Sony Ericsson W850i: sen každého audiofila (velký test)

Sony Ericsson se konečně přestal vyhýbat výsuvným telefonům a první model s touto konstrukcí zanedlouho přijde na náš trh. Nese označení W850i a řadí se do skupiny Walkman. Kromě vynikajícího hudebního přehrávače a velké paměti se ale můžete těšit i na povedený design, dvoumegapixelový fotoaparát nebo UMTS.

Klávesnice: na rovině, na dolině

Klávesnice je, jak bývá u vysouvacích telefonů obvyklé, rozdělena na dvě části. Funkční části pod displejem vévodí čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem umístěným v mírné prohlubni. Jeho ovladatelnost je velmi dobrá, jednotlivé směry navigační klávesy ale při stisku kladou větší odpor než je obvyklé. Občas se mi také stalo, že jsem při stisku horního směru nechtěně stisknul i klávesu hudebního přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily funkční části klávenice

Navigační klávesu doplňují dvě velká kruhová kontextová tlačítka, oranžové tlačítko hudebního přehrávače a čtveřice malých kruhových kláves. Jedná se o klasické korekční tlačítko, tlačítko se zpětnou šipkou, tlačítko vyvolávající Menu činností a klávesu pro rychlý přístup na domovskou stránku wapového prohlížeče. I přes své malé rozměry není jejich ovladatelnost na špatné úrovni. Nelíbí se mi ale, že malá kruhová tlačítka nejsou pevně přichycena k podkladu a při velmi mírném stisku se prohnou i bez aktivace příslušného senzoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Numerickou část klávesnice tvoří dvanáct tlačítek ve třech sloupcích

Numerická část klávesnice se objeví po odsunutí horní části telefonu. Tvoří ji tři sloupce po čtyřech klávesách. Jejich velikost je opět dostatečná, někomu ale může zavazet spodní hrana výsuvné části při používání horní řady kláves. Opět se zde vyskytuje problém s tím, že klávesy nejsou pevně přichyceny k podkladu a při přejetí prstem se viklají a prohýbají. Jejich stisk tak není nejjistější. Doprovází ho poměrně tiché cvaknutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Běžné podsvícení klávenice... • ...a po zapnutí hudebního přehrávače

Popisky klávesnice jsou podsvíceny rovnoměrným bílým světlem. U numerických kláves je dostatečně silné, funkční klávesy se ale trošku utápí ve tmě. Po aktivaci hudebního přehrávače se celá funkční část klávesnice rozzáří sytě oranžovým světlem, což působí velmi efektně.

Displej známe z K800i

Displej Sony Ericssonu W850i je převzat z modelů K800i/K790i. Jedná se tedy o aktivní TFT zobrazovač s rozlišením QVGA, tedy s 240 × 320 body. Na ploše 31 × 42 mm tak podává velmi jemné zobrazení s těžko rozlišitelnými pixely a výbornými barvami. Čitelnost na přímém slunci je na solidní úrovni a to také díky světločivnému čidlu, které při vysokém okolním osvětlení intenzitu displeje zvyšuje, ve tmě a za šera naopak snižuje. Jas lze částečně regulovat i v nabídce telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je dostatečně rozměrný • kamera pro videohovory a dvojice tlačítek umístěných nad displejem • světločivné čidlo pro regulaci jasu displeje

Při chvílích nečinnosti mohou být na displeji zobrazeny dobře čitelné digitální hodiny s ikonkami zmeškaných událostí i dalších stavů telefonu, jako je tichý režim nebo uzamčená klávesnice, případně může být displej zcela vypnutý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej disponuje velmi jemnou kresbou a skvělými barvami

Prostředí a ovládání: opět podle kopíráku

Sony Ericsson W850i využívá lehce inovované uživatelské prostředí, které již známe z modelů K800i/K790i. Po zapnutí telefonu si můžete zvolit normální nebo letecký mód, kdy lze používat všechny funkce, telefon ale není připojen k síti. Není mi ale jasné, proč není možné telefon v leteckém módu spustit i bez vložené SIM karty.

Pohotovostní displej se nijak neliší od ostatních telefonů z dílen Sony Ericssonu. Samozřejmostí tak zůstává horní řádek ikon, stejně jako popisy funkcí kontextových tlačítek v nejspodnější části displeje. Nad nimi je zobrazeno aktuální datum a čas, který lze v nabídce zvětšit na celou spodní část displeje. Praktické je, že po vstupu do nabídky telefonu se hodiny přesunou k ukazateli stavu baterie a máte je tak stále na očích. Na pozadí displeje lze samozřejmě umístit libovolný obrázek nebo fotografii uloženou v telefonu, případně použít pozadí ze schématu.

    
Různé možnosti vzhledu pohotovostního displeje

Schémata jsou v telefonu pro začátek čtyři. Další samozřejmě snadno získáte na internetu a do telefonu je přesunete pomocí kabelu, Bluetooth nebo infraportu. Lze použít i schémata určená pro modely W900i a K800i. Schémata standardně uložená v telefonu nemění jen barevnost nabídky a pozadí pohotovostního displeje. Použitím některých schémat dojde i ke změně vzhledu ikon v hlavní nabídce telefonu. Po aktivaci schémata Grouped se hlavní nabídka změní v dvanáct koleček uspořádaných do trojic. Ty se pak při procházení nabídky efektně otáčejí. Rychlost orientace v nabídce ale utrpí. Tento způsob vzhledu hlavní nabídky je údajně uložen přímo v telefonu a při použití příslušného schémata v jiném modelu se nezobrazí.

   
Hlavní nabídka se změní podle použitého schématu

Klasický vzhled hlavní nabídky je stejný jako u jiných telefonů Sony Ericssonu a tvoří jej dvanáct pěkně prokreslených ikonek. Ty se samozřejmě při procházení kurzorem zvětšují a zmenšují a při vstupu do nabídky efektně vyjedou ze středu displeje. Známé animace pak najdete i nižších, textových, úrovních nabídky, stále ovšem chybí možnost je vypnout. Do nabídky telefonu se vstupuje stisknutím středu navigační klávesy nebo pravého kontextového tlačítka. Levé tlačítko pak otevře výpis posledních hovorů. Jednotlivým směrům navigační klávesy si samozřejmě můžete přiřadit rychlý přístup k oblíbeným funkcím.

   
Čtveřice předpřipravených schémat

Menu činností se již v telefonech Sony Ericsson zabydlelo a najdeme ho i zde. Má čtyři záložky: první zobrazuje zmeškané události, druhá editovatelný seznam oblíbených funkcí, třetí odkazy na wapové a internetové stránky a poslední spuštěné javové aplikace. Ano, multitasking nejen javových aplikací, s kterým jsme se seznámili v Sony Ericssonu K800i, zůstal zachován.


Menu činností umožňuje multitasking Java aplikací

Tip: Přečtěte si megarecenzi Sony Ericssonu K800i, který se po funkční stránce od modelu W850i prakticky neliší.


Další kapitola: fotoaparát, ukázkové snímky, fotogalerie, natáčení videa

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson W850i, Sony Ericsson W900i, Kanál připravený, Velký, Negativní odpověď, Mladá generace, Eri, Velký konkurent, Test, Dodávaný program, Online kanál, Sen, Audi, Son, Pořízený snímek, Velký test