Sony Ericsson ROB-1: Bluetooth kamera, která vidí za roh

Sony Ericsson představil dálkově ovládanou, pojízdnou minikameru, kterou lze ovládat mobilním telefonem prostřednictvím Bluetooth. Informace o novém bláznivém příslušenství i živé fotografie naleznete v článku.

Sony Ericsson představil na CeBITu nové, trochu bláznivé, příslušenství. Jistě si vzpomínáte na malé autíčko, které se prostřednictvím Bluetooth dalo dálkově ovládat mobilním telefonem. Nyní šel Sony Ericsson ještě dál a takto ovládat můžete pohyblivou kameru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kamera ROB-1 na oficiálních obrázcích

Jezdím a koukám

Kamera je unikátní nejen z hlediska funkčního, ale také díky zajímavému designu. Jedná se o bílou kouli s průměrem přibližně 20 cm, která má po obvodu černý pruh. Po jeho stranách jsou pryžové pásy, které jsou poháněny a tvoří tak velká hnací kola. Aby se tělo přístroje neprotáčelo na místě, je zapřeno malým kolečkem na odklápěcí nožce. Hnací kola jsou poháněna zvlášť a umožňují tak zatáčení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pod zatmaveným krycím plexisklem je ukryta kamera, respektive fotoaparát. Je zvláštní, že o jeho rozlišení se nezmiňují žádné tiskové materiály a tuto informaci nám nebyla schopna poskytnout ani hosteska, která kameru předváděla. Dá se tedy předpokládat, že se jedná o fotoaparát s rozlišením nejvýše VGA, vyšším rozlišením by se výrobce jistě pochlubil. Kamerou je možné vertikálně pohybovat v rozmezí 90°.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro přisvětlení snímané scény slouží čtveřice vysoce svítivých diod. V přístroji je také paměť, prozatím neznámé kapacity, do které je možné nahrávat pořízené obrázky. Pomocí USB kabelu je pak rychle můžete přenést do počítače. Samozřejmostí je možnost okamžitého přenosu pořízených snímků do telefonu prostřednictvím Bluetooth.

Jak se dá využít Bluetooth

Kamera se pohodlně ovládá joystickem telefonu, spojení přitom zajišťuje Bluetooth. O možnost připojení kamery nepřijdou ani majitelé komunikátorů P900/P910, kteří mohou kameru ovládat dotykovým perem pomocí speciální aplikace. Na displeji vždy vidíte snímanou scénu a v libovolném okamžiku můžete stisknout spoušť a zaměřený objekt vyfotografovat. Výrobce uvádí, že je kameru možné ovládat na vzdálenost až padesáti metrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podobně jako v případě autíčka, nelze považovat kameru ROB-1 za nic jiného, než hračku pro techniku milující jedince. Jistě se zalíbí mnohým výrostkům, kteří by s kamerou rádi zajížděli slečnám pod sukně. Nejedná se o žádný koncept, prodávat se začne ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Cena zatím nebyla stanovena.

Diskuze (18) Další článek: CeBIT: Samsung představil čtyři nové smartphony

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Sukně, Son, Blue, Kter, Kamera, Bluetoot, Roh, BLU, Eri