Sony Ericsson W850i: sen každého audiofila (velký test)

Sony Ericsson se konečně přestal vyhýbat výsuvným telefonům a první model s touto konstrukcí zanedlouho přijde na náš trh. Nese označení W850i a řadí se do skupiny Walkman. Kromě vynikajícího hudebního přehrávače a velké paměti se ale můžete těšit i na povedený design, dvoumegapixelový fotoaparát nebo UMTS.

Hudební přehrávač: jen mírné inovace

Telefony s logem Walkman jsou určeny převážně k přehrávání hudby, a tak i v této oblasti výrobce důkladněji zapracoval. Model W850i je totiž prvním Walkman telefonem s inovovaným hudebním přehrávačem. Změny jsou ale zejména kosmetické. Spuštění přehrávače je díky speciálnímu oranžovému tlačítku pod displejem velmi rychlé. Na první pohled si pak všimnete barevné změny prostředí přehrávače. Oranžovou vystřídala tmavě šedá. Nové jsou ikonky i styl písma. Základní obrazovka při přehrávání hudby ve své horní části zobrazuje pořadí přehrávané skladby, počet skladeb v playlistu, odehraný čas, celkový čas skladby a jednoduchý grafický ukazatel doby hraní. Pod nimi pak najdete jméno skladby, interpreta a alba, z kterého skladba pochází. V malé čtverečku vpravo nahoře může být zobrazen obal alba nebo jeden ze tří vizualizačních efektů.


Přehrávání hudby • nabídka přehrávače • ekvalizér

Přehrávač samozřejmě zvládá opakované i náhodné přehrávání i tvorbu playlistů. Hudební reprodukci lze upravit pomocí efektu rozšířeného sterea nebo ekvalizéru se čtyřmi pevnými a jednou definovatelnou křivkou. Zajímavým doplňkem pro zpestření jsou světelné efekty oranžového tlačítka přehrávače, které může blikat do rytmu. Tato funkce je poměrně efektní a lze ji vypnout.

Pro ukládání písniček na paměťovou kartu, případně pro konverzi hudebního CD do formátu MP3 slouží standardně dodávaný program Disc2Phone, který již byl přidáván i k ostatním modelům Walkman. Vzhledem k podpoře USB Mass Storage není jeho instalace ani nutná. Při ukládání hudby na paměťovou kartu již neplatí pravidlo, že každý interpret musí mít svou složku, ve které se do podložek vkládají jednotlivá hudební alba, jako tomu bylo např. u modelu W800i. Soubory stačí nakopírovat do adresáře Music a telefon si je již roztřídí sám podle údajů v ID3 tagu. Skladby si pak můžete nechat rozdělit podle interpreta a alba nebo zobrazit všechny skladby dohromady. Jednou z položek nabídky je i seznam online kanálů pro stahování hudby z internetu. I když si telefon s českou diakritikou v ID3 tazích poradil dobře, našel jsem pár písniček, kde byly místo českých znaků zobrazeny nesmysly. ID3 tagy bohužel není možné přímo v telefonu editovat.


Vyhledání skladeb podle interpreta a alba

Hudební přehrávač zvládá formáty MP3, WMA, AAC, AAC+ a eAAC+, které může reprodukovat přes hlasitý reproduktor nebo do připojených sluchátek. I když je hudba z hlasitého reproduktoru dostatečně hlasitá i poměrně kvalitní, výrobce mohl telefon vzhledem k jeho zaměření vybavit stereofonními reproduktory. Mnoho uživatelů by jistě ocenilo i 3,5mm jack přímo na těle telefonu. Postěžovat si také musím na absenci bočního tlačítka, kterým se dala hudební reprodukce okamžitě zastavit i při zamčené klávesnici. Nyní kvůli této operaci musíte vstoupit do nabídky přehrávače, což je velmi nepraktické. Proč není možné hudbu vypnout třeba jedním z tlačítek nad displejem?

Sluchátka, která najdete v krabici, jsou stejná jako u jiných telefonů s označením Walkman a k telefonu se připojují pomocí redukce na konektor Fast-port. Tentokrát je dostanete v černém provedení. Jejich kvalita i maximální hlasitost reprodukce je na velmi dobré úrovni a v uších skvěle sedí díky výměnným gumovým násadám. Díky přikládané redukci s mikrofonem a 3,5mm jackem v malém černém válečku není problém připojit sluchátka vlastní. Bohužel ale pak budete řešit problém s nadměrnou délkou kabelu. Redukce na Fast-port může po připojení sluchátek posloužit i jako handsfree. Hudbu lze stereofonně poslouchat i přes Bluetooth, např. ve sluchátkách Sony Ericsson HBH-DS970.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní drátová sluchátka • bezdrátová Bluetooth sluchátka Sony Ericsson HBH-DS970

Vzhledem k hudebnímu zaměření telefonu jsem se rozhodl uskutečnit méně obvyklý test. Paměťovou kartu jsem téměř po okraj naplnil hudbou, telefon jsem plně nabil a po připojení dodávaných sluchátek s hlasitostí nastavenou na střední hodnotu jsem spustil opakované přehrávání hudby. Čekal jsem, jak dlouho telefon vydrží na jedno nabití kontinuálně přehrávat hudbu, než dojde k jeho vypnutí. Výsledek je dle mého názoru velmi dobrý a činí necelých dvacet hodin.

Funkce TrackID: řekni mi, co právě hrají

Funkce TrackID je telefonů Walkman úplnou novinkou a v tomto modelu se s ní setkáváme poprvé. Slouží k určení jména právě přehrávané skladby i jejího interpreta. Po výběru příslušné položky v nabídce se vzorek písničky o délce několika sekund odešle do databáze společnosti Gracenote a pokud byla identifikace úspěšná, za několik okamžiků již vidíte jméno skladby na displeji a snadno ji i odešlete přes SMS na jiný telefon. Služba jako taková je zdarma, zaplatit musíte jen za přenesená data, která se u jedné písničky pohybují okolo 30 kB.


Odesílání vzorku hudby do databáze • tentokrát nebylo rozpoznání úspěšné

TrackID můžete využít u vestavěného rádia i u jakéhokoliv externího zdroje hudby, např. hrajícího televizoru nebo vaší Hi-Fi věže. Překvapující ovšem je, že TrackID nefunguje s vestavěným hudebním přehrávačem. Při pokusu rozpoznat právě hrající písničku se vždy vrátí negativní odpověď.

Službu jsem zpočátku zkoušel právě přes hudební přehrávač, a tak jsem její funkčnost považoval za velmi omezenou. Jakmile jsem ji začal používat u vestavěného rádia, povedlo se jí správně pojmenovat prakticky každou písničku, české skladby nevyjímaje. I když praktické využití této funkce není příliš veliké, vzhledem k zaměření telefonu jde o vhodný doplněk a Sony Ericsson za ni zaslouží pochvalu.


Další kapitola: FM rádio, Java hry, videopřehrávač, data, zhodnocení

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson W850i, Sony Ericsson W900i, Negativní odpověď, Kanál připravený, Pořízený snímek, Velký konkurent, Audi, Velký test, Test, Dodávaný program, Eri, Son, Mladá generace, Velký, Sen, Online kanál