Sony Ericsson W300i: první véčko z rodiny Walkmanů (velký test)

Telefony s logem Walkman jsou prodejně velmi úspěšné, proto se jejich počet stále zvyšuje. Nyní do této rodiny přibylo první véčko s označením W300i. To kromě kvalitního přehrávače hudby a atraktivního designu nabízí i FM rádio, Bluetooth, EDGE, VGA fotoaparát, 256MB kartu a kvalitní sluchátka v základním balení.

Organizace času: kalendář stále neopakuje

Ani ve funkcích pro organizaci času telefon za současnou špičkou nijak nezaostává. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní pohled. Dny s poznačenou událostí jsou zvýrazněny tučným písmem. Vkládané události ale mohou být jen jednoho druhu a nelze jim nastavit opakování. Opakovat se mohou jen narozeniny zadané přes telefonní seznam a události, které do telefonu přenesete synchronizací s Outlookem. Každé události lze nastavit začátek a konec trvání, místo konání i upozornění s libovolným předstihem. Aktuální událost se po stisku bočního dvojtlačítka zobrazí i na vnějším displeji.

 
Událost v kalendáři • kalkulačka • stopky • paměť kódů

Kalendáři zdatně sekunduje úkolovník. Zadávat lze úkoly a volání, které mohou mít i zvukové upozornění a po splnění je lze odškrtnout. Užitečná je i dvojice budíků. Jeden je obyčejný, druhý opakovaný s možností nastavení dnů, ve kterých se má ozvat. Oba budí jakoukoliv melodií i při vypnutém telefonu. Dále v telefonu najdete textové poznámky, diktafon, jednoduchou kalkulačku, stopky, minutku a paměť na kódy.

Zábava: zahoďte svůj MP3 přehrávač

Jako všechny telefony s označením Walkman i tento obsahuje kvalitní hudební přehrávač s oranžovým prostředím. Přehrávání hudby se rychle spouští tlačítkem na levém boku telefonu. Hudbu si můžete roztřídit podle interpreta nebo si nechat zobrazit všechny skladby pohromadě. Tvorba playlistů, opakované a náhodné přehrávání je samozřejmostí. Hudba může hrát i na pozadí, přičemž na vnějším displeji vidíte jméno písničky a interpreta, odehraný čas a počet skladeb v playlistu. Pro úpravu zvuku využijete ekvalizér, který nabízí pět přednastavených křivek i možnost vytvořit si křivku vlastní. Telefon zvládá i ID3 tagy, s českými znaky má ale problémy. Po zapnutí telefonu můžete být dotázáni, zda jej chcete zapnout celý nebo jen spustit přehrávání hudby s vypnutou vysílací částí. Standardně dodávaná 256MB paměťová karta jistě potěší, pro uložení většího počtu alb je to ale málo.

 
Hlavní menu aplikace Walkman • přehrávání • volby přehrávání • ekvalizér a nastavení basů

Hudbu do telefonu z počítače jednoduše nahrajete jakýmkoliv způsobem. Nejlepší je ale samozřejmě datový kabel. Pro převedení hudebního CD do formátu MP3 lze využít program Disc2Phone, který naleznete na přiloženém cédéčku. K telefonu se standardně dodávají kvalitní sluchátka, která lze využít i jako handsfree. Jsou stejná jako u jiných telefonů s logem Walkman a hrají opravdu dobře. Mají gumové násady, které se zasouvají hluboko do zvukovodu, takže okolní zvuky dokonale utiší. V místě mikrofonu a tlačítka pro příjem hovoru lze sluchátka od zbytku kabelu odpojit a snadno připojit vlastní s 3,5mm jackem. Po zapojení vlastních sluchátek ale nastane malý problém s přílišnou délkou kabelu. S hlasitou reprodukcí je to již o něco horší, zvuk je zastřený a plechový. Aplikace Walkman přehrává i videosoubory ve formátu 3GP a MP4, bohužel ne přes celý displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka s gumovými násadami

