Sony Ericsson Xperia Arc: megarecenze

Nástupce Xperie X10 si ze svého předchůdce vzal jen to dobré a přidal k tomu několik bonusů včetně 8Mpx fotoaparátu, 720p videa a HDMI.

Telefonní aplikace se prakticky neliší od ostatních Androidů, pouze se převlékla do barev SE. Jelikož Arc nedisponuje duhou kamerou pro videotelefonii, ani v tomto případě nelze zmínit nic exotického. Ale jedna věc by se vlastně přeci jen našla – SIP, tedy internetová telefonie.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
telefonní klávesnice, hovor a nastavení IP telefonie na protokolu SIP

Android 2.3 umí do základní telefonní aplikace napojit SIP účet pro IP telefon. To šlo sice už dříve pomocí aplikací třetích stran, teď je ale vše k dispozici přímo od výrobce. K SIP telefonii budete potřebovat SIP účet od některého z českých poskytovatelů. Ten si pak nastavíte v telefonu v položce „Nastavení hovorů“. Ve většině případů by vám mělo stačit pouze uživatelské jméno (číslo SIP telefonu), heslo a proxy server (samotný telefonní server). Dále můžete nastavit, jestli se bude SIP používat pouze pro IP telefonii (ze SIPu na SIP), i pro volání do klasické GSM sítě, anebo si vše vyberete až při vytočení čísla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A teď už SIP v praxi: při vytáčení si vyberu telefonní službu (GSM/SIP),
a pak už vše probíhá úplně identicky – nepoznáte rozdíl, maximálně v kvalitě hovoru,
pokud budete mít nekvalitní připojení k internetu

Integrovaný SIP umí hovory pochopitelně i přijímat, v jedné krabičce tedy získáte v podstatě dva telefony. Jelikož SIP pracuje s běžným telefonním číslem, podobně jako třeba telefon od UPC, v podstatě ani nikdo nepozná, že mu voláte skrze internet – jen se bude maximálně divit, jaktože má váš mobil najednou číslo s formátem pevné linky (SIP provideři vám totiž zpravidla nepřidělí číslo s mobilní předvolbou). 

SIP spotřebovává více baterie, na pozadí se totiž neustále udržuje internetové spojení podobným způsobem, jako u různých IM, Skypu aj. Spotřebu ale můžete omezit zablokováním příchozího SIP volání. V každém případě, ani tak to není žádná hrůza – aktivní příchozí SIP se totiž za celý den podepíše na spotřebě maximálně pěti procenty. Tedy pokud nebudete volat jako o život. V každém případě, smysl v něm najdou pravděpodobně pouze ti, kteří disponují neomezeným datovým paušálem a IP telefon na bázi SIPu už třeba používají doma nebo v práci. Pak si své číslo mohou vzít na dovolenou a budou stále dostupní.

Pokud hledáte lepší integraci SIPu do telefonní aplikace a třeba i na starším Androidu, vyzkoušejte aplikaci CSIPSimple. Na rozdíl od nativního klienta v Gingerbreadu totiž umí nastavit, při jakém typu spojení (GPRS, 3G, WiFi) má být SIP dostupný.

Kontakty

Správa kontaktů prošla menší kosmetickou změnou. Oproti X10 je Arc jednodušší. Kontakt má jednu kartu se složenými daty z Gmailu, Exchange a dalších služeb včetně Facebooku. Stejně tak se z Facebooku synchronizují další data včetně telefonních čísel a pochopitelně fotografie kontaktu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srávce kontaktů, filtrování podle účtu, vytvoření kontaktu na určitém účtu a karta konkrétního kontaktu
 V tomto případě vše pochází z Facebooku včetně telefonních čísel

V seznamu se jako na standardním Androidu vyhledává postupným zadáváním a můžete si je také profiltrovat podle toho, jestli mají přidělené telefonní číslo (což nemusí být případ kontaktů pouze s e-mailem nebo z Facebooku), případně podle konkrétního účtu, se kterým je máte synchronizované (Gmail, Facebook, Exchange…).

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , , Google Nexus One, Google Nexus S, HTC Desire, HTC Desire HD, HTC Desire S, HTC One S, Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericsson Xperia X10, Stejný balík, Základní podoba, Velký výřez, Hardwarový ovladač, SSL, Pouhý dotyk, Son,