontrastnější barvy, tím lepší výsledek. Problémem jsou také znaky s diakritikou. Natrefíte-li na dobře udělanou vizitku bez zbytečných grafických ozdůbek a fontů s kudrlinkami, bude potřeba dodatečných zásahů do nového kontaktu minimální.

Stále na vlnách

Pro prohlížení internetových stránek máme k dispozici Operu ve verzi 8.56. Umožňuje surfování ve více panelech, automaticky vytváří historii, stránky lze uložit pro pozdější prohlížení offline. Javascript i cookies lze zakázat, dokáže si zapamatovat použitá hesla a pro rychlejší zadání adresy můžeme nastavit předpony a přípony, se kterými zkouší telefon zadanou adresu navštívit. Vyplňovat pořád dokola www či doménu první úrovně už tak není vůbec potřeba.

web 01.jpg web 02.jpg web 03.jpg 
MobilMania a Google v prohlížeči • fullscreen

Díky podpoře záložek můžeme nechat telefon stahovat libovolný soubor a během této doby nerušeně brouzdat internetem. Delším podržením stylusu na odkazu se rozbalí nabídka s zobrazením adresy, kterou pak lze dále použít, otevřením v novém panelu, přepnutím do celoobrazovkového režimu či otočením na šířku. Poslední dvě volby jsou přístupné i z nabídky a dávají ještě s volbou přizpůsobení obrazovce řadu kombinací pro ideální využití dostupné plochy displeje. Stejně jako na řadě jiných míst máme k dispozici lupu, zde je místo obvyklých tří velikostí dostupná celá stupnice s krokem po deseti procentech od dvaceti až po dvě stě.

web 04.jpg web 05.jpg
Nastavení lupy na 200% a 50%

Najdete-li na stránce odkaz na RSS, po jeho aktivaci se automaticky otevře čtečka s nabídkou přidání tohoto kanálu. Jednotlivé kanály lze třídit do složek a nastavit jim automatickou aktualizaci v časových intervalech nebo přesně v určitou dobu. Připojení lze omezit na domácí síť.

Možností práce s mobilními daty je celá řada, zbývá vyřešit otázku nejzásadnější - připojení. Kromě GPRS a UMTS je k dispozici už jen WiFi (802.11b). Chybějící HSDPA u nás mnoho uživatelů nepálí, absenci EDGE komentoval již nejeden uživatel peprnějším slovem. Možná připojení lze seskupovat do skupin, v rámci kterých se stanoví pořadí použití podle stanovené priority.

wifi 01.jpg
Správce Wi-Fi připojení

Pro spojení s blízkým okolím máme k dispozici všechny tři možnosti, tedy infraport Bluetooth a USB kabel. Kabelové připojení nabídne dvě varianty – mód telefon pro synchronizaci a práci s telefonem, který potřebuje nainstalovaný PC Suite, a mód Mass Storage. Ten vyžaduje vloženou paměťovku, přístup do paměti neumožní. S dostatečně velkou kartou nahradí telefon flash disk, připravte se ale na rychlosti kolem 500 kB/s pro zápis a 600 kB/s pro čtení i na rychlém USB 2.0. Způsob připojení se nastavuje napevno, nebo se telefon při každém připojení zeptá. P1i se z USB umí i nabíjet, tuto volbu můžeme i vypnout.

Žádný nudný suchar

Ani ve chvíli volna není nutné P1i odložit, z pracovního nástroje se rázem stává výborný doplněk pro volný čas. Začneme MP3 přehrávačem, který z informací v ID3 vybuduje audioknihovnu. Předpokládáte-li časté změny hudby na paměťovce, bude se hodit možnost automatické aktualizace knihovny, lze ji ale provádět i ručně. Skladby se třídí podle interpreta, alba, nebo vybíráme ze všech dostupných. Ani M3U playlisty nejsou Sony Ericssonu cizí, přímo v telefonu je lze vytvářet, nebo použít již hotové. Během přehrávání se zobrazují na displeji všechny důležité informace – odehraná doba, celková doba skladby, název, interpret, album, pořadí a také obrázek alba, je-li přítomen v daném adresáři. Opakované či náhodné přehrávání zvládne hravě, stejně jako posun v rámci skladby.

hudba 01.jpg hudba 02.jpg hudba 03.jpg
Hudební knihovna

Hudba se line do dodávaných sluchátek, jejichž přednes odpovídá předpokladu poslechu na cestách. Škoda, že dodávaná sluchátka nejsou realizována přes redukci a končí stejným konektorem jako nabíječka a datový kabel. S dostatečně velkou paměťovou kartou a lepšími sluchátky by na postu MP3 přehrávače nebylo co řešit. Zvukový výstup může upravit jeden z jedenácti přednastavených ekvalizérů, vlastní křivku nastavit neumí.

hudba 04.jpg hudba 05.jpg hudba 06.jpg
Přehrávání • ekvalizér

Rádio umí RDS, stanice lze naladit ručně, nebo automaticky. Uložené pak lze přejmenovat, přesouvat na potřebné pozice nebo rovnou vymazat. Pro reprodukci vyžaduje připojená sluchátka, která používá jako anténu, přes hlasitý reproduktor ozvučí pokoj bez problémů. Rádio i mp3 přehrávač hrají i na pozadí, zobrazí se nad odkazem Dnes na pohotovostní obrazovce.

radio 01.jpg radio 02.jpg radio 03.jpg radio 04.jpg
Rádio: výběr stanic • naladěná stanice s RDS • přejmenování • rádio na pozadí

O možnostech fotoaparátu si přečtěte podrobný článek, jenom zopakuji to nejdůležitější. Fotky jsou kvalitní, ostré, správně barevné, v solidním rozlišení. Ve tmě pomůže dvojice diod, která osvítí menší místnost, makro fotkám stěží co vytknout. Prostředí fotoaparátu je intuitivní a ergonomicky dobře navržené. S P1i se fotografuje zkrátka dobře. Pro prohlížení pořízených snímků má P1i galerii, která zvládne jejich základní správu.

SonyEricssonP1i_36.jpg SonyEricssonP1i_37.jpg 
Tři megapixely s autofocusem

Ukázkové fotografie:

Krajina 02.jpg Efekty 01.jpg Auto 01.jpg Totem 01.jpg Dum 01.jpg
Interier 01.jpg Dum 02.jpg Auto 02.jpg Strom 02.jpg Totem 02.jpg

Videopřehrávač umí hrát přes celou obrazovku, u delších filmů se hodí záložky. Spouštění videí je okamžité, je možné přetáčení dopředu a dozadu.

video 01.jpg
Výběr videa

Hraví uživatelé sáhnou po velmi propracovaném golfu Vijay Singh Pro Golf 3D, fanoušci značky Sony Ericsson by mohli uvítat známý QuadraPop. Další hry dostanete do telefonu buď ve formě pro UIQ nebo v Javě. Zde ale není podpora vždy jistá, některé se v telefonu nerozjedou. Výsledek v jBenchmarku 1.0 vystoupal na 4130 a jBenchmarku 2.0 na 250. Možnost složit si vlastní vyzvánění pomocí MusicDJ asi mnoho uživatelů vzhledem k podpoře MP3 melodií nevyužije.

hry 01.jpg hry 02.jpg
QuadraPop • Music DJ

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson M600i, Sony Ericsson P1i, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson P990i, Druhá záložka, Son, Eri, Hlavní zobrazovač, Sdílená paměť, Caps lock, Velký, Horizontální šipka, Test, Třetí den, Tučné písmo, Pager, Zajímavý kompromis