Sony Ericsson W610i: v rytmu dvou barev (test)

Nový Walkman s atraktivním dvoubarevným designem a velmi dobrou funkční výbavou včetně EDGE a dvoumegapixelového fotoaparátu.

Zprávy: SMS, MMS, e-mail i RSS

V oblasti zpráv telefon nijak nezaostává. K dispozici máte textové a multimediální zprávy, e-mailový prohlížeč, čtečku RSS kanálů i hlasovou zprávu, kdy se zaznamenaný zvuk odešle pomocí MMS.

Díky velkému displeji se textové zprávy píší na šesti řádcích. Pro čtení je pak slouží řádků sedm. Editor bohužel stále nenabízí možnost změny velikosti písma. Při psaní vám může pomáhat slovník T9 s kvalitní slovní zásobou, který zvládne psát s i bez diakritiky. Napsaný text může být rozdělen až do deseti částí nebo ho lze snadno přenést do multimediální zprávy. Odpočet znaků se zobrazí, až když do konce SMS zbývá dvacet znaků. Podpora EMS a možnost vložení malých obrázků je samozřejmostí. Přijaté textovky se ukládají do sdílené paměti. Všem novým událostem lze nastavit, zda se mají otevírat v nabídce činností nebo v samostatném okně.

SE_W610i_displej_25.jpg SE_W610i_displej_26.jpg SE_W610i_displej_27.jpg SE_W610i_displej_28.jpg
Nabídka zpráv • výběr nové zprávy • psaní SMS • tvorba MMS

Editor multimediálních zpráv se v této podobě poprvé objevil v modelu K800i. Kromě okna pro zadávání textu obsahuje ve spodní části i lištu. Přes tu lze do multimediální zprávy přidat obrázek, fotografii, videoklip a zvuk. Umožňuje také přímo aktivovat fotoaparát nebo záznamník zvuku. Vložené objekty ihned vidíte na displeji, vše pak zkontrolujete v náhledu. Maximální velikost jedné MMS je 300 kB.

SE_W610i_displej_29.jpg SE_W610i_displej_30.jpg SE_W610i_displej_31.jpg SE_W610i_displej_32.jpg
Složka doručených zpráv • čtení zprávy • psaní e-mailu • RSS čtečka

E-mailový klient umožňuje přepínat mezi několika účty, ale bohužel je nedokáže obsluhovat zároveň. Nastavit si můžete zvláštní zvuk pro příchozí e-maily, automatickou kontrolu účtu nebo stahování pouze hlaviček zpráv. Zprávy lze odesílat i přijímat s velkými přílohami. Není problém do e-mailu přidat fotku v plném rozlišení nebo stanovit maximální velikost stahované přílohy.

Čtečku RSS kanálů najdete v nabídce zpráv. Od Sony Ericssonu dostanete několik kanálů připravených, ale seznam si můžete libovolně konfigurovat. Bohužel není možné třídění do skupin. Aktualizaci lze provádět ručně nebo automaticky po zvoleném čase. Prohlížení je rychlé a přehledné, po kliknutí na vybranou zprávu se otevře internetový prohlížeč.

Organizace času: obvyklý standard

I organizační funkce jsme už v této podobě viděli několikrát. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní náhled. Vkládat lze jen jeden typ událostí, kterému můžete nastavit předmět, čas zahájení, dobu trvání, místo, popis, připomenutí s libovolným předstihem a denní, týdenní, měsíční a roční opakování. Zaškrtnout lze i celodenní trvání události. Týden může začínat kterýmkoliv dnem, chybí ale možnost zvolit upozorňovací melodii. Přednastavená melodie je bohužel velmi krátká a nevýrazná, takže ji snadno přeslechnete.

