Sony Ericsson T700: placatý sympaťák (test)

Příjemné rozměry, pohledný design, dobrá funkční výbava a především nízká cena – to je novinka od Sony Ericssonu.
Kapitoly článku

Konečně třídí správně podle abecedy

Uživatelské prostředí je postaveno na osvědčené platformě A200, kterou již známe z mnoha jiných modelů od Sony Ericssonu. Hlavní nabídku tvoří dvanáct ikon uspořádaných v matici, jejich vzhled lze změnit pomocí barevných schémat. Při aktivovaných vibracích pak telefon při každém pohybu v pozměněné hlavní nabídce krátce zavibruje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej • hlavní nabídka s upravenými a klasickými ikonkami

Ikonky si ale bohužel stále nepřemístíte podle svých představ. Veškeré pohyby v nabídce jsou animované. Animace nelze vypnout, při práci mě ale nezpomalovaly. Na pohotovostní displej si můžete umístit velké digitální hodiny, aktivní pohotovostní režim ale nikoliv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předinstalovaná barevná schémata

V oblasti telefonování si novinka vede velmi dobře. Podporuje všechny čtyři pásma sítí GSM a navíc si rozumí i se sítěmi třetí generace. Nad displejem se ale bohužel nenachází kamerka, takže pro videohovory musíte využít hlavní fotoaparát na zadní straně telefonu, což není moc praktické. Telefonní seznam pojme tisíc vícepoložkových kontaktů, ke kterým si uložíte maximálně sedm tisíc čísel. Příjemně mě překvapilo, že jména s českou diakritikou se konečně třídí správně podle abecedy. Kontakty lze samozřejmě přiřadit do skupin, vytáčet hlasem nebo je odlišit rozdílnou vyzváněcí melodií. Jména uložená na kartě SIM je nutné zobrazit samostatně. Vyhledávat v telefonním seznamu můžete přímo z pohotovostního displeje, navíc pomocí slovníku T9. Zadáváte jakoby telefonní číslo a pod ním se vypisují kontakty, které stisknutým klávesám odpovídají. Celý obsah telefonního seznamu je možné zálohovat na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu činností obsahuje čtyři záložky • telefon umí i videohovory • zde si můžete vyplnit informace o sobě

Telefon nabízí sedm vyzváněcích profilů s širokou možností personalizace. Vyzvánění zajistí soubory MP3 nebo dvaasedmdesátihlasá polyfonie. Jako vyzváněcí melodii lze nastavit i videosoubor, který se při příchozím hovoru začne přehrávat na displeji.

Ještě zlepšit odpočet znaků…

Telefon si poradí se všemi dnes běžnými typy zpráv. Pro psaní SMS zpráv máte k dispozici osm řádků, změnit velikost fontu telefon neumožňuje. Pomáhat vám samozřejmě může slovník T9, který nabízí slova bez diakritiky. Nelíbí se mi pouze to, že odpočet znaků se zobrazí až tehdy, kdy do konce zprávy zbývá posledních dvacet znaků. Textovky lze třídit do kategorií, paměť pro ně je sdílená. Navíc je můžete ukládat přímo na paměťovou kartu. V nabídce samozřejmě nechybí editor zpráv MMS, který dole obsahuje lištu pro rychlé vkládání objektů. Do e-mailového klientu si můžete nastavit několik účtů a stahovat a odesílat e-maily s přílohami o velikosti až 10 MB. Nechybí samozřejmě automatická kontrola nových zpráv ve zvolených intervalech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zpráv • tvorba a přijetí SMS • editor MMS s lištou pro rychlé vkládání objektů

Organizační funkcím lze těžko něco vytknout. Kalendář s měsíčním i týdenním náhledem umožňuje vkládat události čtyř typů, kterým nastavíte opakování i upozornění s libovolným předstihem. V telefonu dále nechybí úkolovník, textové poznámky, stopky, odpočet času, kalkulačka či paměť na kódy. V telefonu jsou předinstalovány Java aplikace pro předpověď počasí, tvorbu komiksů z fotek či světový čas. Překvapí aplikace Google Maps, která ale pro určení polohy vyžaduje připojení GPS modulu přes Bluetooth. Veškeré mapy a satelitní snímky se samozřejmě stahují přes datové přenosy, takže datový paušál tady lze jen doporučit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Organizační funkce jsou stejné jako u ostatních telefonů Sony Ericssonu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson C702, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T700, Malá klávesnice, PLA, Test, Velký prst, Velká komprese, Stříbrný plast, Běžné zobrazení, Plac, Pláč, Son, Rychlé vkládání, Horní polovina, Eri, Značný úspěch