Sony Ericsson Xperia Ray: paprsek světla [recenze]

Jako blesk z čistého nebe vlétla na český trh nová Xperia Ray. Jaký je tento malý a lehký dotykový smartphone s Androidem?

Po sundání zadního krytu telefonu na nás vykoukne baterie o sympatické kapacitě 1 500 mAh, jejíž výdrž si popíšeme dále v článku. Slot pro paměťovou kartu se nachází také pod zadním krytem a přístup k němu tedy podmiňuje jeho sundání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obnažený Ray a detail papírového pomocníka. Po chvíli používání se vlivem zadního krytu krásně vytvaroval.

Xperia Ray je nabízena rovnou ve čtyřech barevných variantách - černé, bílé, zlaté a růžové. Na přední straně telefonu najdeme trojici tlačítek, typických pro telefony s Androidem. Chybí vyhledávací „lupa“, která ale není příliš využívaná a výrobce od její implementace upustil. Dvě tlačítka jsou senzorová, třetí je fyzické. V případě tlačítka fyzického se jedná o tlačítko Home pro návrat na domovskou obrazovku. Tlačítko má příjemný, jistý stisk a je orámováno jak lištou korespondující s barvou modelu, tak i LED notifikačním páskem. Ten je schopen v závislosti na druhu upozornění zobrazit notifikaci v zelené, modré, bílé a červené barvě. Výtka v tomto případě putuje k podsvícení senzorových kláves. U Sony Ericssonu na něj jednoduše zapomněli a vy tak za šera, v době kdy ještě nebudete s telefonem plně sžiti, budete tápat nad tím, kde které tlačítko leží.

Klepněte pro větší obrázek
Přední tlačítka opravdu nejsou podsvětlena

Krom nápisů „Sony Ericsson“ a „Xperia“ na přední straně nalezneme ještě reproduktor, VGA kamerku pro videohovory a samozřejmě gro celého telefonu dnešních dní – velký dotykový displej. V případě Ray(e) je použit 3,3“ panel typu TFT s rozlišením FWVGA, tedy 480 × 854 obrazových bodů, obdařený kapacitní technologií snímání. Samozřejmostí je také dvojice senzorů – světelného senzoru a senzoru přiblížení.

Klepněte pro větší obrázek
„Zadek“ v celé své kráse

Na zadním krytu telefonu nalezneme otvory pro 8 Mpix fotoaparát s autofocusem, přisvětlovací LED diodu, druhý mikrofon s funkcí odstranění okolního šumu, hlasitý reproduktor a nezbytné logo výrobce. Xenonový blesk byste tedy u tohoto modelu hledali marně, nicméně přisvětlovací LED dioda má opravdu velký výkon a plně postačuje.

Vrchní a spodní hrany telefonu jsou zvláštně zkosené, čímž ještě přidávají telefonu na atraktivitě. Na horní nalezneme vypínací, resp. zapínací tlačítko spolu s otvorem pro dnes již standardní 3,5 mm audio jack. Na spodní hraně se také žádné velké věci nekonaly, místo si zde našel pouze mikrofon a sekunduje mu dvojice otvorů pro poutko. Oproti svým stájovým kolegům neobsahuje Ray HDMI konektor pro připojení externího zobrazovacího zařízení. Každý si tak musí zvážit, jestli je pro něj tento nedostatek klíčový, či jestli je to pro něho další z funkcí, které sice vypadají dobře na papíře, ale reálnému využití se těší zřídkakdy.

Popis vizuálního vzhledu telefonu zakončíme u boků telefonu. Tyto jsou osazeny také střídmě – na levém nalezneme microUSB konektor pro připojení nabíječky, resp. datového kabelu, na pravém pak dvojici šipek pro snižování, resp. zvyšování, hlasitosti. Samostatné tlačítko spouště fotoaparátu budete u Ray hledat bohužel marně. Nic víc, nic míň. V jednoduchosti je ale přeci krása, nemyslíte? U Xperie Ray to platí dvojnásob.

Klepněte pro větší obrázek
Ray je opravdový fešák. Barev je přehršel, vybere si každý

Tři dny nejsou problém

Sony Ericsson Xperia Ray pohání jednojádrový procesor od společnosti Qualcomm s označením MSM8255 (Snapdragon S2). Jeho takt je nastaven na dnes již standardních 1 GHz. V kombinaci s 512 MB paměti RAM před sebou nemáme sice dnešní výkonovou špičku, nicméně vše v telefonu funguje přesně tak jak má, plynule a bez náznaku sebemenšího škobrtnutí. Přímo se tedy nabízí otázka - nač v tomto případě více jader?

Grafiku dostal na starosti čip Adreno 205 a vnitřní paměť telefonu má velikost 300 MB. Přítomnost standardních fíčur současných smartphonů je samozřejmostí, s telefonem si zavoláte v sítích GSM, zadatujete pomocí 3G či Wi-Fi, k počítači se bez problémů připojíte pomocí Bluetooth, A-GPS vám pomůže s určením polohy a FM přijímač zpříjemní volné chvíle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bezmála 6 a půl dne v provozu a baterie na 18 % svého maximálního nabití. Je jasně vidět, že výdrž na jedno nabití je záležitost značně relativní.

Výdrž 1 500 mAh baterie je, jako u každého moderního smarpthonu, odvislá od jeho používání. Pakliže vám telefon doslova přiroste k ruce, pak není problém baterii vybít během jediného dne. Při normálním používání ale nejsou problémem ani dny tři. Po vyzkoušení všech funkcí Raye jsem telefon začal využívat pro mě obvyklým způsobem, tedy absolutně minimalisticky. S takovou není problém dosáhnutí týdenní výdrže na jedno nabití. Po přečtení této informace možná pojmou za nevyhnutelné vzít prodejny mobilních telefonů útokem, protože moderní smartphone s týdenní výdrží prostě musí mít. Takže speciálně pro ně ještě jednou opakuji, výdrž je věc ryze specifická a záleží tedy na podmínkách a užívání každého jednotlivce. Při zkoumání jednoho konkrétního modelu se sice můžeme pohybovat v určitých mezích daných zkušenostmi ostatních uživatelů, nicméně přesnou hodnotu výdrže zjistíte právě a jen tehdy, když si telefon „osaháte“ sami svým vlastním způsobem.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Wildfire, Sony Ericsson Xperia ray, ZTE Blade, Uzavřený prostor, Velký výkon, CCC, Funkční výbava, Červená varianta, Odlišný odstín, Normální používání, Ray, Eri, Spodní menu,