Sony Ericsson do svých Walkman telefonů přidává i FM rádio s RDS. Stanice je možné vyhledávat ručně, přímým zadáním frekvence i automaticky. Nejsilnější stanice v okolí dokáže telefon automaticky uložit do dvaceti paměťových pozic. Pojmenovat si ale musíte sami. RDS zobrazí jméno stanice nebo vyhledá silnější signál z jiného vysílače. U rádia nelze bohužel využít ekvalizér. K dispozici je ale nucený monofonní příjem. Rádio může hrát i z hlasitého reproduktoru nebo na pozadí, ale vždy jen s připojenými sluchátky, které slouží jako anténa. Na vnějším ani pohotovostním displeji se ale frekvence ani jméno stanice nezobrazuje.

  
Přehrávání videozáznamů • hlavní okno rádia • seznam stanic

Hry jsou v telefonu celkem tři. Jedná se o variaci na tetris s notičkami, skládání částí rozházeného obrázku a starání se o svého elektronického domácího mazlíčka. Tuto hru lze hrát i přes internet. Díky podpoře Javy 2.0 není problém doinstalovat další Java hry. Telefon je zvládne přijmout i přes Bluetooth nebo infraport. Podle výsledků aplikace jBenchmark je Java v telefonu velmi rychlá, takže se trhaných pohybů nemusíte obávat. Mezi Java aplikacemi najdete i velmi zajímavou aplikaci, která slouží jako metronom a zahraje vám akordy z kytary i tóny z klavíru.

Výsledky aplikace jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0: 5647 bodů
  • jBenchmark 2.0: 426 bodů

Data: EDGE i Mass Storage

Po datové stránce je telefon velmi dobře vybaven. O datovou komunikaci se sítí se postarají technologie GPRS i EDGE, obě třídy 10. Na pohotovostním displeji podle malého písmenka vedle intenzity signálu snadno poznáte, která z nich je právě dostupná. Obě ale lze s úspěchem využít pro wapový prohlížeč, který zvládne zobrazit i jednoduché internetové stránky, nebo čtečku RSS kanálů.

Pro spojení s bližším okolím je připraven konektor Fast-port, infraport a Bluetooth. Pokud máte v počítači Bluetooth modul, můžete některé programy ovládat i telefonem. Po připojení datové kabelu máte na výběr dvě možnosti. První slouží pro přenos souborů pomocí Mass Storage a nelze během něj s telefonem nijak pracovat. Paměť telefonu i paměťové karty se zobrazí jako dvě samotné diskové jednotky. Druhé využije při synchronizaci nebo připojení počítače k internetu pomocí telefonu. Datový USB kabel je součástí standardního balení.

Klepněte pro větší obrázek 
Přibalený datový USB kabel

Nejen pro zábavu

Sony Ericsson W300i je velmi dobře vybavený mobilní telefon určený zejména pro přehrávání hudby a zábavu. Lze jej s úspěchem využít jako plnohodnotnou náhradu MP3 přehrávače. Nezaostává ale ani v jiných ohledech. Jistě oceníte i velký telefonní seznam, propracované organizační funkce nebo datové technologie. Pokud ovšem hledáte telefon pro fotografování, časté psaní zpráv nebo s kvalitním velkým displejem, podívejte se raději jinde.

Sony Ericsson W300i Sony Ericsson Z530i

První véčko z rodiny Walkman se již objevilo na českém trhu za cenu těsně nad hranicí šesti tisíc korun. Jestli máte hluboko do kapsy, můžete zvolit levnější „osekanou“ variantu v podobě modelu Z530i za přibližně čtyři a půl tisíce. Rozdíl v ceně ale i ve výbavě je dosti podstatný.

Plusy a mínusy

+ plnohodnotný MP3 přehrávač a FM rádio
+ atraktivní design
+ podpora EDGE

- horší ergonomie klávesnice
- podprůměrné rozlišení hlavního displeje
- nízká kvalita fotoaparátu


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Sony Ericsson W300i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson Z530i, Kovový lesk, Velký test, Walk, Rozepsaná zpráva, Test, Rod, Son, Eri, Rychlý výběr, Esemeska, Oranžové logo, Malý problém, Velký, Hlavní prvek,