Sony Ericsson Satio: čerstvý vítr (test)

Nový operační systém, 12 megapixelů, dotykový displej. Sony Ericssonu se vytýkal nedostatek inovací, Satio to má všechno změnit k lepšímu.

Hlavní klady: 

  • rozměrný a jemný 3,5" displej
  • rychlé uživatelské prostředí plně optimalizované na ovládání prsty 
  • podpora Flash ve webovém prohlížeči 
  • rozměrný širokoúhlý displej s opravdovým zážitkem ze sledování videa či prohlížení obrázků
  • akcelerometr poslouží nejen k hraní pohybových her, ale svižně přetáčí orientaci obsahu displeje
  • 12 Mpix snímky jsou velmi povedené, při nedostatku světla se bude hodit xenonový blesk
  • stavová dioda na horní hraně
  • kvalita přehrávání hudby a videa
  • bohatá výbava základního balení včetně 16GB microSDHC nebo koženého pouzdra

Hlavní zápory:

  • licence kancelářských balíků a PDF prohlížeče jsou pouze trial, plné verze se musí zakoupit
  • otisky prstů jsou patrné na krytech i displeji telefonu, hadřík je nutností
  • horší viditelnost displeje na přímém slunci
  • tužší jezdec na zamykání klávesnice
  • konektor handsfree směřuje nahoru, odemknutí displeje při přehrávání hudby bude noční můra
  • stále konektor FastPort, vlajkové multimediální lodi by se hodil jeden ze standardizovaných konektorů
  • 3,5mm konektor jack zůstal opomenut
Se Sony Ericssonem Satio jsme se setkali již v únoru, tehdy jen pod koncepčním názvem Idou. Skici byly nahrazeny reálnými proporcemi a funkcemi a o pár měsíců později dostalo zařízení nové prodejní označení Satio. Model je to vskutku unikátní, nehledě na nádherné designové křivky a použité materiály je to první Sony Ericsson s operačním systémem Symbian S60. Vůbec poprvé se současně objevuje odnož hlavní smartphone řady (v našem případě XPERIA), která rozhodně nestojí v pozadí. Seznamte se Sony Ericssonem Satio, s modelem, kterému kromě číselného označení nechybí po funkční stránce téměř nic.

Sony Ericsson U1 Satio
Sony Ericsson U1 Satio První 12MPx fotomobil se jmenuje Sony Ericsson Satio a je to zároveň první telefon výrobce se systémem Symbian S60, konkrétně ve verzi 5th Edition. Za bohatou multimediální a softwarovou výbavou mobilu nezaostává ani výbava datová. rozměry a hmotnost: 112 × 55 × 13 mm, 126 g
displej: 3,5'', aktivní TFT, 360 × 640, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: Fast Port, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi, TV-out
paměť: 128 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 000 mAh, procesor: Cortex-A8 600 MHz
operační systém: Symbian S60 5th Edition
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 12MPx (4 000 × 3 000), video (640 × 480), autofocus, xenonový blesk, aktivní krytka
85 %
(12. místo z 1190)
katalog info výrobce
cena: 14 680 Kč (koupit)

