Sony Ericsson T290: levná pracovní síla (test)

Sony Ericsson T290 je malý elegantní telefon s barevným displejem. Prodává se za cenu pod třemi tisíci korunami. Přesto ve výbavě najdeme vícepoložkový adresář, upomínky, podporu MMS nebo e-mailový klient. Poměr ceny a výkonu je proto velmi zajímavý.
Kapitoly článku

Neobratná klávesnice

Hlavním ovládacím prvkem klávesnice je čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Přestože je poměrně malá, její ovládání mi nečinilo žádné potíže. Stejně tak hlavní ovládací klávesy Yes a No jsou dobře ovladatelné a přístupné. Kontextové a korekční tlačítko je však velmi malé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní ovládací klávesa se dobře ovládá, numerická klávesnice už hůře

Numerická část klávesnice je tvořena samostatnými tlačítky. Ta jsou malá a až příliš vystouplá nad okolní povrch a proto se docela viklají. Mezery mezi tlačítky jsou úzké a stisk potřebný ke stlačení poměrně velký. Tyto vlastnosti příliš lichotivě nezní, na klávesnici se však dá zvyknout. Stisk vždy doprovází cvaknutí, které vás ujistí o provedené volbě.

Podsvětlení popisku tlačítek je zelené a dostatečně silné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou vystouplá až příliš • zelené podsvícení je jednou z mála změn oproti modelu T230

Telefonování a zprávy

Zvuk při telefonování je na uspokojivé úrovni kvality i hlasitosti. U novinky můžete po vstupu do kontextové nabídky při probíhajícím hovoru aktivovat hlasité handsfree, což u předchozího modelu T230 nebylo možné. Při vyzvánění se telefon ohlásí melodií s dvaatřiceti hlasy nebo vibracemi. Vyzváněcí profily k dispozici nejsou, telefon je však možné rychle ztlumit podržením klávesy C.

V telefonním seznamu je vyhrazeno 250 míst pro telefonní čísla. Ke jménu můžete přiřadit až tři čísla a pak také jeden e-mail. K jednotlivým telefonním číslům máte možnost přiřadit obrázek nebo specifickou vyzváněcí melodii. Vyhledávání v seznamu je možné pouze podle prvního znaku. Ke kontaktům se rychle dostanete stiskem kteréhokoli z vertikálních tlačítek navigační klávesy.


Vyhledávání v seznamu • náhled na jméno • editace kontaktu

Při psaní zpráv můžete využít slovníku T9 nebo zrychlené volby znaků pomocí bočních tlačítek. Při současném stisku numerické klávesy a spodního bočního tlačítka napíšete rovnou druhé písmeno a s horním třetí. Sice musíte použít obě ruce, ale při troše cviku je takové psaní rychlejší než s T9. Brzdit vás však bude samotný telefon. Pokud zadáte znaky rychleji, budou se na displeji postupně vypisovat se zpožděním. Horlivým pisálkům proto nemohu telefon doporučit.


Nabídka zpráv • psaní textovky malým.. • ..a velkým písmem

Slovník T9 píše bez české diakritiky. Odpočet znaků začne až při posledních dvaceti zbývajících znacích. Kromě textových zpráv můžete posílat také multimediální zprávy a e-maily.

 
Tvorba multimediální zprávy • nabídka e-mailového klienta

Práce a zábava

Přestože se telefon řadí mezi low-endy, najdeme v něm i několik zajímavých doplňkových funkcí. Předně jsou to jednoduché upomínky, které alespoň částečně nahrazují klasický kalendář. Zadat jim můžete kromě data, času a textového popisku také ikonu a předstih připomenutí.

 
Seznam upomínek • výběr ikony události • nastavení připomenutí

Další užitečnou funkcí je budík. Na výběr zde máte rovnou dva – buď s každodenním opakováním nebo samostatný. Při výpočtech pomůže kalkulačka, při měření času stopky nebo odpočet.

 
Budík • kalkulačka • stopky

V nabídce galerie obrázků a zvuků najdete také aplikaci pro záznam zvuku. Takto zaznamenaný zvuk může posloužit jako hlasová poznámka, ale také jako vyzváněcí melodie. Svoji vlastní melodii si můžete také vytvořit pomocí jednoduchého skladatele. Nabídka od výrobce je poměrně chudá, nabízí pouze dvanáct melodií. Zvuk SMS zprávy je přitom tradičně omezen pouze na ticho, cvaknutí nebo strohé dvojité pípnutí.

 
Skladatel melodií • nahrávání zvuku • nabídka upozornění na zprávu je velmi chudá

V telefonu dále najdeme wap, kterému data dodá GPRS třídy 4. K dispozici jsou také dvě hry, které se neliší od nabídky v předchozím modelu. Podpora Javy bohužel chybí, Sony Ericsson se u tohoto modelu zatím neodpoutal od Mophunu.

  
Nabídka wapu • vestavěné hry jsou poměrně zábavné 

Příliš málo nového

Sony Ericsson T290 je jen mírně vylepšený model T230. Plnohodnotný nástupce by měl přinést rozhodně více inovací. U modelu T290 jsou to jen jiné barvy krytů a odlišný firmware, který změnil v podstatě jen schémata uživatelského prostředí a přidal funkci hlasitého odposlechu. Kolegové ze serveru SEMania zjistili, že nový firmware je také rychlejší než původní, což je docela podstatný přínos. Přesto je právě rychlost telefonu jednou z jeho největších slabin.

 

Konkurenci má model T290 poměrně velkou, levných telefonů s barevným displejem přibývá. Asi nejvíce bude bojovat se Siemensem A65 a Nokiemi 2600 a 3100. Sony Ericsson vyráží do boje se stále osobitým designem a poměrně bohatou nabídkou.

 

Tip: přečtěte si o testovaném telefonu z jiného pohledu v recenzi serveru SEMania.

Podrobné informace o telefonu najdete v katalogu mobilů.

Plusy a minusy

+ malé rozměry a hmotnost
+ barevný displej
+ slušná výbava vzhledem k ceně

- malé rozlišení displeje
- pomalé reakce
- chybí Java


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Zelené podsvícení, Son, Plnohodnotný nástupce, Test, Hlasová poznámka, Eri, Přídavný fotoaparát, Pracovní síla, Síl, Síla