Sony Ericsson W850i: švédsko-japonská vysouvací premiéra (první dojmy)

Před pár dny k nám do redakce dorazil Sony Ericsson W850i. Je to vůbec první vysouvací telefon tohoto výrobce na českém trhu a zároveň další model z řady hudebních telefonů s přívlastkem Walkman. Než připravíme jeho megarecenzi, můžete si přečíst první dojmy, které v nás tento telefon zanechal.

Jak již jistě víte, hudební telefony s označením Walkman se velmi dobře prodávají a Sony Ericsson zejména díky nim neustále zvyšuje své tržby i zisky. Po Walkman telefonech s klasickou, otočnou a véčkovou konstrukcí tak konečně přišla řada i na vysouvací model.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W850i osobně

Podsaditý šedý krasavec

První, co mě na novém telefonu zaujalo, jsou jeho rozměry. Sony Ericsson W850i totiž rozhodně nepatří mezi nejtenčí telefony na trhu. I když nejsem velký příznivec tenkých telefonů, tloušťka 21 mm mi vzhledem k půdorysným rozměrům připadá přehnaná. Na srovnání se superštíhlým Samsungem D900 proto rovnou zapomeňte. S větší tloušťkou telefonu bohužel souvisí i vyšší hmotnost, která činí 116 g. Telefon tak sice dobře sedne do ruky, jeho nošení v kapse u kalhot ale způsobí nehezkou bouli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon dostanete v lesklé černé krabici • kompletní obsah balení • sluchátka

Když pomineme rozměry je Sony Ericsson W850i, alespoň dle mého názoru, designově velmi vydařený. Na přední straně v zavřeném stavu zaujme dostatečně velký displej s QVGA rozlišením a podporou 262 tisíc barev, který už známe z modelů K800i a K790i. O jeho kvalitách proto netřeba pochybovat. Nad displejem se vyjímá pěkná mřížka reproduktoru s kamerkou pro videohovory a dvojicí tlačítek, taktéž stejně jako u modelů Cyber-Shot.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon po vysunutí klávesnice • na zadní straně se objeví lesklá plocha s prolisy 

Pod displejem se pak nachází funkční část klávesnice s rozměrným navigačním tlačítkem. Jeho potvrzovací střed je umístěn v mírné prohlubni, a tak se velmi dobře tiskne. Jednotlivé směrové klávesy by ale nemusely při stisku klást tak velký odpor. Zajímavé je oranžové tlačítko hudebního přehrávače ve tvaru proužku. Po aktivaci hudebního přehrávače se i se všemi ostatními klávesami funkční části rozzáří do oranžova a může dokonce blikat do rytmu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s klíčem • telefon se v ruce drží příjemně

Po vysunutí telefonu se objeví numerická část klávesnice, jejíž klávesy jsou umístěny ve třech sloupcích. Nemačkají se nejhůř, při přejetí prstem ale dochází k jejich mírnému viklání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky obsahuje jen pravá boční strana 

Z bočních stran je zajímavá jen ta pravá, na které najdete infraport, tlačítko fotoaparátu a dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. I po krátkém užívání telefonu mi dosti citelně chybí boční tlačítko pro okamžité zastavení hudební reprodukce, na které jsem z jiných telefonů Walkman zvyklý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Numerická část klávesnice • slot pro paměťovou kartu je chráněn krytkou

Nejhezčí je zezadu

Slot pro paměťové karty Memory Stick Pro Duo je umístěn netradičně na horní straně telefonu. Jeho krytka ve mně ale od začátku nebudí velkou důvěru, a to i proto, že na kartu je i po jejím zavření stále trošku vidět. V základním balení rovnou najdete paměťovou kartu o velikosti jednoho gigabajtu, což je pro uložení hudby kapacita dostatečná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana s velmi drobnými prolisy • fotoaparát • hlasitý reproduktor • sejmutí krytu 

