Sony Ericsson T610: královské reggae! (velký test)

Nový model T610 přichází, aby nahradil stárnoucí T68i. Do boje nastupuje s novou koncepcí ovládání, s pořádnou porcí výbavy a příznivou cenou. Zaslouží si post nejvyšší? Bonus: ukázky melodií.

Jak jsem již uvedl výše, T610 nabízí úplně nový způsob ovládání, který nahrazuje dřívější systém YES – NO. Oproti Sony Ericsson T68i zmizela i kontextová klávesa, její funkce částečně převzala pravá funkční klávesa. Jejím vyvoláním získáte známé funkce jako zapnutí/vypnutí tichého režimu, aktivaci infraportu a Bluetooth, vystavení poznámky či zamknutí kláves. Právě tato operace jde nejrychleji provést zmáčknutím pravého tlačítka a hvězdičky, což také odněkud známe.

To nás naučil Bill

Nový systém ovládání je opravdu jednoduchý a intuitivní. Stačí se řídit popisky pod tlačítky, levou klávesou většinou volíte funkci, pravým otevíráte rozšiřující nastavení – funguje to podobně jako práce s myší ve Windowsech. Dále přibylo tlačítko se zatočenou šipkou, kterým se v nabídce vracíte zpět, resp. o úroveň výše. Podržením se lze dostat zpátky do pohotovostního režimu. Klasické „céčko“ slouží k mazání textu, odstranění položek v seznamu a aktivaci tichého režimu (při podržení). Během hovoru jím můžete vypnout mikrofon. Nebo taky zvuk, když vám někdo volá.

     
Joystick má trošku jiný tvar, telefon dodržuje přísné a čisté rysy, připadá nám jako z německé školy

Nejdůležitějším ovládacím prvkem je bezesporu joystick. Ten funguje stejně jako u ostatních modelů značky. Jak již bylo řečeno, paralelně s křivkami telefonu se nese v hranatém tvaru a zdá se mi uživatelský vstřícnější, ovládá se rozhodně s větší jistotou než například u T68i. Využitím čtveřice postranních směrů se můžete dostat ke klíčovým funkcím. Směrem nahoru k WAPu, směrem doprava do základního menu, směrem dolů do telefonního seznamu a doleva na první pozici ve Vlastním menu. Standardně je tam nastaveno psaní nové SMS zprávy.

Nikdo není dokonalý

Co opravdu nechápu, je nemožnost naprogramovat alespoň tlačítko na pravém boku telefonu, které slouží pro okamžitý přístup k WAPu. Zvlášť když se na to samé místo dostaneme volbou joysticku směrem nahoru. Dvě základní kontextové klávesy mohly být rovněž programovatelné, tak jak je to například u Nokie 7650, která má podobně řešené menu. Další negativum vidím v tom, že není možné měnit profily jinak než zdlouhavou cestou přes menu až do nastavení. Poměrně rychlým způsobem lze pouze aktivovat tichý režim přes nabídku pod pravou kontextovou klávesou.

   
V paměti telefonu naleznete nejrůznější druhy obrázků

Tlačítka plus a mínus, jež nahradila levé boční šoupátko, slouží k regulaci hlasitosti během hovoru, taky k procházení menu a seznamů, k vypnutí vyzvánění příchozího hovoru a k otevření stavového menu v pohotovostním režimu, které nás informuje o datu, zvoleném profilu atp. Oproti T68i zde chybí informace o výdrži baterie. Nesmíme zapomenout na horní tlačítko, budu se ale opakovat, když napíšu, že slouží pouze k zapnutí/vypnutí mobilu a touto funkcí de facto supluje klávesu NO, jež je k nalezení na starších modelech. Způsobů, jak pracovat s telefonem, je víc, než je zvykem, a to díky možnosti dosáhnout určitého efektu použitím různých cest. S žádným jiným telefonem jsem se nikdy tak rychle nesžil.

   
Spoušť foťáčku, tlačítko plus a mínus, nahoře vidíme klávesu ON/OFF

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8910i, Panasonic GD87, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T310