Sony Ericsson Xperia Active: chytrý potápěč [recenze]

Odolných smartphonů jsme tu zatím mnoho neměli. Kromě vyšší odolnosti nabízí Xperia Active i některé sportovní funkce.
Kapitoly článku

Před několika lety bývaly odolné telefony celkem obvyklou součástí nabídky výrobců. Pravidelně je uváděl Siemens, odolný telefon se objevil u Nokie, Samsungu a Sony Ericssonu. Poslední dobou ale měli zájemci o odolný mobil smůlu, hlavně proto, že výrobci se soutředili na smartphony a outdoorové funkce zanedbávali. Ledy se pohnuly až s Motorolou Defy, ta ale nabídkou Vodafonu prošuměla tak nenápadně, že si jí všiml málokdo. Volné místo na trhu tak může výrazněji zaplnit Sony Ericsson s modelem Xperia Active. Telefon deklaruje odolnost proti vodě a prachu a splňuje tím normu IP67.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • odolná konstrukce telefonu
  • atraktivní design
  • bohaté příslušenství přímo v balení
  • kvalitní dotykový displej
  • Android 2.3 a svižné grafické prostředí

Hlavní nedostatky:

  • některé gumové části konstrukce působí nejistým dojmem
  • příliš velká tloušťka přístroje
  • jen malá nabídka speciálních sportovních aplikací

Sony Ericsson Xperia Active
Sony Ericsson Xperia activeJeden z mála odolných smartphonů nabízí konstrukci s certifikací IP67, GPS modul, digitální kompas, senzor tlaku a barometr. Na přístroji je nainstalovaný Android 2.3 a telefon je poháněn gigahertzovým procesorem Qualcomm MSM8255.rozměry a hmotnost: 92 × 55 × 16,5 mm, 110 g
displej: 3'', TFT LCD, 320 × 480, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|43 kb/s), EDGE (237|118 kb/s), HSPA (7,2|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 320 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 200 mAh, procesor: Scorpion 1 000 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Android 2.3
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
71%
hardware
80%
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 6 500 Kč

Dvojitý kryt

Většina odolných telefonů nabízí masivní hrubou konstrukci, která není příliš lákavá na pohled. Sony Ericsson Xperia Active však zapůsobí svěžím designem. Hrany smartphonu lemuje pevný hliníkový rám a také kontrastní oranžová linie. Rozměry smartphonu jsou 92 × 55 × 16 mm. Hmotnost se zastavila na 110 gramech. V dlani se telefon díky oblým zadním hranám drží pohodlně. Musím však přiznat, že na rozdíl od jiných smartphonů je trochu baculatější. Zadní kryt Xperia Active je potažen soft-touch materiálem, díky kterému je telefon příjemný na dotek a částečně plní i jakousi protiskluzovou funkci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Velké rozpaky ve mně vyvolal zadní kryt, který v jednom místě úplně pevně nepřiléhá k tělu přístroje. Na druhou stranu, když kryt sundáte, zjistíte, že se jedná teprve o první ochrannou vrstvu. Baterie, sloty pro SIM i paměťovou kartu se ukrývají ještě pod jedním krytem, a ten už přiléhá skutečně dobře. Zadní kryt se mimochodem sundává celkem snadno. Pokud si vzpomínáte na různé šrouby u starých odolných mobilů, tady nic takového nehledejte. Stačí odklopit dvě masivní krytky chránící konektory na spodní hraně telefonu a kryt už pak jednoduše odrhnete prsty. Jde to rozhodně snadněji než u spousty jiných telefonů.

Drobné spáry se najdou i kolem bočních ovládacích tlačítek, telefon se ale při zkoušce odolnosti netvářil, že by mu to nějak vadilo. V bocích své místo našlo ovládání hlasitosti, spoušť fotoaparátu a na levém boku to je zapínací tlačítko. Záda telefonu ukrývají skutečně hluboko zapuštěný objektiv fotoaparátu a přisvětlovací diodu. Do tohoto místa se rozhodně bude dostávat prach. Určitě ale jde kryt sundat, opláchnout vodou a čočku otřít.

Bohaté příslušenství

I když o nové Xperii Active nebudete vědět vůbec nic, mezi ostatními telefony ji identifikujete velmi snadno. Pravidelné obdélníkové tělo, které jsme u smartphonů viděli už tisíckrát, narušuje výrazné „ucho“ v pravé spodní části. Masivní otvor slouží pro provléknutí poutka, které najdete v základním balení. A rozhodně se nejedná o nějakou tenkou šňůrku. Poutko je gumový pásek, který otvorem sotva protáhnete a působí skutečně odolně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výčet zajímavého příslušenství tím ale nekončí. K mobilu dostanete také pouzdro, které se pomocí suchého zipu upevní na rameno. Xperia Active se tak jednoznačně hlásí ke své sportovní příslušnosti. Přiznám se ale, že velkým zastáncem pouzder nejsem a ani tentokrát jsem názor nezměnil. Mobil je v pouzdře na rameni velmi špatně ovladatelný, kromě toho na displej v podstatě nevidíte. Navíc, při intenzivním výkonu má pouzdro tendenci mírně sklouzávat z potem orosené ruky. Lepší umístění mobilu ale zatím nikdo nevymyslel, takže se sportovci budou muset spokojit s tímto řešením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přehled příslušenství zakončím zmínkou o druhém krytu k telefonu. Měl jsem tak na výběr mezi bílou a černou variantou. Ta druhá se mi líbila o malý kousek více, ladila s přední částí mobilu a zvýrazňovala oranžový proužek na bocích. Abych vás neuvedl v omyl, doplním, že k telefonu samozřejmě dostanete i nabíječku, sluchátka a microUSB kabel.

Pozor na nárazy

Jednoznačně nejzranitelnějším místem telefonu je 3" displej. Výrobce si je toho jasně vědom a tak výslovně mluví pouze o odolnosti proti vodě a prachu, nikoli nárazu nebo poškrábání. I když jsme to nezkoušeli, pokud vám telefon spadne displejem na nějaký ostřejší předmět, jen těžko to přežije bez následků. Na druhou stranu, smartphone s Androidem bychom si bez dotykového displeje představili jen těžko, proto velikost panelu považuji za celkem dobrý kompromis mezi pohodlností ovládání a rizikem zničení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon není vybaven hardwarovou klávesnicí. K ovládání slouží primárně dotek a trojice senzorových kláves umístěných pod displejem. Kapacitní LCD panel registruje více doteků současně, nabídne rozlišení 320 × 480 pixelů a zobrazí 16 milionů barev. Kvalita zobrazení je na dobré úrovni. Displeji při jeho menších rozměrech rozlišení bohatě stačí. I venku na slunci si Xperia Active se zobrazením pořadí na slušné úrovni. Navíc, displej je možné pohodlně ovládat i mokrými prsty, což může v terénu potěšit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co se týká deklarované odolnosti, telefon slibům dostojí. Bez potíží funguje i pod vodou, nijak se na něm nepodepsalo ani prašné prostředí. Pod druhý kryt se prach nedostal, zbytek těla stačilo jednoduše omýt vodou. Samozřejmě však za dva týdny používání nezjistíme, jestli se horší zacházení neprojeví třeba po půl roce. Na první pohled ale působí telefon skutečně odolně.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Motorola Defy, Motorola Defy+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Sony Ericsson Xperia active, Son, Má nabídka, Malý kousek, Rozpaky, Eri, Pot, Automatická pauza, Potápěč, Active, Chytrý, Nejrychlejší způsob, Obdélníkové tělo, Chytrý model,