Sony Ericsson W995: „Ten s poutkem“

Sony Ericsson W995 má předpoklady stát se nejlepším telefonem bez operačního systému. Jak je přetavil ve skutečnost?

Po stránce rychlých dat telefon jednoznačně exceluje. Podobně jako všechny Sony Ericssony na platformě A200 disponuje i model W995 osvědčenou čtveřicí GPRS, EDGE, UMTS i HSDPA. Navíc přidává síťovou kartu Wi-Fi včetně podpory DLNA, který slouží pro rychlé sdílení a předávání multimédií. Telefon se umí připojit jak k nezabezpečeným, tak i zabezpečeným sítím. Připojení probíhá velmi rychle a spolehlivě, lze vytvářet seznam oblíbených sítích a stejně tak povolit automatické připojování k vybraným sítím. Pokud nejste v dosahu Wi-Fi sítě, jistě oceníte také zbylou čtveřici technologií.

Za hardwarem poněkud pokulhává software, konkrétně mám na mysli internetový prohlížeč v telefonu, který rozhodně není dokonalý a zasloužil by si více možností. Naštěstí vám nic nebrání nahradit defaultní prohlížeč zdarma dodávanou Operou Mini. Možná by bylo nejlepší, kdyby toto za nás udělal již výrobce, Sony Ericsson by ušetřil peníze za vývoj internetového prohlížeče a uživatelé by získali nejlepší browser na trhu. Po nahrání Opery Mini je dokonce možné upravit menu tak, že ikona přímo v menu nebude směřovat na defaultní prohlížeč ale právě na doinstalovanou Operu Mini. Samozřejmě nechybí ani možnost prohlížet videa uložená na serveru YouTube, aplikace ale vyžaduje dostatečně rychlé připojení k internetu, rozhodně to nezkoušejte, pokud jste v oblasti s příjmem GPRS. Potěší plná podpora Microsoft Exchange a také v tomto směru platí, že co se jiní výrobci často učí teprve nyní, u Sony Ericssonu již roky spolehlivě funguje. Zmínil bych také praktickou RSS čtečku, práce s ní je velmi jednoduchá a funguje spolehlivě. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Propojení s počítačem je možné pomocí standardního datového kabelu DCU-65. Díky podpoře USB Mass Storage stačí telefon připojit, chvíli počkat a můžete jej začít používat. Kabel se bude hodit také pro případné aktualizace firmwaru, pokud ale máte datový paušál, můžete provést aktualizaci vzduchem (tzv. OTA – over the air) bez nutnosti telefon k počítači připojovat. Vše proběhne automaticky, ale pamatujte, že dochází k přenesení většího množství dat, za které zaplatíte svému operátorovi. Využít můžete také technologii Bluetooth, které nechybí ani podpora profilu A2DP, takže si můžete dopřát stereoposlech hudby. Během testování jsem neměl žádné problémy se stabilitou připojení, vše fungovalo rychle a spolehlivě. Bluetooth u W995 lze také využít pro ovládání vašeho PC na dálku, můžete tak například ovládat hudební přehrávač v počítači nebo třeba prezentace. Spárování je velmi rychlé a vše je hned připraveno k použití. Infraport chybí, bude vám ale chybět? 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přístroji nechybí ani integrovaný GPS modul, jehož využití je velmi rozmanité. Možnost geotaggingu jsem již zmínil v pasáži věnované digitálnímu fotoaparátu, nikdy se vám tedy nestane, že byste si nemohli vzpomenout na to, kde jste kterou fotografii pořídili. GPS je v telefonu věnovaná jedna z ikon menu, pod kterou se skrývá mnoho dalších funkcí, které GPS nějakým způsobem využívají. Začnu u Google Maps. Při jejich používání si ale dejte velký pozor na objem stažených dat (pokud nemáte neomezený datový paušál), mapy jsou kvalitní a pěkně vypadají, zároveň jsou ale datově skutečně obrovské a megabajty jen tečou. Pokud máte naopak zájem o navigaci, využijte druhou položku v menu, která odkazuje na Wayfinder navigator. V telefonu se nachází tříměsíční zkušební verze, poté je nutné licenci zakoupit. Mapy lze naštěstí do telefonu stáhnout předem, přesto se při vyhledávání trasy neobejdete bez připojení k internetu. Aplikace sice stáhne minimum dat, ale připojit se musí, což je omezující. Na běžné navigování ale bohatě stačí a ani nákup licence vás rozhodně nezruinuje, ceny jsou přijatelné. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Důležitá je samotná kvalita příjmu signálu GPS. Během testování telefonu jsem nenarazil na nějaké vážnější problémy s používáním modulu. Potěšila by mě ale vyšší obnovovací frekvence polohy, která by umožnila lépe použít telefon na geocaching. Přesnost určení polohy se většinou pohybuje kolem pěti metrů, a když uvážím, že kryty telefonu jsou kovové, jedná se o velmi dobrý výsledek. Využít můžete také aGPS, kdy si telefon stáhne polohy jednotlivých satelitů z internetu a fixace se tím velmi urychlí.

