Sony Ericsson W950i: test hudebního přehrávače v nejdražším Walkmanu

Sony Ericsson vyrobil nejdražší Walkman v historii svých hudebních telefonů. Vybavil jej 4GB flash diskem a dotykovým displejem. Je to zároveň vůbec první pomerančový mobil s operačním systémem, ostrá konkurence Nokie N91. Pojďte s námi podrobně prozkoumat jeho propracovaný hudební přehrávač.
Kapitoly článku

Schází mi vlastní šavle

Přehrávač umí logicky pracovat i na pozadí. Název skladby se objeví místo původního názvu „Walkman“ nad aktivním pohotovostním režimem. Některé položky nastavení je nutné ovládat perem, pro základní volby a výběr písní postačí JogDial. Vlastním palcem v dotykovém displeji jsem se nezdráhal ovládat i posuvník pozice ve stopáži. Otočením kolečka JogDial se zobrazí rychlé listování mezi skladbami alba či seznamu stop.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Někdy je nutné použít dotykové pero

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávání na pozadí • výběr skladeb pomocí kolečka JogDial

Tradiční opakování stopy a všeho spolu s náhodným výběrem a volbou ekvalizéru jsou přístupné přímo na hlavním displeji přehrávače v podobě obdélníčků vedle obrázku alba (opakování se nastavuje cyklicky na jediné ikonce). I když je ekvalizérů k dispozici dost, celkem 11, citelně mi chybí možnost vlastního nastavení každé z devíti jeho šavlí a doladit tak zvuk k dokonalosti při použití vlastních sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek
Výběr ekvalizéru

Přehrávač Sony Ericssonu W950i zvládá automaticky ukončit přehrávání po libovolném počtu minut. Můžete s ním jít klidně do postele. Pokud používáte Bluetooth sluchátka, netřeba se omezovat a můžete zapnout bezdrátový přenos hudby pomocí A2DP profilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podrobná nabídka přehrávače • nastavení režimu "sleep"

S klidem místo iPodu

Zvukový projev hlasitého reproduktoru na zadní straně telefonu je zhola průměrný. Sice bezvadně čitelný a nezkreslený i při nejvyšší hlasitosti, avšak neskutečně plochý. Tranzistorové rádio minulého režimu, jak jsme zvyklí říkat.

Klepněte pro větší obrázek
Hlasitý reproduktor na zadní straně

To produkce ve sluchátkách je jiná písnička. V krabici jsem spolu s telefonem našel pro dražší Walkmany typické špunty s měnitelnými nástavci, které dokonale ucpou zvukovod ucha. Nosí se pohodlně a již po několikáté o nich píšeme, že patří mezi nejlepší nejen mezi dodávanými k mobilním telefonům, ale mezi sluchátky do jednoho tisíce korun vůbec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalená sluchátka jsou kvalitní • spona • klasický konektor jack 3,5 mm

Protože se připojuji k dálkovému kabelovému ovladači přes klasický 3,5mm jack, je nasnadě zapojení vlastních větších sluchátek. Použil jsem referenční Koss Porta Pro a mušlová Sennheiser HD 215. Maximální hlasitost nedeformuje zvuk, ten je skutečně vytříbeně čistý a zcela konkrétní. Měkké basy, prokreslené středy a jasné, ne však uši rvoucí výšky. Vím, zní to jako slogan z PR oddělení, ale věřte mi, že produkce Sony Ericssonu W950i je plně srovnatelná s oblíbeným iPodem a stejně tak dobrá jako v případě Nokie N91.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dálkové ovládání na kabelu

Při porovnání s N91 vyniká Sony Ericsson možnostmi nastavení přehrávání a vizualizace, přehledností. Čistě zvukově jde o zaměnitelné přístroje. W950i se k dobru přičítá použití flashové disku místo pevného, razantně se tak snížila hmotnost i náchylnost k poškození, zrychlila přístupová doba. Nepohodlná je nutnost použít dotykové pero pro ovládání některých funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přímý konkurent: Nokia N91 se 4GB pevným diskem a Symbianem

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Nokia N91, Nokia N91 8GB, Sony Ericsson W950i, Son, Vybraná hudba, Hud, Pře, Přehrávač, Hudební přehrávač, Vybraná položka, Walk, Eri, Test, Jediný displej, Barevný puntík, Rychlé listování