Sony Ericsson T700: placatý sympaťák (test)

Příjemné rozměry, pohledný design, dobrá funkční výbava a především nízká cena – to je novinka od Sony Ericssonu.

Tři mega bez autofocusu

Sony Ericsson T700 by se mohl pochlubit kvalitním třímegapixelovým fotoaparátem, kdyby mu ovšem nechyběl autofocus. Jeho absenci považuji za podstatný nedostatek telefonu. Objektiv navíc není zakrytý, a tak jeho sklíčku hrozí poškrábání. Potěší tedy alespoň zrcátko pro tvorbu autoportrétů a diodový blesk, který lze využít i jako svítilnu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu není nijak chráněn • poblíž něj najdete zrcátko a diodový blesk

Kvalitou fotografií novinka nepřekvapí, ale ani nezklame. Snímky mají poměrně dobrou ostrost i pěkné podání barev. Nepotěší vás ale velká komprese, která zničí kresbu detailů. Kvůli absenci autofocusu není telefon vhodný pro focení makra ani textu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu a jeho vodorovná nabídka

V nabídce fotoaparátu lze nastavit vyvážení bílé, kompenzaci expozice či panoramatické snímání. Digitální zoom pracuje jen na principu výřezů. Fotoaparát zvládne i geotagging, což je připojení zeměpisných souřadnic k fotografiím. Opět ale musí být připojen Bluetooth GPS modul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové snímky pořízené Sony Ericssonem T700
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na exteriérové noční snímky nemá diodový blesk ani noční režim příliš vliv
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I uvnitř je přisvětlovací dioda použitelná jen na malé vzdálenosti
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka barevných efektů

Video ve formátu MP4 lze natáčet jen v QVGA rozlišení. Jeho délka je omezena pouze velikostí volné paměti. Při natáčení využijete i digitální zoom nebo kompenzaci expozice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení obrázků v nabídce Média

Zvláštní menu pro zábavu

Zábavní funkce najdete ve speciální nabídce Média s černým pozadím. Odsud je přístup k fotografiím, RSS kanálům, hudebním i video souborům a hrám. Hudební přehrávač třídí skladby podle ID3 tagů, nabízí ekvalizér a umí přehrávat i podcasty. Doplňuje jej FM rádio s RDS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka Média • hudební přehrávač • telefon umí přehrávat i video ve formátu MP4 a 3GP

Dodávaná sluchátka s bassreflexem svou kvalitou nezklamou. Navíc je můžete v půlce kabelu rozpojit a přes 3,5mm jack si připojit vlastní. Radost vám udělá i kvalitní reprodukce z hlasitého i hlavního reproduktoru – telefon tedy umí hrát nahlas stereofonně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka hrají velmi dobře • navíc je můžete snadno vyměnit za vlastní

Výrobce dodal trojici her. Jedná se o známé rozbíjení cihliček pomocí míčku, povedený trojrozměrný minigolf a logické skládání kamenů do řad. Další si doinstalujete pomocí Javy 2.0. Podle výsledků aplikací jBenchmark je javové prostředí velmi rychlé. Za zmínku ještě stojí funkce TrackID pro rozpoznávání názvů skladeb a tradiční aplikace pro úpravu fotografií, hudby i videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ekvalizér • při přehrávání na pozadí se nahoře krátce objeví název nové skladby • trojice Java her

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:          7794 bodů
  • jBenchmark 2.0:            904 bodů

Data na jedničku

Datové přenosy zvládá novinka na výbornou. Technologie GPRS a EDGE totiž doplňuje UMTS včetně nástavby HSDPA. Komunikaci s blízkým okolím zajistí Bluetooth 2.0 s profilem A2DP pro připojení bezdrátových stereofonních sluchátek. Při spojení datovým kabelem, který naleznete v krabici, přes Fast port lze využít standard USB Mass Storage, kdy se paměť telefonu i paměťové karty zobrazí jako další disk. V tomto režimu ale nelze telefon používat a ani se vám na něj nikdo nedovolá. Další režimy po připojení kabelem jsou určeny pro přenos médií, tisk fotografií přes standard PictBridge a využívání telefonu jako modemu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní obrazovka prohlížeče • prohlížení wapu

Internetový prohlížeč NetFront zobrazí i xHTML stránky. Jeho úvodní stránka obsahuje řádek pro rychlé vyhledávání v Googlu i přístup k uloženým RSS kanálům. Měnit velikost textu můžete v rozsahu 50 až 200 %. Při běžném zobrazení se na displej vejde třicet řádků. K dispozici je i zobrazení na celý displej bez okrajů, otočení stránky na šířku nebo vypnutí obrázků.

Prostě pro lidi

Sony Ericsson T700 je mobilní telefon, který je určen pro široké spektrum uživatelů. Rozhodně po něm nezatouží technoidi a obdivovatelé posledních technologických novinek. Běžným uživatelům, kteří mají telefon kromě volání a psaní zpráv i pro zábavu, poslech hudby, focení momentek nebo občasné vyhledávání informací na wapu, se novinka od Sony Ericssonu jistě zalíbí. Postrádat by mohli pouze autofocus, který by kvalitu fotografií hodně vylepšil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah základního balení • Sony Ericsson C702 stojí jen o dvě stě korun více a nabízí přitom podstatně lepší výbavu

Sony Ericsson T700 již dorazil na český trh a stojí okolo čtyř a půl tisíce korun. Cena je to sympatická, pokud si ovšem připlatíte pouhé dvě stovky, můžete si pořídit stájového bratříčka C702 z řady Cyber-shot, který nabízí větší displej, lepší fotoaparát a dokonce i integrovaný GPS čip. Jeho rozměry ale již tak příjemné nejsou.

Plusy a mínusy

+ příjemné rozměry a hmotnost
+ povedený design
+ široká podpora datových přenosů

- malá tlačítka klávesnice
- fotoaparát nemá autofocus
- absence kamerky pro videohovory

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson C702, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T700, Stříbrný plast, Eri, Značný úspěch, Test, Pláč, Běžné zobrazení, Horní polovina, Velký prst, Rychlé vkládání, PLA, Plac, Son, Velká komprese, Malá klávesnice