Sony Ericsson W810i: „bubu“ dvojče Walkmanu s EDGE (test)

Pár měsíců po představení už držíme v ruce finální verzi W810i. Černé zrcadlo W800i zvládá navíc jen EDGE a drobné změny v nabídce. Jinak vše při starém, jde tu o barevné emoce, sportovního ducha a novinku za každou cenu. Bonus: 2× video

Velmi slušný adresář

Uživatelům bude tisícovka jmen v adresáři bohatě postačovat. Při listování kontakty je vidět jen jedno, výchozí číslo, šipkami doleva a doprava ale můžete v dalších typech čísel listovat. Na tom stejném místě se nachází i e-mailová adresa, je-li zadaná.


Listování v číslech

Ke každému jménu můžete přiřadit pět typů telefonních čísel, každé jen jednou a ke každému z nich můžete přiřadit jiné hlasové vytáčení. Dalšími položkami jsou ID uživatele pro Instant Messaging, webová adresa, obrázek, vlastní vyzvánění, titul, název firmy, ulice, město, okres, poštovní směrovací číslo, země, poznámka a narozeniny. Při zadávání data narození se vás telefon zeptá, zda si jej přejete zapsat rovnou i do kalendáře.


Záložek pro jediný kontakt je požehnaně

Při synchronizaci budete mít na výběr, zda se má na prvním místě v adresáři zobrazovat jméno nebo příjmení. Všechna jména můžete řadit do vytvořených skupin. Těm ale zvláštní vyzvánění nebo obrázek nastavit nejdou. Podle skupin lze pak filtrovat hovory.

Práce se zprávami

Telefon si poradí se zprávami SMS, EMS a MMS, pak také s e-maily a rychlými zprávami. Nabízí i nahrání pouze zvukové MMS. Při psaní textovek se dá slovník T9 trvale vypnout. Nezkracuje zprávy a navíc inteligentně řadí na první místa ta slova, která nejvíce používáte.


Vytváření textové zprávy • k dispozici jsou čtyři řádky • příchozí zpráva

Písmo je velké, ne zcela černé. Odstín černi je světlejší, než jak bývá zvykem. Písmena jsou ale tučná a čtou se výborně. Rozhodně lépe než tenoučká písmenka starších telefonů značky. I při psaní velmi dlouhých zpráv až o dvaceti částech telefon „neuvadá“. Textování je velmi rychlé, s okamžitou odezvou.

Editor textových zpráv vás na konec jedné části upozorní až u posledních znaků, neodpočítává od začátku. Při odesílání se objeví seznam osob z adresáře, kterým jste zprávy posílali naposledy. Lze je rovnou vybrat a text odeslat. I editor multimediálních zpráv je přehledný, MMS může mít velikost maximálně 300 kB. Nechá si líbit obrázky, zvuky i videa.

Kalendář a budík tak, jak je známe

Kalendář Sony Ericssonu W810i je přehledný. Tlačítky klávesnice lze rychle listovat v rocích, měsících a týdnech. Prohlížet můžete měsíční, týdenní a denní pohledy. K dispozici je jediný typ události, který slouží na vše. Záznamům lze nastavit připomenutí v libovolnou dobu, přímo v telefonu je ale nelze donutit k opakování. To se objeví jen při synchronizaci s počítačem. Při zadávání událostí fungoval slovník T9 s diakritikou spolehlivě.

  
Měsíční • týdenní • a denní pohled na kalendář

Budík může být opakovaný ve vybraných dnech a aktivuje se i při vypnutém telefonu. Vstávat můžete s klasickým zvonkem, vysíláním rádia anebo s oblíbenou skladbou, kterou máte na paměťové kartě.

Organizátor dále nabízí úkoly, dají se odškrtávat. Snadno si napíšete poznámky, zapnete stopky nebo odpočítávání času. V nabídce nechybí jednoduchá kalkulačka a paměť na kódy, které jsou chráněné čtyřmístným přístupovým heslem a pak ještě kontrolním slovem pro ověření. Převodník jednotek W810i nemá.


