Sony Ericsson P990i: a práce bude zábavou (velký test)

Nový komunikátor Sony Ericssonu má obrovský dotykový displej, plnohodnotnou QWERTY klávesnici, běžnou klávesnici na flipu, 2Mpx fotoaparát, podporu sítí 3G, slot pro paměťové karty, 62 MB vnitřní paměti a hlavně operační systém Symbian s platformou UIQ. Přečtěte si mimořádně podrobnou recenzi tohoto nejen pracovního nástroje. 10× video!

Vyzvánění: stále bez profilů

Se Sony Ericssonem P990i se dovoláte v sítích GSM třech pásem (900, 1800, 1900 MHz) a v síti UMTS (2100 MHz), ve které je možné využívat i videohovory. K tomuto účelu je VGA kamera na přední straně nad displejem. Videohovor jsem vyzkoušel a funguje bez problémů. Při otevření krytky na zadní straně se automaticky začne promítat obraz z hlavního fotoaparátu. Jedním stiskem tlačítka můžete vysílání obrazu druhé straně zakázat.

 Prostředí pro 3G hovory

S kvalitou a hlasitostí zvuku při telefonování jsem spokojen, a to i v režimu hlasitého handsfree. Hlasitost lze během hovoru regulovat kolečkem Jog Dial. Také zvuku vyzvánění nemám, co bych vytknul. V nabídce nastavení zvuků mě však zarazila přítomnost ekvalizéru. Člověk by si myslel, že se jím nastavují vlastnosti vyzváněcího zvuku, ale platí pouze pro přehrávač hudby.

 Nabídka nastavení zvuků

Vyzvánění může být polyfonní nebo v podobě MP3 souboru. Libovolný zvuk můžete přiřadit také oznámení příchozí zprávy, e-mailu nebo připomínky. Specifickou vyzváněcí melodii můžete nastavit všem kontaktům v seznamu, ale kupodivu ne skupinám. Do skupin sice můžete své kontakty rozřadit, ale kromě zpřehlednění adresáře a posílání hromadných zprávy vám to nic jiného nepřinese. Skupinám nepřiřadíte vyzvánění, obrázek a nelze podle nich filtrovat hovoru (k tomu je potřeba vytvořit zvláštní seznam). Co mi v telefonu hodně chybí, stejně jako u předchůdce, jsou vyzváněcí profily. Kdo se bez nich neobejde, ten si musí dokoupit příslušnou aplikaci. Ostatní si musí vystačit s možností přepnutí do tichého režimu – podržením křížku nebo tlačítka C, případně v kontextové nabídce. Je praktické, že se při přepnutí do tichého režimu aktivují vibrace (lze nastavit).

Při vyzvánění můžete telefon ztlumit, hovor přijmout nebo odmítnout. K příjmu a zavěšení hovoru nelze využít flip. Pokud hovor zamítnete, telefon se hned chytře zeptá, zda má vytvořit upomínku pro pozdější volání zamítnutého čísla. Jestli vám nebude vyhovovat standardně navržená hodina poté, zvolíte si jiný čas a můžete být klidní, že se nezapomenete ozvat.

Telefonní seznam: nemusíte přepisovat vizitky

Kapacita telefonního seznamu je omezena pouze celkovou sdílenou pamětí. Ke každému jménu lze přiřadit 27 položek. V zavřeném stavu uvidíte pět kontaktů pod sebou, v otevřeném devět. Pokud flip s otevřeným adresářem otevřete, zůstane otevřený na příslušném jméně i po odklopení flipu. Takto ostatně fungují i ostatní funkce telefonu.

  
Telefonní seznam • zadávání nového kontaktu • prohlížení kontaktu

U vybraného kontaktu vidíte telefonní číslo a mezi dalšími uloženými čísly ke kontaktu můžete vybírat horizontálním posunem (navigační klávesou nebo tapnutím perem na šipku). Vyhledávat lze postupným psaním jména, při podržení písmena (nebo čísla na flipu) se dostanete z pohotovostního režimu přímo na příslušené písmeno v adresáři. Devět nejoblíbenějších čísel můžete přiřadit jednotlivým číselným tlačítkům klávesnice na flipu. Pak stačí krátce stisknout příslušené číslo a zvolit Volat.

Při náhledu na kontakt (a třeba také při prohlížení zpráv nebo při volání) se zobrazí fotografie přiřazená ke kontaktu. při prohlížení nebo zadávání nového kontaktu máte k dispozici čtyři záložky, do kterých jsou přehledně rozřazeny všechny údaje.

  
Adresář při zavřeném flipu • náhled na kontakt

K dispozici je samozřejmě také hlasové vytáčení. Po chvilce používání Nokie N70 jsem si zvykl na funkci rozpoznávání hlasu a mrzí mě, že Sony Ericsson tuto funkci neokoukal. Ke každému číslu tak musíte namlouvat jmenovku. Hlasem můžete také hovory přijímat, ale žádné další pokročilé ovládání funkcí hlasem přístroj nemá.

Pokud neradi přepisujete vizitky, oceníte novou funkci pro skenování vizitek, kterou najdete ve složce Kancelář. Stačí vzít vizitku do levé ruky, telefon do pravé a vizitku jím vyfotografovat. Telefon rozezná texty na vizitce a pokusí se uhádnout, co který znamená. V případě mé vizitky se mu to povedlo velmi dobře – jméno, příjmení, funkci, telefon do práce, mobil, e-mail, internetovou adresu zařadil správně. Do názvu firmy však připojil ještě text rozeznaný z grafického loga. Jednotlivé položky telefon automaticky přidá na novou kartu do adresáře a do pole poznámky vloží veškerý text, který na vizitce rozeznal. Na místo fotografie pak umístí obrázek vizitky. Praktické, ale podle předpokladů má telefon s mnoha vizitkami velké problémy. Především grafické prvky s vnořenými texty mu dělají problémy.


Aplikace pro skenování vizitek • v mém případě proběhlo čtení vizitky docela dobře (číslo mobilu jsem si poté změnil, abych ho tu nevystavoval)


Další kapitola - zprávy, e-maily, kancelářské funkce

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Huawei P9, Nokia N80, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson P990i, Pěkná řádka, Okolní rámeček, Běžný průměr, Užitečný správce, Práce, Eri, Zavřený flip, Světélko, Velký, Son, Horní pruh, Běžný dokument, Běžný režim