Boční hrana není neznámou

Sony Ericsson Satio je na poměry normálních telefonů nadprůměrný přístroj, jeho rozměry činí 112 × 55 × 13 mm. Plastové kryty obepínají celý telefon, který je jednolitý až na masivní krytku fotoaparátu z kartáčovaného kovu na zadní straně. Čelu přístroje jednoznačné vévodí 3,5" displej s rozlišením 360 × 640 bodů, který je zarovnán s okolním povrchem. Má velmi jemný rastr a je radost se na něj dívat. Displej je samozřejmě dotykový, pokud mohu opět srovnat s X1 tak je na něj potřeba vynaložit o něco více síly při stisku, to proto, že je rezistivní. Nad displejem nalezneme mimo reproduktoru čidlo pro regulaci jasu a kamerku pro videohovory, vlevo nad displejem se ještě doslova ukrývá snímač přiblížení. To aby jste v průběhu hovoru uchem nic nestiskli. Na přímém slunci je displej málo čitelný, škoda, že Sony Ericsson neuvažoval nad umístěním antireflexní vrstvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Velice oceňuji přínos stavové diody, dokáže upozornit zeleně na zmeškanou událost (hovor blikání, zpráva trvalý svit), při vybité baterii červeně bliká, u nabíjení stejnou barvou svítí. Přední strana byla osazena i třemi hardwarovými klávesami. Obligátní sluchátka ponechme stranou, snad jen mohu zmínit to, že zelené otevírá dialpad (numerickou klávesnici telefonu) a červené vás vrátí na úvodní obrazovku. Prostřední klávesa slouží pro vstup do menu, které je buď ve formě matice 12 ikon nebo jako seznam. Jejím podržením se zobrazí běžící aplikace, zde mi však chybí přímé tlačítko k ukončení zvoleného programu. Najetí prstem, delší podržení a zvolení „ukončit“ z kontextové nabídky není zrovna to nejchytřejší řešení. Dále chybí jakákoliv informace o aktuálním vytížení RAM, nezbývá tedy než doinstalovat potřebné aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na horní hraně přístroje nalezneme zapuštěné zapínací tlačítko, které mj. dokáže zobrazit nabídku s nastavením profilů, flight módu či zámku telefonu. Pro odemknutí telefonu slouží jezdec na levém boku přístroje, který reaguje velmi spolehlivě. Na druhou stranu je velmi tuhý. Při chycení telefonu pravou rukou jej můžete dobře odemknout prostředníčkem. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na levém boku je dále umístěn konektor FastPort, je škoda, že výrobce nepoužil standardizované microUSB, jak v minulosti sliboval. Na druhou stranu je u sklaních příznivců značky zaručena kompatibilita se starším příslušenstvím. Sony Ericsson chce bezesporu dostat ke smartphonům i ty, kteří dosud telefon s dotykovým displejem neměli, a Satio je ideálním vzorem. Pod konektorem je ještě umístěna záslepka pro paměťové karty MicroSD. V základu je připravena 16GB karta, úložného prostoru je tedy více než dostatek. Je zde připraven i režim bezpečného vyjmutí karty, kde ji softwarově odpojíte ze systému a pak ji můžete bez problémů s případným crashem aplikací vytáhnout. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pravý bok mi připomíná spíš exkurs mezi fotografické CyberShoty, najdeme zde totiž tlačítka pro regulaci hlasitosti, klávesu Play, rychlé přepnutí mezi natáčením videa a focením a také spoušť fotoaparátu. Ještě jsem nezmínil, že pod aktivní krytkou na zadní straně, která na jinak standardních rozměrech telefonu dělá znatelnou nerovnost, se nachází 12 Mpix fotoaparát. Protože nemůžeme jeden z prvních 12Mpix fotomobilů (prvenství na trhu nemá) jen tak lehce odbýt, necháme si popis fotografického prostředí a výsledných snímků dále do recenze. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Spodní hrana nabídne místo k provlečení poutka, ale nejvíce se podle záměrů výrobce hodí umístit zde stylus. Jistě jste si všimli, že v těle přístroje se pro něj místo nenašlo, proto může viset na poutku. Řešení je to šťastné i nešťastné zároveň. Stylus je malý, velikostně mi připomíná lesk na rty, čekal jsem, že bude alespoň teleskopický ale nestalo se tak. Na druhou stranu je operační systém Symbian S60 natolik připravený na dotyky prstů, že nebude ani potřeba. Spolu s dotyky je zde jedna nepříjemná vlastnosti, nejen displej ale i kryty jsou náchylné na otisky prstů, proto tedy doporučuji nosit telefon v pouzdře a nosit s sebou čistící hadřík, v základním balení však žádný nenajdete. Na jednu stranu to možná bude jen černými kryty telefonu, uvidíme jaké to bude u jiných barevných variant – v prodeji bude ještě stříbrná a bordó. 

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson Satio, Standardní rozměr, Vybrané video, Vestavěná podpora, Kvalitní kodek, Černý kryt, Kvalitní záznam, Test, Můra, Automatický zámek, Základní mott, Čerstvý vítr, Bohatá výbava, Nepříjemná vlastnost, Foukání, Kvalita těch, Boční hrana, Vítr