Sony Ericsson W890i: nástroj žesťový (test)

Nový Walkman si kromě hudby poradí i s rychlými daty. Kovové tělo a štíhlý design z něj dělají sympatickou stylovku.
Kapitoly článku

Široké konexe

Sony Ericsson správně odhadl, že na Walkman telefonu budou uživatelé chtít poslouchat hudbu a ta musí být někde uložena. 28 MB v telefonu se hodí tak akorát pro zvonění, pár her, případně pro uložení kontaktů zpráv apod. Pro multimediální obsah je určen přibalený Memory Stick Micro o kapacitě 2 GB, pokud by to nestačilo, W890i by si měla poradit i s dvojnásobnou velikostí.

Skrytí karty do útrob telefonu vedlo celkem logicky k přítomnosti datového kabelu. U Sony Ericssonu asi nikdo nečeká, že by se japonská část společnosti přiklonila k obvyklejší kombinaci, kterou je bezesporu miniUSB a microSD. Vybavit se dostatkem datových kabelů (doma, v práci atd.) tak bude nákladnější, nebo budete muset nosit ten dodávaný. Výměna karty se bude také pohybovat v jiných finančních dimenzích, to je ovšem úděl příznivců Sony Ericssonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dobře známé protředí Sony Ericssonu, zde žádné inovace nečekejte

Po připojení k počítači lze vybrat ze čtyř různých typů – při spojení s kompatibilní tiskárnou můžeme tisknout přímo ze zařízení, správa telefonu je možností číslo dvě a výčet završují dva typy pro přesun dat. Mass Storage během připojení vypne telefonní část, nikdo se tedy nedovolá. V počítači se objeví paměť telefonu i karty, rychlost přesunu se pohybuje kolem 900 kB/s pro zápis a 2 400 kB/s pro čtení. Zápis by si zasloužil přidat, vysypání doma nahraných dat v terénu je u mobilního telefonu až nezvykle rychlé, této rychlosti dosahuje z konkurence málokdo. Pořád ještě jsou rychlosti ve srovnání s klasickými flash disky dost pomalé, zvlášť když plnění bude většinou probíhat přes kabel. Se snadno přístupnou kartou je tu vždy možnost použít čtečky, rozebírat telefon třeba denně se asi bude chtít jen málokomu.

S hudbou lze pracovat i v posledním režimu, kdy se obě paměti objeví v hudebních programech, které si s nimi umí poradit (Winamp, Windows Media Player). Při tomto připojení zůstává telefonní část zapnutá. Během připojení k počítači se telefon i nabíjí, neuškodila by možnost toto zakázat. Pro komunikaci nejen s počítačem využijeme Bluetooth s podporou A2DP.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudebnímu zaměření telefonu odpovídají i grafická schémata

Věčný problém mobilů

U hudebního telefonu najdeme pochopitelně i sluchátka. Ta jsou dvoudílná, což umožňuje použití vlastních, která se připojí na 3,5mm jack v mikrofonu. Ani ta dodávaná ale nejsou k zahození, ideálního tvaru špuntů docílíte výběrem ze tří různě velkých párů gumových koncovek a hrají lépe, než některé modely, které konkurence přibaluje ke svým telefonům.

Sluchátka, stejně jako celá řada parametrů, se u mobilů nikdy nesetkají s pozitivním přijetím úplně u všech. Velkou roli zde hrají osobní preference, přeci jen každý používá telefon (a potažmo i sluchátka) jinak. Dvoudílné řešení není ideální, osobně ho ale považuji za lepší než třeba u Nokie, kde je uživatel nucen redukci dokoupit. Klasický 3,5mm konektor přímo na těle telefonu by asi potěšil mnohé, nezbude nám než doufat, že snad někdy v budoucnu se ho dočkáme. Stále je tu ještě možnost redukce, nebo samostatného MP3 přehrávače. V posledním případě ale mohou někteří postrádat smysl nákupu právě Walkmana.

Pokud se rozhodnete používat telefon s příslušenstvím, které obsadí systémový konektor, ale nedodá mu energii, nezoufejte. Nabíječka disponuje průchozím konektorem, takže můžete v klidu poslouchat oblíbenou hudbu, zatímco se telefon nabíjí. Umístění konektoru na boku neomezuje jenom leváky, ale i ty, kteří již mají některý z hudebních (či jiných) stojánků – W890i do nich nemusí pasovat. Pokud ovšem budete mít štěstí, lze v multimediálním přehrávači přepnout orientaci menu naležato, nemusíte tedy vybírat hudbu s nepříjemně vytočenou hlavou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč • čtečka RSS

Vedle multimédií si telefon poradí dobře i s mobilními daty. Kromě Wi-Fi zvládne všechno ostatní, tedy GPRS, EDGE, UMTS i HSDPA. Neustále v obraze můžete být díky čtečce RSS kanálů, která může zjišťovat novinky automaticky sama, nebo lze zvolit ruční režim.

Pro příznivce SE

Telefon pojme 1 000 vícepoložkových kontaktů (7 000 čísel). Při zobrazení je nutné zvolit paměť telefonu nebo SIM, obojí současně neumí. Při ukládání nového kontaktu nemusíte procházet spoustou položek, telefon nabídne jen jméno a telefon, další položky lze přidat podle potřeby. V seznamu potěší i správné řazení jmen s diakritikou. Pokud potřebujete najít kontakt podle čísla, stačí zapnout chytré hledání. Na pohotovostní obrazovce pak začnete volit telefonní číslo a Sony Ericsson, pokud najde kontakty s telefony začínající na danou sekvenci, nabídne je k případnému dalšímu zpracování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do paměti uložíte 1 000 kontaktů • bohaté nastavení umožňují také profily • registr hovorů

U e-mailů lze zvolit interval automatického stahování, počet a velikost stahovaných zpráv (případně stahovat jen předměty), omezit datový provoz jen na domácí síť (vhodné při roamingu) a také vybrat místo, kam se budou zprávy stahovat – telefon nebo karta. S vhodným datovým tarifem by tedy neměl být problém přijímat i velké přílohy. Místo uložení lze zvolit i pro SMS a MMS, při psaní textovek uvítá nejeden uživatel možnost text zkopírovat a vložit, u slovníku T9 lze vypnout diakritiku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Práce se zprávami je stejná jako na jiných Sony Ericssonech

Opravdu široké možnosti nabízí budíky, kterých je k dispozici pět, každému lze nastavit aktivní dny, melodii, text i obrázek. V kalendáři může týden začínat libovolným dnem, lze zvolit i výchozí pohled (denní, týdenní nebo měsíční). Typ události je jen jeden, může být opakovaný a mít upozornění v libovolném předstihu. Při úklidu využijete možnost hromadně smazat položky starší než jeden den, týden, případně odstranit vše. Jednoduché úkoly mohou mít upozornění a při vytváření vybíráme mezi úkolem a voláním. Splněné lze odškrtnout a posléze i hromadně vymazat. Kalkulačka si poradí pouze s základními operacemi, náročnější uživatelé se budou muset poohlédnout po nějaké kvalitnější v Javě. Výčet organizačních funkcí završují stopky, časovač a paměť kódů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Složka Organizátor obsahuje všechny organizační funkce pěkně pohromadě

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Motorola Razr, Sony Ericsson W890i, Efektní prvek, Část společnosti, Redakční fotografie, Stejná výška, Výměna karty, Ruční režim, Plus/mínus, Věčný problém, Eri, Son, Test, Hlavní prvek, Osobní preference, Úzký pruh, WinAmp, Dvanáctka