Sony Ericsson Xperia Active: chytrý potápěč [recenze]

Odolných smartphonů jsme tu zatím mnoho neměli. Kromě vyšší odolnosti nabízí Xperia Active i některé sportovní funkce.
Kapitoly článku

Výbava (nejen) pro sportovce

Nebýt odolných vlastností, šlo by vlastně jen o designově zajímavější Xperii Mini, která má hodně podobných vlastností s dalšími chytrými modely Sony Ericssonu, představenými za posledního půl roku. Mobil má 1GHz procesor Qualcomm MSM8255 a 512 MB operační paměti, pracuje s operačním systémem Android ve verzi 2.3 Gingerbread. Příští rok se počítá s upgradem na nejnovější Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich. Reakce prostředí jsou dostatečně rychlé, výrobce těží z unifikovaného dotykového rozhraní, které nahrává do všech svých telefonů. Na nejmodernější hry a MKV videa sice Xperia Active nestačí, pro běžnou práci se ale jedná o dostatečně rychlý mobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ovládací prostředí je stejné jako v posledních Xperiích, budu proto stručný. Pohotovostní displej na několika kartách opět doplňují půlkruhové ikonky ve čtyřech rozích, kde se mohou ukrývat zástupci na libovolnou aplikaci. Do pravého horního rohu se vejdou až čtyři různé aplikace. Nabídka widgetů se od dřívějška nezměnila, přibyl jen jeden sportovní, o kterém se ještě budu zmiňovat. Zvláště upozorním na widget hlídající přenos dat a na přepínač signálu Wi-Fi, GPS, hlasitosti, bluetooth a letového režimu. Tyto funkce se u Sony Ericssonu stále nenacházejí v horní vysouvací liště, hodí se proto alespoň na hlavní obrazovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

I když se telefon tváří jako sportovní mobil, najdete v něm jen dvě aplikace, které se vaší kondice dotýkají. WalkMate je jednoduchý krokoměr, kterému nechybí historie záznamů a spočítá vám i týdenní nachozený průměr. Pokročilejší je iMapMyFitness sloužící pro záznam jízdy na kole, běhu apod. Aplikace nabízí velmi podrobný záznam, ale průběh už dokumentuje hůře. Určitě by se hodila automatická pauza, nebo možnost nadefinovat si okruhy. Můžete ale nastavovat osobní cíle, hlídat si výživu, mít nastavené trasy, takže aplikace zase tak špatná není. Určitě se ale v Android Marketu dají najít i lepší.

3D bez 3D

Sony Ericsson Xperia Active má velmi dobrou výbavu. Novinka komunikuje v sítích druhé i třetí generace. Na internet se připojí pomocí GPRS a EDGE, k dispozici jsou i rychlé datové přenosy HSDPA (7,2 Mbps) a HSUPA (5,8 Mbps). Na krátké vzdálenosti poslouží Wi-Fi podporující standardy 802.11 b/g/n. Samozřejmostí je možnost vytvořit Wi-Fi hotspot nebo sdílet internetové připojení pomocí microUSB kabelu. Bluetooth je ve verzi 2.1 s A2DP a EDR, pro připojení jakýchkoliv běžných sluchátek poslouží 3,5mm jack. V telefonu je integrovaná GPS s asistovaným startem, k navigaci můžete využít aplikaci od Googlu nebo předinstalovanou trial verzi navigace Wisepilot. K dispozici je i digitální kompas.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

I když je obsah telefonu prakticky stejný jako v ostatních Xperiích, model Active je jedním z prvních, na kterém jsme mohli vyzkoušet Androidem 2.3.4. Změny nejsou radikální, ale určitě potěší. Nás v redakci nejvíce oslovila možnost snadného pořizování snímků obrazovek, stačí déle podržet vypínací tlačítko a pak vybrat příslušnou volbu. Běžný uživatel si ale jistě raději vyzkouší psaní pomocí SWYPE. Stačí tahat prstem po plnohodnotné klávesnici a systém dokáže poznat slovo, které tvoříte. Jednoznačně nejrychlejší způsob zápisu, jaký jste zatím mohli zkusit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Změnila se třeba i animace při vypnutí obrazovky (už to není ono efektní vypnutí staré televize), největším lákadlem je ale vytváření 3D snímků. Ovšem pozor, není 3D jako 3D. Dvě čočky fotoaparátu rozhodně nehledejte. Jde o vytváření panoramat. Stisknete spoušť fotoaparátu a mobilem pohybujete. Scéna je tak vyfocena z více úhlů a je umožněn 3D efekt. Ten ovšem na displeji neuvidíte, musíte fotku nahrát na nějaké zařízení, které 3D dokáže zobrazit. Byli jsme docela skeptičtí, ale 3D obrázky nevypadají vůbec špatně, jen si dejte pozor, abyste fotili statické snímky. Pohybující se objekty nedopadnou na fotce dobře.

Zatím slabá konkurence

Telefon podporuje paměťové karty microSD do velikosti 32 GB, přímo v balení najdeme 2GB paměťovou kartu. Z multimediálních funkcí potěší přítomnost FM rádia s RDS. Xperia Active je vybavena fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx, který disponuje automatickým zaostřováním i přisvětlením pomocí LED diody. Fotoaparát dokáže také zaznamenat HD video. Vzhledem k výbavě telefonu fotoaparát produkuje nadprůměrné snímky, srovnávat se se špičkou u modelů Xperia Neo nebo Arc ale nemohou.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Xperii Active jako celek hodnotíme pozitivně. Jednoznačně je odolnější než jiné smartphony, dobře vypadá, Sony Ericsson nepodcenil ani hardwarovou výbavu. Bohaté příslušenství potěší, i když jeho praktické využití není až tak velké. Také dodávané aplikace mají přinejmenším stejně kvalitní alternativy. Telefon se určitě hodí do přírody či do rukou aktivním uživatelům, kteří s ním budou sportovat. Umíme si ho však představit i v dílně v prašném prostředí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Konkurenci na trhu dělat Xperii Active například Motorola Defy+, která má podobnou cenovku, ale větší displej. Zmínit je třeba i Samsung Galaxy Xcover s velmi podobnou výbavou, který se do prodeje teprve dostává. Sony Ericsson Xperia Active ve volném prodeji přijde zhruba na sedm tisíc korun. O něco nižší (6 500 Kč) je cena u T-Mobilu. Pokud odolný mobil nepotřebujete, podívejte se i na další Xperie, zejména Ray, Mini nebo Live with Walkman. Jsou funkčně velmi podobné a třeba vám přijde vhod útlejší tělo.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Motorola Defy, Motorola Defy+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Sony Ericsson Xperia active, Pevný hliník, Rozpaky, Potápěč, Má nabídka, Automatická pauza, Eri, Chytrý model, Pot, Dobrý kompromis, Velká tloušťka, Malý kousek, Odolná konstrukce, Obdélníkové tělo,