Sony Ericsson S700i: delší zkušenosti

Před více než měsícem se na našem trhu objevil nový zázrak mobilní komunikace. Má všechno, co má skvělý mobil mít, a elegance mu také neschází. Po měsíci používání vám přinášíme další zkušenosti a postřehy.
Kapitoly článku

Psát textovky je dřina

Jak již bylo napsáno v recenzi, funkční klávesy jsou parádní. Nemám k nim žádnou výtku a používal jsem je celou dobu s chutí a radostí. Totéž se ovšem nedá říci o numerické části klávesnice. Myslel jsem si, že počáteční odpor k ní se za několik týdnů zlomí, ale opak byl pravdou. Přátelé ode mě přestali dostávat SMS zprávy, protože mi psaní přišlo vzhledem k zapadlým a od sebe značně vzdáleným tlačítkům nepohodlné. Orientaci poslepu mi ztěžovala tlačítka pro přístup k internetu a vypínání v páté řadě. Navíc měl telefon při psaní tendenci převažovat se dopředu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je velice kvalitní, ale pro psaní textovek méně pohodlná

Je tu ale i několik věcí, které se opět povedly a stojí rozhodně za zmínku. Telefon například perfektně využívá své největší přednosti, kterou je displej. Poslaná zpráva musí být opravdu dlouhá, aby se na něj nevešla. Slovník T9 je také velice příjemně řešen zobrazováním náhradního slova hned vedle kurzoru. Navíc díky velikosti obrazovky se může zobrazit i více nabízených slov než jedno a vy si pak můžete velice pohodlně vybrat to, které potřebujete. Avšak výběr musí proběhnout pomocí funkčních kláves, které jsou nejen poněkud dál, ale i o centimetr výš. Při psaní to chce mít hodně trénovaný palec, hodně se naběhá.

Při telefonování žádné problémy nejsou, snad jen vyšší hmotnost vám dříve unaví ruku. Telefon není třeba rozevírat, hovor lze uskutečnit i v zavřeném stavu – mikrofon je umístěn na dolní hraně horní části telefonu.

Kam se hrabe televize

Přichází na řadu displej a zde budu velmi chválit. Ani po měsíci práce s tímto telefonem mě nijak neomrzel. Je to něco úžasného. Z hlediska obrazových vlastností by na našem trhu jen těžko hledal konkurenci. A navíc, ani pod září slunce a několika typů silného umělého osvětlení neztratil nic na své čitelnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je jedním slovem: brilantní

Ještě více mě překvapila spotřeba baterie, která byla průměrná, což u telefonu s těmito parametry může být trochu neočekávané. Je sice pravda, že nemohu potvrdit výrobcem udávaných 300 hodin, protože jsem nemohl nechat tak dlouhou dobu telefon netknutý. Každopádně jsem jej nemusel nabíjet více než dvakrát týdně i při velkém provozu.

   
Displej v pohotovosním režimu a hlavní nabídka (klikněte pro větší obrázek)

Jedna věc mi ovšem pila krev. Displej po jisté chvíli sníží svou intenzitu svítivosti. Nepřejde však ještě k zobrazení spořiče, a je proto vidět stále zvolené menu. Pokud chci v tomto stavu položku potvrdit, pak musím zmáčknout tlačítko dvakrát. Nejdříve k plnému rozsvícení obrazovky a následně k výběru funkce z nabídky, kterou požaduji. Maličkost, ale působí velmi rušivě.

A jdeme dovnitř

Softwarové chyby se u tohoto telefonu hledají opravdu je stěží. Vyžaduje to opravdu velké úsilí, a když už něco najdete, pak nad tím několik hodin přemýšlíte a nakonec si stejně řeknete, že to zase tak špatné není. Nicméně nikdo není dokonalý. Což Sony Ericsson dokazuje na adresáři. Paměť na 500 záznamů (nikoli jmen!) se mi zdá poněkud málo na telefon těchto parametrů.

   
Telefonní seznam • kontextová nabídka u jména • detail kontaktu • přiřazený obrázek 

K ostatním funkcím jako je psaní zpráv nebo organizace času nemám zvláštní připomínky. Není v podstatě co kritizovat. O možnostech a parametrech se více dozvíte v recenzi.

Maticové menu, které je nádherně graficky vyvedené, je trošku pomalé, což mi z něj kazilo dojem. Z funkcí v nabídce nastavení mi chyběla především větší možnost personifikace. Jde-li o stylový telefon, pak bych si například sám rád nastavil pozadí v různých sekcích nabídky a obrázky roztáhl na celý displej. Zde je pouze možnost nastavení tapety, kterých je v základní výbavě zoufale málo. Hodila by se také změna velikosti či stylu písma.

   
Hlavní nabídka • barvu si můžete zvolit z několika předchystaných schémat

Editor obrázků, který v telefonu můžete najít je určen pouze pro nižšší rozlišení, což mi přijde trochu nelogické. Osobně bych preferoval spíše možnost vytvoření obrázku v nejvyšším možném rozlišení a následně jeho upravení a zmenšení. A navíc editor video nenajdete vůbec.

K samotnému fotoaparátu nemám výhrady. Oceňuji focení naležato, možnosti nastavení a vynikající kvalitu snímků. Více se můžete dočíst v článku věnovaném pouze fotoaparátu.

Střípky a drobnosti, které mě (ne)potěšily

Multimediální hračkou, která se Sony Ericssonu velice povedla, je rádio s krásně čistým zvukem. Ladění stanic je velice rychlé a přesné.

I já jsem podlehl kouzlu javových her na mobilních telefonech a nutno uznat, že start těchto aplikací je u tohoto modelu velice rychlý. Velmi mě zaujala standardně dodávaná hra Super Real Time Tennis. Je velmi propracovaná, ale zdá se mi poněkud obtížná.

  
Nabídka her: obzvlášť tenis je velmi povedený

Trochu jsem měl strach o koncovky nabíječky a handsfree, které jsou přichytávány k telefonu plastovými zobáčky. Obávám se, že se časem ochodí.

Byl jsem přímo unesen kapacitou telefonu, která je ještě doplněna o přídavné karty. A za 32 MB kartu v základní výbavě by se nemusel stydět žádný digitální fotoaparát, natož pak mobil. Avšak její netradiční typ Memory Stick Duo se mi zdál trošku nešťastný. Je k ní sice standardně dodávána i redukce, ale přesto bych uvítal spíše některý z tradičních typů, do telefonu by se jistě vyšel.

Komunikace telefonu s počítačem se mi zdála s dodávaným softwarem naprosto přirozená a intuitivní. Zde jsem na žádný zásadní problém nenarazil.

Suma sumárum

I přes drobné nedostatky, je tento telefon jedním z nejlepších na trhu. Funkce, kterými přímo hýří, displej a povedené designové zpracování ho jednoznačně řadí do nejvyšší kategorie telefonů. Dobrý dojem kazí možná až přehnaně vysoká cena. Ale kdo vyžaduje prvotřídní kvalitu a zároveň chce být stylový, nebude vynaložené investice litovat.

Na velikost a váhu se dá zvyknout docela snadno. Velmi by telefonu slušel operační systém, spokojit se tak musíte jen se základní funkční nabídkou a přivyknout možnostem, které nabízí. Nemusíte se ale bát, že by vám nestačily. Je to prostě jeden z těch mobilů, kterých se po napsání recenze jen těžko vzdáváte, všechny další s ním pak srovnáváte a říkáte si, že model S700i byl lepší.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson S700i, DEL, Ničitel, Zkušenost, Son, Poslaná zpráva, Eri, Velké úsilí, Vysoké riziko, Skvělá myšlenka