Sony Ericsson T68i: král ještě neumřel (zkušenosti)

Je to více jak rok, co na trůn mobilního království usedl Sony Ericsson T68i. Ve své době nabídl nadprůměrné funkce a poutavý design. Ačkoliv byl ze své pozice již sesazen, zůstává i nadále stylovým telefonem a výkonnou pracovní pomůckou zároveň.
Kapitoly článku

Organizátor

O funkcích v tomto podmenu se nemá význam dlouze rozepisovat. Opakoval bych totiž pouze to, co se můžete dočíst v recenzi, takže jen v krátkosti. Kalendář je proveden dobře. Telefon vás upozorní i při vypnutém mobilu. Chyběla mi ale funkce opakování událostí. U úkolu si nastavíte jen připomenutí, priorita nastavit nelze (i když telefon při čtení úkolu píše Priorita: Normální). Jako poznámku si můžete uložit text o délce asi 255 znaků. Nejsou to sice 3 000 znaků Nokie 7250, ale na druhou stranu je to víc než 50 znaků starších Siemensů. Budík je samozřejmě opakovaný, mimo to si ještě můžete nastavit budík jednorázový. Časovač odpočítává zadaný čas, stopky mají paměť na 9 mezičasů. Kalkulačku priority operací (násobení, dělení) zjevně netíží a do Záznamu kódů si můžete uložit své PINy.
 
Telefon lze k počítači připojit kabelem, přes infraport nebo Bluetooth. Připojení kabelem však nemohu doporučit. Přes neoriginální telefon nekomunikuje, museli byste koupit originální, který však stojí kolem tisíce korun. Vzhledem k ceně už se vyplatí koupit Bluetooth adaptér do USB, který se dá sehnat jen o pár stovek dráž. Výhody tohoto řešení není nutno zdůrazňovat.

Co se nevešlo jinam

Mobil se zajímavým způsobem vypořádává s výměnou SIM. Smažou se vám veškeré zprávy SMS v paměti telefonu a seznam volání. Na tom by nebylo nic divného, kdyby nezůstal seznam odchozích hovorů, resp. jen jeho část. Jejich datum a čas se ale nezachová, zobrazí se jen čas, kdy jste kartu SIM vložili. SIMka se také špatně vytahuje, lidé s více kartami to budou mít těžké. Líbí se mi také možnosti, které se zobrazí po stisknutí klávesy menu v pohotovostním režimu. Můžete odsud na tři minuty zapnout infračervené rozhraní a Bluetooth, nebo se rychle dostat na domovskou stránku WAPu. Datum sice nevidíte na displeji, ale stačí pohnout bočním jezdcem. Zde vidíme (kromě data) aktivní profil a odhadovanou výdrž. Máte-li nastavený budík, rovněž zde bude zobrazen. Dále se dozvíte, jaký je stav GPRS: Nepovoleno (GPRS není nastaveno), GPRS nepřístupná (problémy se sítí). Je-li vše v pořádku, není zde napsáno nic.

Automatický zámek klávesnice se aktivuje přibližně po 20 s nečinnosti. Z menu (z editoru SMS ne) telefon "vyskočí" asi po minutě. Přijde-li vám klasická SMS, musíte klávesy nejprve odemknout. Ovšem přijde-li binární (nastavovací) SMS, klávesy odemykat nemusíte. Vlastně ani nemůžete (odemyká se klávesami C a potvrdit, tedy Yes, nebo joystick), protože onu klávesu C si telefon vyloží, jako že nechcete použít nastavení. Vzhledem k tomu, že při spořiči displeje vidíte jen hodiny, může se lehce stát, že o binární SMS přijdete. Naštěstí ji potřebujete jen při počátečním nastavování. Když jsme u počátečních nastavení, může se zdát komplikované nastavování WAPu či MMS. Vše se totiž provádí "nadvakrát".

Nejprve v menu připojení vytvoříte datový účet, který poté použijte při vytváření profilů WAPu. Teprve tento vytvořený profil poté použijete v nastavení MMS. Podporuje-li vaše karta SIM toolkit, zobrazí se jako první položka v menu Připojení. Telefon za použití systému T9 všude (volitelně vyjma SMS zpráv) píše s diakritikou. V kalendáři to oceníte, v tel. seznamu T9 nejde použít. Problémy však mohou nastat v souvislosti s WAPem. Zadáváte-li ve slovníku slovo na překlad z češtiny, píšete s diakritikou. Ovšem databáze je přizpůsobena "ceskym" výrazům a ne "českým", takže zadané slovo nenajde. Podobně se zachová vyhledávač u autobusového nebo vlakového spojení.

