Sony Ericsson T300: zkušenosti s digitálním fotoaparátem

Nepravidelný seriál o digitálních fotoaparátech v mobilních telefonech má nový díl. Pečlivě jsme vyzkoušeli Sony Ericsson CommuniCam MCA-25, který můžete použít s mobily T300 a T68i stejné značky. Připravte se na podrobný tříkapitolový článek.
Kapitoly článku

Fotíme

Při fotografování si můžete vybrat, jestli chcete používat průhledový hledáček nebo jestli budete scénu sledovat přímo na displeji. Ačkoli displej telefonu není žádná sláva, dvě stě padesát barev v kombinaci s poměrně hrubým rozlišením má do reality hodně daleko a překreslování je poměrně pomalé, optický hledáček jsem téměř nepoužíval. I když už podruhé uznávám, že rámeček nakreslený v hledáčku hodně pomáhá při kompozici, stoprocentní jistotu máte jen s displejem.

Snímaný obrázek se zobrazuje ve výřezu displeje, pod ním je uvedeno aktuálně nastavené rozlišení a plochu na okraji využívá „teploměr“, který ukazuje zaplnění paměti. Joystick telefonu kromě spouště ovládá také digitální zoom, jehož rozsah závisí na zvoleném rozlišení: u nejvyššího je jen dvojnásobný, u nižších formátů obrázků se dostane na čtyřnásobek, případně i osminásobek původní hodnoty.

Po stisknutí spouště obrázek „zmrzne“ na displeji a fotoaparát se zeptá, zdali jej chcete „Přijmout“ – uložit do paměti. Stisknete ještě jednou joystick nebo tlačítko Yes (volbu bohužel nelze potvrdit spouští na fotoaparátu) a objeví se další menu. Dalším potvrzením obrázek rovnou uložíte.

V této fázi můžete obrázkem také otáčet. Další editace v telefonu už není možná, chcete-li proto obrázek někomu poslat a není ve správné pozici, otočte jej nyní. Snímek lze bez uložení rovnou z fotoaparátu poslat jako MMS nebo elektronickou poštou.

Paměť?

Fotoaparát používá formát JPEG, nenabízí však volbu kvality obrázků, můžete si vybrat jen mezi čtyřmi rozlišeními:

  • 640 x 480:  velikost snímku je kolem 50 kB (do paměti fotoaparátu se jich vejde asi 10)
  • 320 x 240: velikost kolem 16 kB (21 snímků do paměti)
  • 160 x 120: velikost kolem 8 kB (73 snímků do paměti)
  • 80 x 60: velikost kolem 4 kB (147 snímků do paměti)

V možnostech fotoaparátu je také nastavení vyvážení bílé. Tuto volbu doporučuji mít neustále aktivní, ve skutečnosti jde totiž spíše o automatické vylepšení expozice, které z obrázků dokáže poměrně dobře vytáhnout světla a stíny.

Novinkou v MCA-25 oproti předchozím modelům jsou efekty: různé objekty, například srdíčka, poletující přes vyfocený obrázek, nejrůznější rámy, ale i digitální znetvořující a deformující efekty. Musíte si je ale vybrat před pořízením snímku, do obrázků je nelze přidat dodatečně a podobně nelze efekty ze snímků už nijak odstranit. Sony Ericsson na svých stránkách upozorňuje, že efekty nelze použít s modelem T68i, při testování jsem se ale nesetkal s žádnými problémy.

 
 
Ukázky některých efektů 

Dobrý tip: pro další efekty se podívejte na zahraniční web 3GMobile.

Přenos do počítače je nadlouho

Máme vyfoceno, obrázky jsou v paměti fotoaparátu, kde však nemohou zůstat věčně. Abyste je dostali do počítače, musíte je nejprve zkopírovat nebo přesunout do paměti mobilu. Ale ačkoli smazání obrázků z paměti lze provést hromadně, přesouvání a kopírování je možné jen po jednotlivých snímcích. Docela dlouho trvá samotné ukládání snímků do fotoaparátu při focení (u nejvyššího rozlišení téměř 10 sekund ) a nyní ještě musíte věnovat čas tomu, abyste obrázky dostali do paměti telefonu. Přidejte si až půl minuty na každý snímek.


Práce se standardním konektorem Sony Ericssonu
vyžaduje sílu ... a nesmíte se bát ji použít

Z paměti mobilu, kde se snímky objeví v menu Vlastní obrázky, můžete fotografie opět poslat v MMS nebo e-mailem. Navíc ale můžete využít i infraport a u Sony Ericssonu T68i také Bluetooth (nezkoušel jsem). U tohoto telefonu ale musíte před posíláním obrázku přes infraport odejmout fotoaparát, jinak mobil tuto volbu nenabídne. U T300 lze přes infraport posílat snímky i se současně připojeným fotoaparátem.

Dostat obrázky do počítače je poměrně zdlouhavá záležitost, na druhou stranu mám ale stále v paměti digitální fotoaparát k Nokiím, které tuto možnost standardně vůbec nenabízejí. Sony Ericsson má proto body navíc, ve srovnání však rozhodně vede Siemens, kde je práce s obrázky velmi rychlá.

Přímo v mobilním telefonu můžete nafocené obrázky použít jako tapetu nebo spořič displeje, lze je také přiřadit ke kontaktu v adresáři.

Kvalita obrázků

Snímky ze Sony Ericssonu CommuniCam MCA-25 jsou velice dobré. Výsledky opět nemá moc smysl srovnávat s jednoúčelovými digitálními fotoaparáty, při porovnání s ostatními fotomobily však Sony Ericsson řadím na první příčku. Obrázky nejsou zkreslené, mají v rámci možností dostatek detailů, jsou použitelné i pro prezentace na amatérských webových stránkách.

Stejně jako u jiných fotomobilů ale i zde platí: čím budou lepší světelné podmínky, tím budou lepší i obrázky. V tmavším prostředí zkrátka počítejte se snímky, které budou velmi, často až nepoužitelně zaneřáděny šumem. Vůbec mě také nepřesvědčil digitální zoom. Pokud můžete, raději místo použití zoomu udělejte pár kroků dopředu.


V poslední kapitole najdete ukázky snímků, zhodnocení a přehled parametrů.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, F +, Digit, Eri, Son, Nastavené rozlišení, Zkušenost, Foto, Digitální fotoaparát, Digital