Sony Ericsson W810i: temná strana pomeranče (videopohled)

Podívejte se na nový Walkman Sony Ericssonu. Model W810i je dvojvaječné dvojče oblíbeného W800i, nová je podpora EDGE a zcela jiné pak designové vzezření. Skvělý displej, optika výborného fotoaparátu a 512MB paměťová karta. To vše ve dvou dlouhých videích.

Výsledky ankety v prvním pohledu z ledna tohoto roku ukazují na velké očekávání příchodu Sony Ericssonu W810i. Celých 65 % z 1 343 respondentů se vyjádřilo, že po všech stránkách se jim v konkurenci hudebních modelů W550i, W800i a W900i líbí právě W810i nejvíce. Už je v redakci a ještě před samotnou recenzí bychom vás s ním chtěli seznámit. Podívejte se na videa jeho těla i vzhledu a chování nabídky, fotografie samozřejmě nesmí zůstat v pozadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W810i

Čekání na EDGE je u konce

Mnoho se toho v porovnání se stávajícím Walkmanem W800i nezměnilo a abych byl přesnější, použiji tabulky, které jsem připravoval už v lednu. Začneme tou změnou největší – přibyla podpora EDGE. Model W810i je vůbec první evropský mobil Sony Ericssonu, který si s rychlejšími datovými toky rozumí. K tomu jsou k dispozici samozřejmě i infraport, Bluetooth a klasické GPRS ve třídě 10.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naživo a ze všech stran

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
GPRS ano ano
EDGE ne ano
Bluetooth ano ano
Infraport ano ano

Černé plastové tělo je velmi tuhé. Velikosti porovnejte sami v tabulce, já vám zatím vylíčím pocity z držení novinky v ruce. Naživo vypadá nový hudební „SE“ ještě o chlup lépe než na fotografiích. Malý, středně těžký telefon mě potěšil výbornou torzní tuhostí těla. Velkou zásluhu na tom má řešení zadního krytu. Při vkládání karty SIM a vyjmutí baterie se snímá jen čtvrtina plochy zad W810i. Walkman můžu mačkat v dlani jak jen chci, nevrzne, nepohne se žádná z konstrukčních částí.
 

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
rozměry 100 × 46 × 21 mm 100 × 46 × 20 mm
hmotnost 99 g 99 g

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímání zadního krytu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • porovnání velikosti s klíčem

Postranní tlačítka zůstávají stejná, tedy kolébka hlasitosti fungující jako listování mezi jednotlivými písněmi nebo přetáčení při spuštěném přehrávači MP3 souborů, pak spoušť fotoaparátu s namáčknutím a tlačítko Play/Pause. Alfanumerická část se drží nízko nad povrchem telefonu. Klávesy ale pracují spolehlivě a píše se na nich ještě lépe než na W800i, protože jednotlivá tlačítka mají mezi sebou mezery i v řadách, ne jen ve sloupcích.

Baculky u kolébky

Kompletně přepracovaná je však funkční část tlačítek. Zmizel joystick a nahradily ho čtyři směry a potvrzovací střed. Pár hodin jsem se pokoušel občas hýbat trčícím středem, v palci prostě vyvolával vzpomínky na joystick. V přehrávači má každý směr i střed hlavního tlačítka svou funkci pro zacházení se skladbami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice • kolébka hlasitosti

Do kruhů jsou k tomu stylizovány kontextové klávesy s korekčním tlačítkem a „vracečkou“, na krajích pak sídlí rychlé vstupy do přehrávače a do Vlastního menu. Kraje jsou baculaté a vyvýšené, zatímco zmiňovaná funkční tlačítka tvoří prohnutou kolébku. Když jsem viděl první oficiální snímky W810i, rozhodně jsem si nemyslel, že se s nimi bude pracovat tak dobře, jako to s nimi ve skutečnosti jde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

Po dlouhé době jsem znovu uviděl ten výborný displej známý z K750i/W800i/D750i. Co naplat, když se umí... Rozlišení není závratné, 176 × 220 bodů dnes nikoho papírově neomráčí. Jenže na ploše 29 × 36 milimetrů znamená velmi jemné ikonky a když se k tomu přidá ještě perfektní svítivost i kontrast, je radost se na takový displej dívat.

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
displej aktivní TFT aktivní TFT
rozměry displeje 29 × 36 mm 29 × 36 mm
rozlišení 176 × 220 bodů 176 × 220 bodů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej na světle • ve tmě

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
typ baterie Li-Pol Li-Pol
pohotovost 400 h 350 h
doba hovoru 540 min 480 min

Součástí výbavy jsou kvalitní sluchátka HPM-70 v černém provedení. V redukci je možné jejich kabel rozpojit a připojit si sluchátka vlastní. Zatím jsem slyšel jen pár písniček, ale kvalitám zvukového výstupu Nokie N91 (přečtěte si velmi podrobnou recenzi) se W810i zřejmě nevyrovná. Zatím záměrně používám slůvko „zřejmě“, počkejte na přímé srovnání, které bychom na MobilManii rovněž rádi uskutečnili.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalená sluchátka

Bez krytky, to je škoda

Vestavěný fotoaparát s rozlišením 2 Mpx má všechny známé funkce předešlých chválených modelů značky. Kompenzace expozice, vyvážení bílé, automatické ostření a makrorežim, to všechno tu je a jsou tu i dvě silné přisvětlovací diody. Lepší jsme zatím na žádném jiném telefonu neviděli, na výsledky jejich práce se můžete podívat sami. Nemůžu ale vystát, že optika nedostala krytku. Mastnota a prach tak mohou v případě nedostatečné údržby zbytečně hyzdit jinak velmi schopné výsledky práce fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spoušť fotoaparátu • optika a mřížka hlasitého reproduktoru

Nepatrně klesla velikost vnitřní paměti, z původních 34 MB na dvaadvacet. To ale vůbec nevadí, spolu s W810i dostanete i 512MB paměťovku Memory Stick Pro Duo a redukci na plnou velikost. V doplňkové výbavě Sony Ericssonu W810i nechybí vylepšený webový browser. Pro ty, kterým se bílo-oranžový Walkman už okoukal, se zrodila nová černá hvězda. Prodávat se začne v průběhu druhého čtvrtletí za 12 tisíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

  Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W810i
vnitřní paměť 34 MB 22 MB
paměťová karta Memory Stick Pro Duo Memory Stick Pro Duo

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu

Podrobné parametry Sony Ericssonu W810i najdete v katalogu mobilů

Sony Ericsson W810i ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 100 × 46 × 20 mm, 99 g
  • displej: aktivní TFT, 262 tisíc barev, 176 × 220 bodů
  • fotoaparát: rozlišení 2 Mpx, automatické zaostřování, přisvětlovací diody
  • paměť: 22 MB + paměťové karty Memory Stick Pro Duo
  • vyzvánění: 40 hlasů nebo MP3
  • multimédia: přehrávač souborů MP3, rádio, přehrávání videosouborů MPEG4
  • datová komunikace: infraport, Bluetooth, GPRS třídy10, EDGE třídy 10
  • další výbava: adresář a kalendář s možností synchronizace, SMS, EMS, MMS, e-mail, Java, webový browser
Diskuze (19) Další článek: Petice za nový firmware Motoroly V3x

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W810i, Son, Str, Eri, Velké očekávání, Pomera, Pomer, Nová černá