Sony Ericsson P900: samička láká samečky (velký test)

Sony Ericsson P900 je špičkový mobilní telefon s funkcemi kapesního počítače. V současné době má ve své třídě jen velmi malou konkurenci. Přečtěte si jeho rozsáhlou recenzi doplněnou téměř sto padesáti obrázky.

Ovládání perem

Pero ve svém uložení poměrně silně drží a pro vyjmutí je třeba použít nehty. Po odklopení klávesnice se ovládací prostředí změní a připomíná kapesní počítač. Abyste se neztratili, lze nainstalované programy řadit do kategorií a zobrazit jen sekci, kterou zrovna potřebujete. Stavový řádek je aktivní, kliknutím na ikonu můžete rychle vyvolat nastavení dané funkce: budík, hlasitost, přečíst zprávu, zjistit procentuální stav nabití baterie apod.

 
Aplikace mohou být uspořádány v textovém seznamu, nebo jako matice ikon 

V horní liště jsou ikony pěti uživatelsky nastavených aplikací, ke kterým se rychle dostanete klepnutím perem. Je to jiné než u P800, kdy pro přepínání mezi touto pěticí sloužilo kolečko, takže často jste se neopatrným stisknutím ocitli úplně jinde, než jste chtěli být. U Sony Ericssonu P900 se navíc Jog-Dial chová úplně stejně jako se zavřenou klávesnicí: pohyb dopředu otevře kontextovou nabídku, stisknutí dozadu se vrátí zpět. Díky tomu lze i s otevřeným telefonem do jisté míry pracovat jednou rukou.

Novinkou u P900 jsou grafická témata, kterými lze rychle změnit vzhled prostředí: tapety, barevnost nabídek, vyzváněcí tóny. Ze standardně nabízených témat jsem si příliš nevybral, další vzory ale bude možné stáhnout a do telefonu dohrát. Kromě toho můžete u jednotlivých aplikací individuálně nastavit ve třech úrovních velikost písma.

    
Ukázka jiného grafického tématu • tři možné velikosti písma

Jak se píše na P900

S přiklopenou klávesnicí se píše úplně stejně jako na běžném mobilním telefonu. V Česku se musíme vrátit do mobilní historie a vzpomenout, jak se psalo postupným vyťukáváním znaků, jiné jazyky mají k dispozici slovník T9 pro rychlé psaní.

U otevřeného telefonu máte na výběr dvě možnosti. Buď si necháte zobrazit softwarovou alfanumerickou klávesnici a budete zadávat písmenka trefováním se do malých čtverečků, nebo použijete rozpoznávání ručně psaných znaků. Uprostřed obrazovky se objeví trojúhelník: pod ním se píšou malé znaky, na jeho úrovni verzálky, nahoře číslice. Osobně jsem k softwarové klávesnici sáhnul jen v případech, kdy jsem nevěděl, jak napsat některé zvláštní znaky. Rozpoznávání je pohodlné, rychlé a tahy pro jednotlivá písmena, číslice a symboly intuitivní.

 Softwarová klávesnice se objeví ve spodní polovině displeje 

Zatímco dříve nebylo možné přímo v telefonu používat české znaky, nyní se objevila lokalizovaná softwarová klávesnice, kterou lze doinstalovat.

Telefonování

Hlavní výtka k staršímu modelu, chybějící vyzváněcí profily, zůstala neopravena. Nejde přitom jen o ovládání zvonění, ale také o vymoženost nastavit velikost písma nebo filtrování hovorů a další možnosti, které jiným telefonům Sony Ericsson nechybí. Když budete zrovna chtít například tichounkou vyzváněcí melodii, nezbude, než se prodrat nastavením. K dispozici je teď jen rychlé vypnutí všech zvuků a možnost deaktivovat vysílací část, například pro použití v letadle.

 
Zadávání telefonního čísla na malém displeji • průběh vytáčení

Telefonní seznam a s ním spojené funkce jsou velmi propracované. Se zavřeným telefonem lze mezi jmény rychle vyhledávat postupným psaním znaků, na velkém displeji se hledá pomocí záložek a posléze rychlým listováním.

 
Telefonní seznam • přehled a nastavení rychlých voleb

Kapacita seznamu je omezena pouze volnou pamětí, k jednomu jménu lze samozřejmě přidat řadu položek: nejrůznější telefonní čísla, funkci, domácí a firemní adresu. Vše ostatní můžete dopsat do poznámky. Jednotlivé osoby mohou mít přiřazenu různou vyzváněcí melodii, při příchozím hovoru se na displeji může objevit fotografie. K telefonním číslům lze individuálně přidávat hlasové jmenovky a posléze je vytáčet vyslovením nastaveného klíčového slova.

     
Práce v adresáři: detail kontaktu • editace údajů • poznámka u jména •
přiřazení obrázku • nastavení hlasového vytáčení

Kvalita zvuku při telefonování je běžná – nemohu sice napsat, že je vynikající, ale na druhou stranu si Sony Ericsson P900 nezaslouží ani pomluvy. Také hlasitost vestavěného handsfree je dostačující. Stejně jako v případě P800 mrzí nemožnost nahrát probíhající hovor, diktafon je k dispozici pouze pro vlastní poznámky.

Nemám už k dispozici starší model, takže nemohu přímo porovnat kvalitu zvonění, u Sony Ericssonu P900 se mi ale zdá lepší. Telefon dobře reprodukuje výšky i basové tóny, vestavěné melodie jsou dostatečně použitelné, navíc samozřejmě můžete použít i svoje vlastní, třeba ve formátu MP3. Vibrační vyzvánění je dostatečně silné, s telefonem v pouzdru připnutém hovor nezmeškáte.¨


V následující kapitole na vás čekají zprávy SMS, MMS a e-mailový prohlížeč, podrobně se také podíváme na vestavěný fotoaparát, který dokáže natáčet video.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Samostatný program, Test, Velký test, Dodávané pouzdro, Nahrané video, Procentuální stav, Son, Velký, Sam, Hlavní výtka, Jediná fotografie, Vylepšený design, Skutečná klávesnice, Stejný termín, Mobilní spojení, Mobilní historie