Sony Ericsson prodal méně mobilů, přesto nemusí zoufat

Sony Ericsson mezi prvními zveřejňuje finanční a hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2011. Tradičně prodejně slabší první kvartál se podepsal na počtu prodaných mobilů, provozní zisk činil 19 milionů eur. Čistý zisk společnosti však proti minulému čtvrtletí vzrostl o tři na 11 milionů eur. Meziročně vykazuje společnost pokles čistého zisku ve výši 10 milionů eur, hlavním důvodem je skončení čerpání daňových benefitů.

Společnost v prvním čtvrtletí 2011 distribuovala celkem 8,1 milionu kusů mobilních telefonů, což je zhruba o čtvrtinu méně než v posledních třech měsících loňského roku, a na tržbách inkasovala 1,145 miliardy eur. Přitom ze dvou třetin se na tržbách podílely příjmy z chytrých telefonů, a smartphony tak meziročně zdvojnásobily svůj podíl na tržbách. Sony Ericsson nyní sklízí ovoce strategie, ve které se zaměřil hlavně na smartphony s Androidem.

Vlivem poklesu prodaných telefonů bez operačního systému a nástupu smartphonů, které výrobce může prodat s vyšší marží, se podařilo Sony Ericssonu zvýšit průměrný příjem z jednoho prodaného mobilu ze 136 v minulém čtvrtletí na 141 euro. V aktuálním čtvrtletí společnost předpovídá mírný nárůst počtu prodaných kusů, svůj podíl na trhu smartphonů odhaduje na 5 %. Výrobce sází na úspěch modelů Xperia Arc a Play a poukazuje na problémy s dodávkami komponent vlivem japonské katastrofy. To by mohlo být další indicií, že novinek Xperia Neo a Pro se nejspíš dočkáme až ve třetím čtvrtletí.

Diskuze (18) Další článek: Nové běžecké hodinky od Garminu dostaly dotykový displej

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , MOBI, Pro +, Průměrný příjem, Son, Pře, Eri, Mobil