Sony Ericsson T610: královské reggae! (velký test)

Nový model T610 přichází, aby nahradil stárnoucí T68i. Do boje nastupuje s novou koncepcí ovládání, s pořádnou porcí výbavy a příznivou cenou. Zaslouží si post nejvyšší? Bonus: ukázky melodií.

To, že je Sony Ericsson T610 postaven na platformě T68i, potvrdí i pohled do základního balení. To obsahuje v první řadě nabíječku shodnou s T68i, konektor byl totiž zachován a je tedy naprosto stejného typu. Součástí balení je rovněž instalační CD s komunikačním balíkem pro T610, který zahrnuje vše potřebné pro spojení mobilu s počítačem (XTNDConnect PC) a další software pro synchronizaci a správu telefonu. Nechybí ani editor obrázků a MMS studio. V krabici nás taky překvapil kvalitní čistící hadřík, jímž můžete leštit obrovský displej a další partie tohoto krasavce. Rozhodně to bude potřeba. Displej i černý plast okolo je velmi náchylný k zamazání.

 
Detail na reproduktor a konektor, který je shodný s tím, co je v T68i

 
Součástí krabice je čistící hadřík, instalační CD a nabíječka

Hrany letí

Telefon jsme dostali ve stříbrném provedení (Aluminium Haze), místo pod klávesnicí „zkrášluje“ logo T-Mobilu. Mezi další barevné varianty patří červená (Volcanic Red) a modrá (Abyss Blue). Ve stříbrné vypadá vskutku elegantně, hliníkový plášť dodává telefonu i onen typický kovový pach. Hlavní designér Erik Ahlgren dal novému Sony Ericssonu do vínku hranaté tvary. Mobil se nese v lehkém retro stylu, hranaté křivky ale v současnosti letí, můžeme se s nimi setkat i u automobilů – tedy v průmyslovém designu obecně. Spolu s černou částí přístroje okolo rozměrného displeje působí T610 dojmem dálkového ovladače. Alespoň na mě tak působí.

  
Všechny varianty pohromadě

První novinky a změny pozorujeme na klávesnici. Ta působí víc kovově oproti původní umělohmotné, jež je použita u T68i. Nejvýraznější změnou je nepřítomnost typických tlačítek YES a NO, které jsou nahrazeny dvěma funkčními klávesami na způsob Nokií. Novinky v systému ovládání si představíme v další kapitole. Další inovace se odehrála na levém boku přístroje, posuvný jezdec byl nahrazen dvojicí tlačítek s označením plus a mínus. Vedle nich se nachází třetí tlačítko – spoušť integrovaného fotoaparátu. Vpravo pak nalézáme další tlačítko sloužící k rychlému přístupu k WAPu. Centrální joystick s pěti směry zůstal, je ovšem hranatý a s prstem se lépe vede, nehrozí nechtěný pohyb.

  
Klávesy YES a NO vystřídal nový způsob ovládání, joystick zůstal

 
Šoupátko nahradily tlačítka plus a mínus, vedle něj se nechází spoušť, vpravo tlačítko pro WAP

Severská inspirace

Zadní části dominuje čočka foťáčku, která však mohla být hlouběji zapuštěna, to kvůli možnému poškrábání. Nad ní se tyčí zelené kapička (logo) Sony Ericssonu a gumové kolečko, pod nímž se nachází externí anténa. Obsahem balení je rovněž kolečko se zrcátkem, to pokud byste chtěli fotit svůj portrét. Úplně nahoře nalezneme tlačítko pro zapnutí/vypnutí mobilu – rovněž na způsob konkurence z Finska, zde si ale musíme vystačit pouze s touto funkcí, například profily, tak jak je to právě u Nokie, takto přepínat nemůžeme. Dole u konektoru je i očko pro potřeby zavěšení mobilu na krk.

      

Vše je tam, kde má

Konstrukce přístroje je oproti T68i, který při práci docela vrže, naprosto nesrovnatelná. Vše drží na svém místě, kryt baterie je pevný, a to díky kolejničkám, na které se nasunuje a poté vkusně zacvakne. Chce to sice trošku více úsilí, ale výsledek stojí za to. Jistotu a pevnost držení v ruce rovněž zajišťuje gumová podložka na krytu baterie – ta je nalepena zevnitř a drží telefon pohromadě. Ani při zběsilém psaní SMS se nedočkáte jediného zavrzání. Mobil je na bocích vykrojen, tudíž se velmi dobře drží v ruce. Kvalitu zpracování tedy hodnotím na jedničku. Jedinou výtku mám k držení baterie. Při odsunutí krytu nekontrolovatelně odlehne od kontaktů a mobil se vypne. SIM karta je umístěna až pod akumulátorem.

     
Testovaná Twist karta se k designu mobilu vůbec nehodila, ale co se dá dělat, vpravo vidíte způsob jejího uchycení

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8910i, Panasonic GD87, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T310