Pokud nemáte zájem o autonavigaci, ale zajímá vás spíše turistika, doporučím skvělý a volně šiřitelný program TrekBuddy. Na telefonu funguje skvěle a na rozměrném displeji dobře vypadá. Díky možnosti vytvářet si vlastní mapy si jej jistě oblíbíte. O aplikaci TrekBuddy jsme již na Navigovat.cz několikrát psali, v tomto článku naleznete recenzi samotné aplikace, v tomto článku naopak postup tvorby vlastních mapových podkladů a další užitečné tipy a triky.

Nedotykový král

Sony Ericsson W995 ignoruje dotykovou módu, přesto bezpochyby patří k nejlepším telefonům současnosti. Do malého a velmi pěkného těla zabalil Sony Ericsson většinu v současné době dostupných funkcí, vše navíc obalil efektním stříbrným kovem. Na celém telefonu se jen velmi těžko hledají slabá místa. Pravděpodobně největší nevýhodou telefonu je absence otevřeného operačního systému, takže není k dispozici plnohodnotná offline navigace. Wayfinder je ale také použitelný a pokud si mapy předem stáhnete do telefonu, datové přenosy vás budou stát jen málo. Právě kvůli absenci otevřeného operačního systému je telefon velmi rychlý a nechybí mu žádná moderní funkce. Funkce, které na smartphonech jinak musíte doinstalovat, máte v případě Sony Ericssonu a modelu W995 k dispozici rovnou.

Cena telefonu se zastavila na hodnotě 11 000 korun. Je to moc peněz? Podle mě za takto vybavený přístroj ne. Sony Ericsson opět po delší době vyrobil špičkové zařízení a jako bonus jsme se konečně dočkali také 3,5 mm jacku. Přitom zůstala zachována možnost použít sluchátka jako handsfree. Sony Ericsson při návrhu nového telefonu přemýšlel a je to poznat, těším se na podobné výborné přístroje. Jediné, co mě na modelu W995 skutečně trápí je fakt, že jej musím vrátit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Na GPS, Wi-Fi, Walkman, skvělý fotoaparát, stereoreproduktory, spoustu kovu a mnoho dalšího jsem si zvyknul rychle. Nedostatky, které jsem vůči telefonu vznesl, jsou buď snadno odstranitelné (události z kalendáře na úvodní obrazovce, horší defaultní prohlížeč internetu), případně jde o věci, které se telefonu dají vytknout vždy (větší baterie vždy potěší). Co mě mrzí je současná kvalita (respektive nekvalita) fotoaparátu. Podobně jako jiné telefony Sony Ericsson i model W995 doplácí na ranou verzi firmwaru, takže kvalita fotografií je zatím slabá. V budoucnu se to jistě napraví, nějak ale nechápu, proč si toto Sony Ericsson nepohlídá hned. Pokud bude Sony Ericsson dál vyrábět podobné přístroje, o jeho budoucnost se nebojím, bylo by ale velmi vhodné, kdyby takto skvělé telefony dokázal marketingově využít a prodat jejich výhody. Úspěch Sony Ericssonu W995 je ale vzhledem k jeho vlastnostem zaručený.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson W995, Geniální funkce, Velký pozor, Legendární model, Kompletní podpora, Pouť, Obnovovací frekvence, Dobrý výsledek, Doba trvání, Velká ikona, Eri, Skvělý zvuk, Stejné video, Skvělé podání, Vysílací modul, Výchozí zobrazení, Špičkové zařízení, Skvělá hodnota, Softwarová chyba