Závěr

Z článku by se mohlo zdát, že Sony Ericsson T68i je telefon plný chyb, vězte však, že je to spíše naopak. Telefon v podstatě nemá žádný závažný nedostatek (jako např. Nokia 7650, která vám při intenzivním používání nevydrží ani jeden den). První týden budete stále objevovat "vychytávky", které vás vždy tak potěší (zejména přecházíte-li z jiné značky), že T68i označíte za dokonalý telefon. Jako příklad za všechny uvedu, že píšete-li se systémem T9, můžete dodatečně měnit velikost písmen (vše malé, první velké, vše velké). Odpadá tedy nutnost mazat a znovu psát celé slovo, jako na jiných telefonech. Toto ocení každý pisatel SMS zpráv. Téměř vždy vám telefon nabídne přesně takové možnosti, které se vám nejvíce hodí a snad byste je ani nečekali.
 
Sony Ericsson před nedávnem vydal model T300, který má s T68 mnoho společného. Výhodou T300 je bezpochyby cena a také foťák, který se dodává v základním balení. Dále nabízí polyfonní vyzvánění a platformu Morphun pro stahování her. Tím ale výhody T300 končí. Dovolím si napsat, že T68i má nesrovnatelně hezčí design. Oproti T300 podporuje Bluetooth, má kalendář a poznámky, navíc má dvojnásobnou kapacitu na čísla. To je z podstatných rozdílů vše. Najdou se i další drobnosti (např. hezčí barevná schémata T300), při rozhodování vás ale neovlivní. "Tétřístovka" je zjevně více "zábavní" telefon. Na pravou míru bych také rád uvedl rozdíl v rozlišení displeje.

Z pečlivého srovnání obou displejů vyplynulo, že rozlišení je stejné. Osobně bych vám doporučil spíše T68i, přece jen je hezčí a kalendář nebo poznámky jsou podle mě důležitější než polyfonní vyzvánění a možnost stahovat hry. Pak je tu ještě Siemens S55. Ten bych ale označil jako více manažerský telefon (i přes podporu Javy). S55 má bezpochyby znatelně lepší organizační funkce (např. opakování událostí, které však už měl i jeho předchůdce) a lépe využitelnou sdílenou paměť. Základní balení Siemense vás také potěší datovým kabelem.

Na druhou stranu mně ale koncepce ovládání Sony Ericssonu sedí mnohem více. Mám na mysli jak pětisměrný joystick, tak i korekční klávesu C a klávesu kontextového menu. Navíc čtyři řádky při psaní SMS (pět při čtení) není mnoho (písmo Siemensu je příliš velké) a T68i má lepší klávesnici. Nevýhodou Siemense je také cena. Pokud potřebujete pokročilejší kalendář (včetně možnosti opakování), asi byste měli sáhnout po S55. Jinak už vyvození jakéhokoli doporučení není tak snadné. Pokud oželíte funkce které T68i nenabízí (např. Javu), asi bych "espadesátpětku" nebral. Ale mluvím za sebe.
 
Sony Ericsson T68i bych doporučil každému, kdo hledá skvělý telefon za skvělou cenu (sehnat jej kolem sedmi tisíc není problém). Určitě vám bude vyhovovat. Pokud nejste vyloženě technický nadšenec, nebudete postrádat žádné funkce. Pokud jste, není pro vás důležitá cena a nebudete kupovat rok starý telefon a poohlédněte se třeba po telefonu Sony Ericsson P800. Ať je pro vás prioritní design, funkce nebo cena, ať hledáte telefon pro reprezentaci nebo jako pracovní nástroj, je Sony Ericsson T68i telefon pro vás.

Diskuse: libí se vám Sony Ericsson T68i? Koupili byste si ho? Pokud ho vlastníte, jaké jsou vaše zkušenosti?

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 7650, Siemens S55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T68i, Král, Zkušenost, Počáteční nastavení, Pomalá odezva, Son, Celé slovo, Dokonalý telefon, Technický nadšenec, Eri, Nastavené rozlišení, Reálný čas