Designově velmi zajímavá je pak zejména zadní strana s velmi drobnými prolisy. Vhodně ji ozvláštňují i čtyři kruhové prohlubně a stříbrné stylizované „W“ na krytu hlasitého reproduktoru. Fotoaparát se zde nachází samozřejmě taky. Je sice dvoumegapixelový, nemá ale autofocus a jeho objektiv není nijak chráněn. Díky tomu je kvalita fotografií jen průměrná. Alespoň, že výrobce nezapomněl na přisvětlovací diodu a zrcátko pro autoportréty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní strana výsuvné části je náchylná na otisky prstů • dobře ale funguje i jako zrcadlo

Vysouvací konstrukce je poměrně zdařilá, jen v zavřeném stavu se horní část telefonu ve vertikálním směru asi o jeden milimetr houpe. U tak drahého telefonu by se to nemělo stávat, při běžném používání si toho ale ani nevšimnete. Při otevírání i zavírání telefonu pomáhá pružinka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání se Sony Ericssonem W800i

Hudební přehrávač zcela přepracován

V nabídce ani uživatelském prostředí v podstatě nic nového nenajdete. Vše již známe z modelů K800i/K790i. Podívejme se proto detailněji na hudební funkce. Hudební přehrávač byl totiž zcela přepracován. Jeho prostředí se změnilo z oranžové na černou a hudba je nově tříděna podle údajů v ID3 tagu. Na výběr je výpis interpretů, alb a přímo i všech skladeb. Při ukládání hudby na paměťovou kartu tak již není třeba vytvářet pro každého interpreta a jeho album zvláštní složku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čidlo pro regulaci podsvícení • poutko pro zavěšení šňůrky • infraport a tlačítko fotoaparátu • "průchozí" nabíječka

Velmi zajímavá je ale nová funkce TrackID, která nabízí zobrazení jména právě hrající skladby i jejího interpreta. Kousek skladby se odešle přes internet do databáze a za okamžik již vidíte jméno písničky na displeji. Úspěšnost rozeznávání ale rozhodně není stoprocentní. Více se touto funkcí budu zabývat v recenzi. V ní se také dozvíte, jak dlouho vydrží telefon nepřetržitě přehrávat hudbu na jedno nabití baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě • běžné podsvícení klávesnice... • ... a po zapnutí hudebního přehrávače 

Multimediální kombajn

Sony Ericsson na mě po prvních dnech používání působí jako velmi vydařený hudební telefon s velmi velkou nabídkou funkcí a to zejména těch multimediálních. Součástí balení jsou samozřejmě kromě paměťové karty i kvalitní sluchátka a datový kabel pro připojení k počítači. Pokud si přejete o telefonu vědět něco konkrétního, napište to do diskuze pod článkem a já se na vaše dotazy pokusím v recenzi odpovědět.

Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu:

    

   

Ukázkové video natočené Sony Ericssonem W850i:

Sony Ericsson W850i ve zkratce:

• rozměry a hmotnost: 98 × 47 × 21 mm, 116 g

• podpora sítí: WCDMA (2100 MHz), GSM (900/1800/1900 MHz)

• datové přenosy: 3G, GPRS třídy 10

• konektivita: Bluetooth, infraport, Fast-port – USB kabel (podpora USB Mass Storage) 

• paměť: 16 MB vnitřní paměti, slot pro karty Memory Stick Pro Duo (1GB karta v balení) 

• displej: aktivní TFT, rozlišení 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev

• fotoaparát: rozlišení 2 Mpx (1600 × 1200 bodů), diodový blesk, natáčení videa v rozlišení 176 × 144 bodů, úprava fotografií přes FotoDJ

• hudba a video: hudební přehrávač Walkman, FM rádio s RDS, stereo Bluetooth profil, přehrávač videa (formáty 3GP a MP4), funkce TrackID, MusicDJ, VideoDJ

• funkce: podpora videohovorů, telefonní seznam pro tisíc kontektů, e-mailový prohlížeč, internetový prohlížeč NetFront, čtečka RSS kanálů, kalendář s možností vkládání opakovaných událostí, synchronizace

Diskuze (31) Další článek: Zapomeňte na mobil, chystají se nové komunikátory!

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W850i, Premier, Lesklá plocha, Velký odpor, Švédsko, Boční strana, Son, Eri, Pře, Premiér