SE_W610i_displej_34.jpg SE_W610i_displej_35.jpg SE_W610i_displej_36.jpg SE_W610i_displej_37.jpg
Kalendář 

Kalendáři sekunduje jednoduchý úkolovník umožňující zadat dva typy úkolů – poznámku nebo volání. V obou případech můžete zadat popisek a čas připomenutí. Důležitost úkolů nelze nastavit. Podobně jednoduchá je funkce pro psaní textových poznámek – můžete je napsat, uložit a poté smazat, případně někam poslat (bohužel ne do blogu).

SE_W610i_displej_33.jpg SE_W610i_displej_38.jpg SE_W610i_displej_39.jpg SE_W610i_displej_40.jpg
Další doplňkové funkce

Budík je velmi propracovaný. Snadno nastavíte až pět časů buzení s nezávislým opakováním. U každého budíku lze přitom upravit melodie buzení i jeho popis, který se ve zvolenou dobu objeví na displeji. V nabídce organizačních funkcí samozřejmě nechybí odpočet času, stopky, kalkulačka a paměť na kódy. V nabídce Zábava pak najdete také diktafon.

Zábava ve jménu hudby

Zábavním funkcím vévodí hudební přehrávač Walkman ve verzi 2.0. Poradí si s hudebními formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA. Hudba se podle ID3 tagů třídí podle interpreta a alba. Nebo lze zobrazit seznam všech skladeb dohromady. Samozřejmostí je tvorba playlistů. V nastavení si můžete zapnut opakované nebo náhodné přehrávání, funkci pro rozšíření sterea a jeden ze třech typů efektů, který se zobrazí v malém čtverečku v pravém horním rohu přehrávače. Tam může být umístěn i obrázek alba. Ekvalizér disponuje funkcí Mega Bass a jednu křivku si můžete upravit i ručně. Novinkou je pak volba mezi třemi vzhledy hudebního přehrávače. Jeho pozadí může být černé, šedé nebo oranžové.

SE_W610i_displej_47.jpg SE_W610i_displej_48.jpg SE_W610i_displej_49.jpg SE_W610i_displej_50.jpg 
Přhrávač hudby • hudební knihovna • možnosti nastavení • ekvalizér

SE_W610i_displej_51.jpg SE_W610i_displej_52.jpg
Další barevné motivy hudebního přehrávače

Hudbu si pustíte do nepříliš kvalitního hlasitého reproduktoru, ale častěji do standardně přiložených sluchátek. S těma jsme se již setkali mnohokrát. Hrají velmi dobře, mají výměnné gumové špunty, které se zasouvají hluboko do zvukovodu, a místě válečku s mikrofonem je lze rozdělit. Přes klasický 3,5mm jack si pak připojíte sluchátka vlastní. Nejpohodlnější variantou je použití bezdrátových Bluetooth sluchátek, která budou od telefonu získávat signál přes stereofonní profil A2DP.

SE_W610i_29.jpg SE_W610i_30.jpg
Dodávaná sluchátka jsou velmi kvalitní, při poslechu rádia plní funkci antény

Integrované FM rádio najdete v nabídce Zábava. Podporuje RDS i automatické vyhledávání nejsilnějších stanic v okolí. Na ty je připraveno až dvacet paměťových pozic. Při poslechu rádia musejí být připojeny sluchátka, která slouží jako anténa.

SE_W610i_displej_53.jpg SE_W610i_displej_54.jpg SE_W610i_displej_46.jpg
Rádio • možnosti rádia • TrackID rozezná právě hrající skladbu

Přehrávač videa si rozumí s formáty 3GP a MP4. Videozáznamy je možné přetáčet i roztáhnout na celý displej. Kvůli jeho nižšímu rozlišení ale není telefon pro pravidelné sledování videa vhodný.

SE_W610i_displej_45.jpg 
Přehrávání videa

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W610i, Pravidelný kvádr, Metronom, Son, Zaznamenaný zvuk, Velká vnitřní paměť, Atraktivní barva, Pravý telefon, Dámská kabelka, Eri, Kanál připravený, Bar, Test