Úkolovník

Rychlý ve hrách

Testovací aplikace JBenchmark proběhly na displeji W810i bleskurychle. Černý Walkman dopadl takřka na chlup stejně jako W800i a oba patří mezi ty graficky rychlejší na trhu. Jen pro úplnost dodám výsledky u W810i:

  • JBenchmark 1.0: 3 921 bodů
  • JBenchmark 2.0: 314 bodů

V sekci Zábava najdete dvě javové hry. JC Does TEXAS bude zběsile létat po vystřelení z děla vzduchem a provádět psí kusy mezi obláčky. Druhou hrou je QuadraPop, což je klasický tetris, ovšem s barevnými notičkami. Zajímavé je, že si můžete vybrat velikost plochy, na které se zvolená aplikace spustí. Praktické využití mi ale zůstalo záhadou.

 
QuadraPop • nastavení velikosti okna aplikace

Součástí složky Zábava jsou i HID profily, kdy přes bluetooth ovládáte třeba Media Player nebo jiné programy na počítači. Více informací o této technologii a jejích možnostech se dozvíte v našem starším článku.


HID profily

VideoDJ je pak interní aplikace telefonu pro úpravu a střih videí. Ve PhotoDJ upravíte fotografie pomocí několika nástrojů a MusicDJ slouží ke komponování vlastní hudby pomocí dostupných samplů.


VideoDJ • PhotoDJ • MusicDJ

Sony Ericsson W810i má i diktafon. Ten lze aktivovat i při probíhajícím hovoru. Druhá strana bude vědět, že ji nahráváte, protože se každých dvacet sekund ozve pípnutí. Délka záznamu je omezena pouze volným místem na paměťové kartě. Zvuk se uloží ve formátu AMR a jeho kvalita je jen průměrná. Žádná sláva, na poznámky však stačí bohatě.


Diktafon je příliš jednoduchý

Datové proudy

Tak, jako se u K750i rozpoutala vřava na téma „ono to nemá EDGE“, tak stejnou mírou budou asi jásat ti, kteří žalostně volali po podpoře EDGE. Sony Ericsson W810i ji do své výbavy zahrnul, ve třídě 10. Připojit k internetu se dá i přes CSD a HSCSD, nebo GPRS třídy 10.

Datová spojení jsem krátce zkoušel, a sice přes datový kabel. Nastavení proběhlo bez problémů díky průvodci programu v PC Suite. Připojení je stabilní, hlásí se tradičně jako 115 kb/s. Součástí výbavy je i nově zpracovaný webový prohlížeč, o kterém jsme publikovali již dříve podrobný článek.

Klepněte pro větší obrázek
Datový USB kabel

Proti barvě žádný dišputát

Při rozhodování mezi koupí Sony Ericssonu W800i a W810i uvažujte jen nad tím, která barevná varianta se vám líbí více a nad pohodlným využitím možností klasického Mass Storage. Pak je tu ještě otázka nutnosti mít k dispozici EDGE, všechny ostatní vlastnosti jsou na chlup stejné. Osobně na mě W810i působí plastovějším dojmem než W800i. Neznamená to, že by zpracování bylo méně kvalitní, je prvotřídní! Jen použité materiály jsou na oko i omak méně hodnotné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co W810i nabídne? Výbornou klávesnici s nečekaně dobře fungujícími hlavními tlačítky a výborný displej, spoustu úložného prostoru a velmi dobrá sluchátka v balení, rychlou práci v nabídce i jedny z nejlepších snímků ze současných fotomobilů. Na druhou stranu pak fotoaparát bez krytky a méně vyzývavé tělo. Je potěšující, že chyb se najde na W810i jen málo, přitom je to telefon postavený na platformě rok starého W800i.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W810i, Test, Eri, Zvolená aplikace, Dvojče, Úprava obrázků, Lesklá plocha, Největší lákadlo, Sony Walkman, Přisvětlovacími dioda, Edge +, Poslední znak, Dobrá kvalita, Walk, Webová adresa, Grafické ztvárnění